Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/03/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ - Επιτροπή Φορολογικών Θεμάτων - σχετικά με τα «Σημεία Νομοσχεδίου» που παρουσιάστηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ…. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ!

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΙΚΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Σχετικά με τα «ΣΗΜΕΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ» που παρουσιάστηκαν στις 15.3.2010 από το Υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνουμε:

1.    Είναι πρωτοφανές, σε ένα τόσο κομβικό ζήτημα, το Υπουργείο Οικονομικών να καθυστερεί μήνες να καταθέσει το σχετικό Ν/Σ. Αποδεικνύεται καθημερινά ότι σε κανένα σημαντικό θέμα δεν υπήρξε ουσιαστική προετοιμασία από την πλευρά της κυβέρνησης. Οι όποιες δικαιολογίες για «διαλόγους και διαβουλεύσεις», αποδείχθηκαν πυροτεχνήματα χωρίς ουσία, αφού δεν μπόρεσαν να τηρήσουν ούτε τα προσχήματα, ούτε τα χρονοδιαγράμματα που οι ίδιοι καθόρισαν.  Αναμένουμε τις τελικές διατάξεις, για πλήρη και τεκμηριωμένη τοποθέτηση.

2.    Παρά τα όποια, ελάχιστα, θετικά στοιχεία, η ουσία των μέτρων, αποδεικνύει την προχειρότητα, την αποσπασματικότητα και την νεοφιλελεύθερη αντίληψη των συντακτών τους.  Η ανάγκη για ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος παραμένει επίκαιρο αίτημα.

3.    Οι μεγάλες ΑΕ και ΕΠΕ, οι Τράπεζες, οι Φαρμακευτικές εταιρείες κλπ όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθούν φορολογικά ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ, από την μείωση των συντελεστών και την φορολογία των διανεμομένων.

4.    Η σύνδεση του αφορολογήτου με τις αποδείξεις, το χαμηλό αφορολόγητο, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης κλπ, θα επιβαρύνουν ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ μισθωτούς και συνταξιούχους.  Άλλωστε η τραγική αύξηση των έμμεσων φόρων, εξανεμίζει τις αποδοχές τους και καταργεί κάθε έννοια του αφορολογήτου.

5.    Σημαντικότατα τμήματα των φορολογικών υπηρεσιών, παραδίδονται σε ιδιώτες, με κρυφές επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους χωρίς κανένα σχεδιασμό για την οργανωτική αναδιάρθρωσή τους.

6.    Οι προκλητικές εξαιρέσεις από το «πόθεν έσχες» (αγορά ομολόγων και μετοχών, κεφάλαιο σύστασης ΑΕ, κλπ) καθώς και η εξαίρεση των μεγάλων εισοδημάτων από τόκους καταθέσεων και ομολόγων, από την ενιαία κλίμακα, αποτελούν την πιο προφανή απόδειξη για την απουσία πολιτικής βούλησης για φορολογική δικαιοσύνη.

Είναι πλέον σαφές ότι οι μη έχοντες θα πληρώσουν και οι έχοντες θα φοροαποφύγουν για μια ακόμα φορά.  Την ίδια στιγμή, οι κρίσεις Διευθυντών και προϊσταμένων στις φορολογικές υπηρεσίες στα πρότυπα της ΝΔ, αποδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση είναι ο καλύτερος καπνός για να κρυφτούν τα πράσινα ρουσφέτια, που θα οδηγήσουν στα αντίστοιχα φαινόμενα διαφθοράς. 

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής