Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/03/2010

Ανακοίνωση Τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΝ για την την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας- 21 Μαρτίου

Η φετινή παγκόσμια ημέρα δασοπονίας εξακολουθεί να βρίσκει τον πλανήτη μας σε μια περιβαλλοντική κρίση, που μετά και την παταγώδη αποτυχία της συνόδου της Κοπεγχάγης, απειλεί ακόμη και την ίδια την ύπαρξή του.

Η κατάσταση αυτή φέρνει τα δάση σε πρώτο επίπεδο ενδιαφέροντος αφού, εκτός της θετικής λειτουργίας τους στον κύκλό του άνθρακα, συμβάλλουν αποφασιστικά και στην ισορροπία των φυσικών συνθηκών.

Η κρίση αυτή αγγίζει και τη χώρα  μας, που εξακολουθεί να καταστρέφει είτε με πυρκαγιές είτε με καταπατήσεις τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, που αποτελούν το 70% της επιφάνειάς της.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστροφές θεσμοθετώντας διατάξεις -όπως αυτές της προστασίας των καμένων δασών της Αττικής-, που στοχεύουν σε επικοινωνιακές τακτικές, χωρίς ουσιαστικά να προσθέτουν κάτι καινούριο στην προστασία του δασικού οικοσυστήματος της χώρας.

Οφείλει η κυβέρνηση:

•    Να προχωρήσει άμεσα στην σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών, υπερασπιζόμενη πρωτίστως τον δημόσιο χαρακτήρα αυτών των επιφανειών.

•    Να προχωρήσει τον σχεδιασμό  της δασοπροστασίας για τη φετινή χρονιά, με τρόπο ώστε να καθιστά ενεργό τη συμμετοχή της δασικής υπηρεσίας

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος