Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/03/2010

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA

Να ζητήσει συγνώμη ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

-    Όλγα Τρέμη: Η σύλληψη των δραστών της επίθεση στον κ. Παναγόπουλο είναι η είδηση της ημέρας και από αυτό θα ξεκινήσω. Αφορά ένα θέμα που είχε συνδεθεί με το δικό σας το κόμμα, την παράταξη και είχαμε αυτήν την ταυτοποίηση. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτά τα τρία πρόσωπα έχουν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλ. Τσίπρας: Όπως είχαμε πει και τις ημέρες εκείνες, που μας κατηγορούσαν ευθέως, δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και πρέπει να σας πω, επειδή άκουσα από τη δική σας συχνότητα και εξεπλάγην, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να επιτίθεται ευθέως απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι έχουν - κατά πληροφορίες του - ταυτοποιηθεί οι δράστες και είναι μέλη ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα από τη δική σας φιλόξενη συχνότητα να του ζητήσω δημοσίως να ζητήσει συγνώμη, όχι τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ - διότι δεν είναι η πρώτη φορά που τον κατηγορεί αδίκως - αλλά από τους τηλεθεατές του καναλιού σας. Διότι, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε την ευθύνη να γνωρίζει πριν ομιλεί. Και έχει την ευθύνη να ενημερώνει, όταν βρίσκεται στη συχνότητά σας τουλάχιστον, ή σε οποιαδήποτε δημόσια συχνότητα, να ενημερώνει με αληθείς πληροφορίες τον ελληνικό λαό.

-    Όλγα Τρέμη: Έχετε δίκιο, θα τα πούμε όλα. Έλεγε ο κ. Πάγκαλος ότι τον έδερναν τον κ. Παναγόπουλο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι έχουν ταυτοποιηθεί. Είπε, όμως, και κάτι άλλο και θα ήθελα να τα πούμε όλα. Είπε ότι αυτοί οι δράστες της επίθεσης κατά του κ. Παναγόπουλου βγήκαν από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλ. Τσίπρας: Να υπενθυμίσω στους τηλεθεατές σας και σε εσάς ότι επρόκειτο για μια εκδήλωση, διαμαρτυρία που διοργάνωσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, στο συλλαλητήριο αυτό ήταν πολίτες που προφανώς δεν ήταν και συντεταγμένα παρατεθειμένοι στην Πλατεία Συντάγματος και από οποιοδήποτε μπλοκ, αν και δεν υπήρχαν μπλοκ, δεν ήταν πορεία, ήταν συλλαλητήριο. Θα μπορούσαν να βγουν από οπουδήποτε. Θα ήθελα, όμως να πω, με την ευκαιρία που μου δίνεται - και το έχω παράπονο, όχι από εσάς - εδώ και 3 χρόνια τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο στόμα όποιου θέλει να βγει και να κατηγορήσει, χωρίς να σκεφτεί, για οτιδήποτε συμβαίνει σ’ αυτόν τον τόπο. Από τις πορείες και τις διαδηλώσεις των φοιτητών για το άρθρο 16, ως τον Δεκέμβρη. Μόνο που τον Δεκέμβρη υπήρχαν κουκούλες και πίσω από τις κουκούλες μπορούσαν να κρυφτούν και οι συκοφαντίες. Τώρα που δεν υπήρχαν κουκούλες…..

-    Όλγα Τρέμη: Αλήθεια είναι αυτό που λέτε, και μένα μου κάνει εντύπωση. Δύο πολιτικοί χώροι που δεν έχουν σχέση ο ένας με τον άλλο, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ από τη μία πλευρά και το ΚΚΕ από την άλλη, βλέπουμε σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα και με διαφορετικές αφορμές ενδεχομένως, να λένε για τον ΣΥΡΙΖΑ, η κα. Παπαρήγα ότι χαϊδεύετε τα αυτιά των κουκουλοφόρων και ο κ. Πάγκαλος ότι στεγάζετε στις τάξεις σας στοιχεία του αναρχικού χώρου. Έχει και μια διατύπωση που αξίζει τον κόπο να σας την πω, λέει δηλαδή, ότι εσείς τίθεστε επικεφαλής διαδηλώσεων που περιλαμβάνουν εξωκοινοβουλευτικά στοιχεία, τα οποία δεν σέβονται ούτε τους θεσμούς ούτε τις αξίες αυτού του τόπου, ούτε τα σύμβολα και ότι θέλουν να τα κάνουν όλα μπάχαλο. Και μένα μου κάνει εντύπωση. Τι ερμηνεία δίνετε εσείς;

Αλ. Τσίπρας: Έχω να δώσω ερμηνεία και είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να συμφωνεί κανείς με τις θέσεις μας, μπορεί να διαφωνεί, παρ’ όλα αυτά, είναι αντικειμενικό γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κινητοποιήσεων, δράσεων. Και στην προκειμένη περίπτωση είμαστε αυτοί οι οποίοι προσπαθούμε να πολιτικοποιήσουμε τη δυσαρέσκεια και την οργή των πολιτών στην πολιτική της κυβέρνησης. Και αυτό ενοχλεί την κυβέρνηση όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί πλέον έχει πρόβλημα συνοχής στο εσωτερικό της, έχει πλέον πρόβλημα συνοχής στον ίδιο τον δικό της τον κόσμο. Ο κ. Παπουτσής ήταν αυτός που βγήκε στη βουλή τις ίδιες ημέρες και έκανε επίθεση στην κυβέρνηση. Άρα, λοιπόν, ενοχλεί ή, αν θέλετε, φοβίζει την κυβέρνηση η εκδοχή του να δημιουργηθεί ένα κίνημα αντίδρασης που δεν θα είναι ανεξέλεγκτο, αυθόρμητο και άρα θα πυροβολεί στον αέρα, αλλά θα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Και στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, η συκοφαντία, το ψέμα, έχουν κοντά ποδάρια. Και ιδίως όταν επιχειρείται με τέτοιον τρόπο. Με έναν πρόδηλα συκοφαντικό τρόπο. Εγώ περίμενα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, μετά από αυτήν την γκάφα στην οποία υπέπεσε, να  μην βγει την Κυριακή σε μια μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα και να επιτίθεται - δεν πειράζει να επιτίθεται στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον καθένα από εμάς θα τον κρίνει η Ιστορία για τις ικανότητές του, για τις δυνατότητές του - αλλά στον Μανώλη Γλέζο; Σε ένα σύμβολο αντίστασης και λαϊκού αγώνα, ο οποίος είχε την άτυχη στιγμή να αδειάσει στο πρόσωπο του μια φυσούνα με χημικά, να θεωρήσει ο κ. Πάγκαλος και να πει ότι επιτέθηκε στους ευζώνους στον Άγνωστο Στρατιώτη;

-    Παύλος Τσίμας: Το γεγονός ότι ο ίδιος αστυνομικός που επιτέθηκε στον Μανώλη Γλέζο με τα χημικά, πήγε στο σπίτι του και του ζήτησε συγνώμη, μας επιτρέπει να πούμε ότι αυτό το επεισόδιο ας το θεωρήσουμε λήξαν και ας επανέλθουμε στις κινητοποιήσεις.

Αλ. Τσίπρας: Αυτό το επεισόδιο να το θεωρήσουμε λήξαν αρκεί να μην ξαναδούμε τέτοιες σκηνές. Και πολύ φοβάμαι, γιατί ξέρετε, εγώ εκτιμώ ιδιαίτερα την ευφυΐα του κ. Πάγκαλου και δεν θεωρώ ότι ο κ. Πάγκαλος έχει το ακαταλόγιστο να λέει ό,τι θέλει, πιστεύω ότι βρίσκεται σε έναν σχεδιασμό, ο οποίος είναι επικίνδυνος και ολισθηρός. Διότι η κλιμάκωση της έντασης, σε μια περίοδο που είναι δεδομένο ότι θα έχουμε κοινωνικές αντιδράσεις, είναι κάτι που δεν είναι καθόλου ευχάριστο, είναι επικίνδυνο.

To Γραφείο Τύπου