Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/03/2010

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρα για την οικονομική πολιτική και νέα φορολογικά μέτρα

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

«Έχουμε κουραστεί να ακούμε το τελευταίο διάστημα ότι η κριτική μας στην Κυβέρνηση είναι εκτός τόπου και χρόνου και εκτός πραγματικότητας. Βλέπουμε όμως από τις εξελίξεις ότι η Κυβέρνηση είναι εκτός πραγματικότητας και εκτός τόπου και χρόνου και κυρίως δεν έχει στρατηγική, στόχευση, διαπραγματευτική στρατηγική. Διότι από γκάφα σε γκάφα πάτε κύριε Υπουργέ.

Μέχρι πρότινος λέγατε σε δημόσιο επίπεδο και διεθνώς ότι η χώρα μας δεν ζητάει βοήθεια, ζητάει να μη δανείζεται με υπερβολικό επιτόκιο σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Και χθες, ο Πρωθυπουργός, πήγε και είπε αν δεν μας δώσετε βοήθεια θα πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τι είδους απειλή ήταν αυτή; Αλήθεια το εννοείτε ότι θέλετε να κάνετε αυτό το έγκλημα; Λέγατε εσείς ότι θέλατε να έχουμε γεμάτο το πιστόλι πάνω στο τραπέζι. Και χθες ο Πρωθυπουργός πήρε το πιστόλι και πυροβόλησε το πόδι του.

Ήταν διαπραγματευτικό χαρτί αυτό; Έπεσε το χρηματιστήριο, ανέβηκαν τα spread. Ήρθε μετά στις 4 η ώρα στο Υπουργικό Συμβούλιο και λέει δεν πάμε ούτε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα αποκτήσετε επιτέλους στρατηγική;

Μας κουράσατε όλη την προηγούμενη εβδομάδα να μας λέτε πόσο πετυχημένα ήταν τα ταξίδια του Πρωθυπουργού στην Ευρώπη και στην Αμερική. Που είναι αυτή η επιτυχία δεν την είδαμε!

Και έρχεστε τώρα, μετά από ένα μεγάλο θόρυβο που δημιουργήθηκε ότι θα αποκαταστήσετε την αδικία απέναντι στην ελληνική κοινωνία με το φορολογικό νομοσχέδιο και φέρνετε ένα φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο  ουσιαστικά συνεχίζει τις ίδιες δομικές αδυναμίες που είχε το φορολογικό σύστημα για χρόνια στη χώρα μας και δεν τις αντιμετωπίζει. Είναι το πιο άδικο, το πιο σύνθετο, το πιο δημοσιονομικά αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα που φέρνει τα βάρη στους μισθωτούς και συνταξιούχους και αφήνει στο απυρόβλητο αυτούς που κερδίζουν.

Και έρχεστε τώρα εδώ και λέτε ότι με τις ρυθμίσεις που φέρατε τα εισοδήματα κάτω από 40.000 ευρώ δεν επηρεάζονται. Και σε αυτό το σημείο λαθροχειρία κάνετε κύριε Υπουργέ, και το ξέρετε. Τα εισοδήματα κάτω από 28.000 δεν επηρεάζονται. Διότι ο ενδιάμεσος φορολογικό συντελεστής για το έτος που τρέχει είναι 24% όχι 25% που ήταν πέρσι.

Αλλά θέλω να σας μιλήσω με συγκεκριμένα στοιχεία για να δείτε πόσο κοινωνικά άδικο είναι αυτό το φορολογικό σύστημα. Αν ένας εργάτης σε ανώνυμη εταιρεία με μισθό 700 ευρώ το μήνα και ετήσιο εισόδημα κοντά στα 10.000 ευρώ θέλει να αγοράσει ένα αυτοκίνητο αξίας 12.000 ευρώ, η εφορία θα τον καλέσει να δικαιολογήσει την διαφορά των 2.000, διαφορετικά θα φορολογηθεί με τεκμήριο. Αν ο εργοδότης του το αφεντικό του, αγοράζει μετοχές ή ομόλογα δεν τον ρωτάει κανείς που βρήκε τα λεφτά. Και αν αγοράσει ένα πολυτελές αυτοκίνητο δεκάδων χιλιάδων ευρώ και το γράψει στην ανώνυμη εταιρεία, δεν θα του ζητηθεί τεκμήριο. Αυτό είναι δικαιοσύνη;

Αν μια ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο μεταβιβάζεται δίνει φόρο 1,5 τοις χιλίοις. Μη εισηγμένη στο χρηματιστήριο 5% φόρο. Ένας μικρομεσαίος που βουλιάζει μέσα στην κρίση αν αναγκαστεί την ομόρρυθμη εταιρεία ή την ετερόρρυθμη να την μεταβιβάσει, ξέρετε τι φόρο πληρώνει; Πληρώνει 20%. Αυτή είναι η δικαιοσύνη;

Ένας γονιός θέλει να δωρίσει στο παιδί του τα αποθέματα μιας ζωής, 50.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 5.000 ευρώ. Αν ένας άλλος θέλει να μεταβιβάσει την ανώνυμη εταιρεία του αξίας 420.000 ευρώ θα πληρώσει επίσης φόρο 5.000 ευρώ. Αυτή είναι η δικαιοσύνη;

Θα μπορούσα να σας βρω δεκάδες παραδείγματα για να σας αποδείξω ότι εδώ δεν υπάρχει δικαιοσύνη και δεν υπάρχει και αποτελεσματικότητα. Το νομοσχέδιό σας είναι αποσπασματικό, παράλογο και άδικο. Και την κοινωνία κύριε Υπουργέ, την πνίγει το δίκιο.

Και κλείνω με αυτό κύριε Πρόεδρε. Κάθε φορά που έρχομαι να σας αντιμετωπίσω, με σχεδόν ειρωνικό –επιτρέψτε μου να σας πω- τρόπο μου λέτε βρείτε μου τα λεφτά και μετά ελάτε να μιλήσετε. Δεν ήμουν εγώ προεκλογικά που σε κάθε ομιλία έλεγα, υπάρχουν λεφτά. Ο Πρωθυπουργός το έλεγε. Μόνο που μετεκλογικά αποφασίσατε αυτά τα λεφτά να τα βρείτε από τις τσέπες των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Πάρτε λοιπόν χαρτί και μολύβι κύριε Υπουργέ.

12 δις ευρώ η ετήσια φοροδιαφυγή.

8   δις ευρώ η ετήσια φοροκλοπή Φ.Π.Α.

8 δις ευρώ οι ταξικές φοροαπαλλαγές της δικής σας κυβέρνησης και της Νέας      Δημοκρατίας

3  δις ευρώ τα κέρδη των τραπεζών μέσα στο 2009.

6 δις, αν δεν αγοράζαμε φρεγάτες και άλλα

2 δις, αν δεν αγοράζαμε υποβρύχια που γέρνουν.

2 δις που θα εξοικονομούσαμε αν είχαμε φορολογικό συντελεστή αυτό που είχαμε τη δεκαετία του ’90 από τις 300 μόνο πιο κερδοφόρες ανώνυμες επιχειρήσεις.

Να τα λεφτά κύριε Υπουργέ! Εκεί είναι τα λεφτά! Δεν είναι στους μισθωτούς, δεν είναι στους συνταξιούχους, σε αυτούς που θέλετε να ξεζουμίσετε, αλλά δεν υπάρχει άλλη αντοχή κύριε Υπουργέ. Καταλάβετέ το! Χάνετε μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας, να το κάνουμε δίκαιο και αποτελεσματικό.

Και η δική σας δικαιοσύνη μπορεί να είναι τυφλή, οι πολίτες όμως δεν είναι τυφλοί, βλέπουν και ήδη σας κρίνουν!»

[διαβάστε εδώ την επίκαιρη ερώτηση]