Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/03/2010

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Δ.Παπαδημούλη για την φοροδιαφυγή

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλη, σχετικά με το πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ για φοροδιαφυγή (μη κοπή εισιτηρίων) στην επιχείρηση bar restaurant Nammos, που βρίσκεται στην παραλία Ψαρού της Μυκόνου και  επιβλήθηκε το 2009. Το πρόστιμο αυτό μετά από διακανονισμό «κατέβηκε» στα 3.000 ευρώ.

Ο Δ. Παπαδημούλης ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να τον ενημερώσει σχετικά με το ακριβές ιστορικό της υπόθεσης. Πως και για ποιο λόγο καταλογίστηκε το αρχικό πρόστιμο και αν εισπράχθηκε. Σε τι ύψος ανέρχονται τα βεβαιωμένα χρέη των επιχειρήσεων για φοροδιαφυγή και αν είναι σε θέση οι αρμόδιες υπηρεσίες να πληροφορήσουν για το συνολικό ύψος των αρχικών προστίμων που επιβλήθηκαν στις επιχειρήσεις για φορολογικές παραβάσεις  την τελευταία 5ετια.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, έδωσε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τα εξής στοιχεία σχετικά με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω φοροδιαφυγής:

•    Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου  2010 διαπιστώθηκαν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες πάνω από 8.500 περιπτώσεις πλαστών τιμολογίων και πάνω από 105 χιλιάδες περιπτώσεις μη καταβολής ΦΠΑ και άλλων φόρων.

•    Το ίδιο χρονικό διάστημα το συνολικό εκτιμώμενο ποσό των προστίμων που επιβλήθηκαν ανέρχεται κοντά στα 700 εκατ ? σε σχέση με τα 230 εκατ ? της αντίστοιχης περιόδου το 2009

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω ποσά είναι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν και όχι αυτά που έχουν εισπραχθεί. Όπως έδειξε και η υπόθεση του bar restaurant Nammos τα εισπραχθέντα μπορεί να απέχουν πάρα πολύ από τα αυτά που αρχικά καταλόγισαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. 

Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, ο οποίος παραδέχθηκε ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται είναι ιδιαίτερα χαμηλά και επιπλέον ο τρόπος εξέτασης των περιπτώσεων φοροδιαφυγής είναι αργός και ανεπαρκής. Συγκεκριμένα, οι Υπηρεσίες Ελέγχου διαπιστώνουν παραβάσεις χωρίς το δικαίωμα της επιβολής προστίμων, με συνέπεια την ατιμωρησία. Στη συνέχεια υποσχέθηκε ότι ο τρόπος ελέγχου και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής θα αλλάξει με το φορολογικό νσχ όπου θα προβλέπεται και  η εντολή ελέγχου  με άνοιγμα τραπεζικών λογαρισμών.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην παρέμβασή του τόνισε:

«Για μια ακόμη φορά κ. Υπουργέ,  διαπιστώνω ότι δεν ακούτε και δεν ακούτε ιδιαίτερα από το αριστερό σας αυτί, όταν σας ασκείται κριτική από τα αριστερά. Η ερώτηση έλεγε καθαρά για το μπαρ  NAMOS στη Μύκονο, όπου υπήρξε μια καραμπινάτη, σκαστή περίπτωση φοροδιαφυγής και στη συνέχεια με γνωστές διαδικασίες, το πρόστιμο που ακόμη δεν έχει εισπραχθεί, υποβαθμίστηκε. Από μια αρπαχτή μιας βραδιάς που όλοι λογάριαζαν ότι ήταν ενδεχομένως και πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ακόμη δεν έχουν εισπραχθεί που είναι μερικές χιλιάδες ευρώ. Τι προκύπτει εδώ; Το πάρτι της φοροδιαφυγής με υψηλή προστασία. Εμείς δεν έχουμε κότερα στη Μύκονο και αλλαχού και γι΄αυτό σας πιέζουμε στο όνομα των μισθωτών, των συνταξιούχων και των συνεπών φορολογουμένων. Και λέμε όχι στην υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων, ναι στην καταπολέμηση της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής, της φορολογικής ασυλίας. Και η κριτική που σας κάνουμε στο φορολογικό σας νομοσχέδιο, όπως τεκμηριωμένα την παρουσίασε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, είναι από τη σκοπιά, της φορολογικής δικαιοσύνης.

Δεν είστε έτοιμος να μου πείτε για τα στοιχεία της πενταετίας ή τα φυλάτε για τη δευτερολογία για να μην έχω το δικαίωμα της ανταπάντησης. Και αυτό είναι μια ακόμη ζαβολιά στην υπόθεση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Όταν ρωτάσθε για κάτι πρέπει να απαντάτε στην πρωτολογία για να μας δίνεται η δυνατότητα να ξαναμιλήσουμε και εμείς, όχι μονά ζυγά δικά σας.

Και κάτι ακόμη. Το νομοσχέδιο που παρουσιάζετε διευρύνει το λογιστικό προσδιορισμό, που σημαίνει περισσότερη δουλειά για την εφορία και τους εφοριακούς. Το ερώτημα είναι, ο λογιστικός αυτός προσδιορισμός θα αυξήσει θα φορολογικά έσοδα ή τα έσοδα των διεφθαρμένων και επίορκων εφοριακών με τους μηχανισμούς τους και τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας;

Κύριε Υπουργέ, ξέρετε  πολύ καλά ότι έχουμε φαινόμενα αναχρονισμού, κομματισμού και διαφθοράς στους φοροελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Αν δεν υπάρξει εκεί τομή τότε δεν θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα αλλά η φοροκλοπή. Σε μια χώρα όπου ο ανείσπρακτος ΦΠΑ ετησίως είναι 6,5 δις ευρώ τουλάχιστον η αύξηση του ΦΠΑ που επιβάλλατε κατά 2 μονάδες την ημέρα του καταναλωτή και της προστασίας των συμφερόντων του, στις 15 Μαρτίου, χωρίς μια τομή εξυγίανσης, δικαιοσύνης, νομιμότητας θα αυξήσει τη φοροκλοπή και όχι τα δημόσια έσοδα.

Σας ερωτώ, αντί να μου λέτε θα απαντήσουμε και θα κάνουμε, τι θα αλλάξετε επιτέλους για να πάψουν να υπάρχουν επιτέλους αυτά τα γελοία πρόσωπα; Τι θα αλλάξετε επιτέλους έτσι ώστε οι φοροελεγκτικές αρχές να έχουν τη δύναμη της επιβολής του νόμου; Τι θα αλλάξετε επιτέλους έτσι ώστε ο φοροφυγάς να φοβάται το μάτι του νόμου και όχι τη τσέπη του επίορκου εφοριακού. Τι θα αλλάξετε έτσι ώστε να μην έχουμε το πιο άδικο φορολογικό σύστημα στην Ευρώπη και τον πιο διεφθαρμένο φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Και δεν είστε κυβέρνηση 6 μηνών, δεν είστε νεογέννητο, έχετε και είκοσι χρόνια προηγούμενα στην κυβέρνηση και επομένως ευθύνες για το σημερινό χάλι.»

Ο Υπουργός κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τους σχετικούς πίνακες από τους οποίους προκύπτουν αναλυτικά οι βεβαιωμένες οφειλές και πρόστιμα.

Οι πίνακες και το σημείωμα διατίθενται στους ενδιαφερόμενους από το Γραφείο Τύπου σε έντυπη μορφή στα τηλέφωνα 210 3378501-2.

Βρίσκονται επίσης σε μορφή σάρωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση