Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/08/2004

Η 59η επέτειος του ολοκαυτώματος της Χιροσίμα είναι ημέρα μνήμης, εγρήγορσης και κινητοποίησης σε όλο τον κόσμο.

59 χρόνια από το πυρηνικόολοκαύτωμα της Χιροσίμα

Για την 59η επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα, το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η 59η επέτειος του ολοκαυτώματος της Χιροσίμα είναι ημέρα μνήμης, εγρήγορσης και κινητοποίησης σε όλο τον κόσμο. Τo σύνθημα «Ποτέ πια Χιροσίμα» που στάθηκε δίπλα στο «Ποτέ πια πόλεμος», διατηρεί και σήμερα το νόημά του στο ακέραιο, καθώς η πυρηνική απειλή παραμένει και η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με το δόγμα Μπους για προληπτικούς πολέμους.

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου, ο κόσμος ζει μια νέα έξαρση της στρατιωτικοποίησης, με τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες να επανέρχονται σε ύψη «ψυχρού πολέμου». Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ είναι μια έκφραση της αρνητικής αυτής εξέλιξης.

Η κυβέρνηση Μπους ξηλώνει τη μια μετά την άλλη τις συμφωνίες για τον αφοπλισμό, προχωρεί στον «Πόλεμο των ʼστρων», σχεδιάζει νέα «μίνι» πυρηνικά κατάλληλα για τοπικούς πολέμους. Το μέγεθος της υποκρισίας της αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι έκανε τον πόλεμο στο Ιράκ με πρόσχημα την κατοχή πυρηνικών όπλων από τον Σαντάμ, ενώ την ίδια ώρα υποστηρίζει την κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ και καταψηφίζει στον ΟΗΕ τις αποφάσεις για Μ. Ανατολή χωρίς πυρηνικά.

Οι λαοί και τα κινήματά τους καλούνται να εντείνουν τους αγώνες τους για τον αφοπλισμό και την ειρήνη. Να πουν «όχι» σε νέους εξοπλισμούς και νέους πολέμους. Να απαιτήσουν τη μείωση των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών και τη διάθεσή τους σ’ ένα ειδικό ταμείο του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας στον κόσμο. Ιδιαίτερη ευθύνη έχουν οι ευρωπαϊκοί λαοί, που πρέπει να αγωνιστούν για μια άλλη Ευρώπη της ειρήνης και του αφοπλισμού, απαλλαγμένης από το ΝΑΤΟ και τα δόγματα της «πυρηνικής αποτροπής».

Ιδιαίτερης σημασίας είναι σήμερα ο αγώνας για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή όπου επανέρχεται το αίτημα για τη μετατροπή της σε ζώνη χωρίς πυρηνικά και ξένες βάσεις. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΝ και οι άλλες δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς προωθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Τιμώντας την επέτειο της Χιροσίμα ο ΣΥΝ διακηρύσσει ότι θα συνεχίσει τους αγώνες του για την ενωτική ανάπτυξη του κινήματος ειρήνης στη χώρα μας και διεθνώς, μαζί με το πολύμορφο κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης που διεκδικεί έναν δίκαιο, ειρηνικό, δημοκρατικό και αλληλέγγυο κόσμο.

To Γραφείο Τύπου