Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/03/2010

Ομιλία Π.Λαφαζάνη σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ελληνικό

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ Η ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Ο Παν. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, μιλώντας σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ελληνικό, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Ζούμε    αυτή την περίοδο μια διεθνή αποτυχία και χρεωκοπία.

Πρώτον: Την αποτυχία και χρεωκοπία του νεοφιλελευθερισμού και του ίδιου του καπιταλισμού στη χώρα μας και βεβαίως την πλήρη και παταγώδη χρεωκοπία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι με τις πολιτικές και τις πρακτικές τους έφεραν τη χώρα στο χείλος της αβύσσου.

Δεύτερον: την αποτυχία και χρεωκοπία της ευρωζώνης και της ΕΕ οι οποίες σήμερα, εν μέσω κρίσης, φαίνεται πιο καθαρά ότι λειτουργούν ως σκληροί μηχανισμοί κοινωνικής κατεδάφισης, ενίσχυσης των αποκλίσεων και περαιτέρω εξουθένωσης των πιο αδύναμων χωρών.

Η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου δεν εγκατέλειψε απλώς τις προεκλογικές δεσμεύσεις της αλλά έκανε κάτι πολύ χειρότερο και πρωτοφανές. Παρέδωσε κυριολεκτικά και χωρίς την παραμικρή αντίσταση, ως «μπανανία» τη χώρα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και το διευθυντήριο της ΕΕ.

Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι τόσο το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας που διαμόρφωσε όσο και το πακέτο σκληρών αντικοινωνικών μέτρων που το συμπλήρωσαν, υπήρξαν αναγκαία για να κατευναστούν οι διεθνείς αγορές, να ικανοποιηθεί η ΕΕ και να πέσουν τα επιτόκια.

Κι όμως παρά τη σκληρότητα των μέτρων, τα οποία βαθαίνουν την ύφεση, και την ικανοποίηση που εξέφρασε η ΕΕ, τα ληστρικά spread σε βάρος του δημοσίου δεν μειώθηκαν και η κερδοσκοπική απληστία των αγορών αντί να  ανακοπεί, ενισχύθηκε.

Η κυβέρνηση έβαλε τη χώρα σε τροχιά φαύλου κύκλου

Φτάσαμε τώρα στο σημείο, ο πρωθυπουργός της χώρας να έχει αποδεχθεί ένα νέο πακέτο πλήρους διάλυσης ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και να εκλιπαρεί ως αντίτιμο έστω και μια ελάχιστη μείωση του ληστρικού επιτοκίου χρηματοδότησης της χώρας είτε με τη συμβολή της ΕΕ είτε εν ανάγκη του ΔΝΤ ή και των δύο από κοινού.

Η χώρα αιωρείται αυτή τη στιγμή εν μέσω της Σκύλας και της Χάρυβδης.

Η λεγόμενη ευρωπαϊκή λύση χρηματοδότησης, η οποία συναντά γερμανικές αντιδράσεις, δεν είναι λύση «διάσωσης» αλλά λύση συνέχειας της επιτοκιακής καταλήστευσης και με τους «όρους» που τη συνοδεύουν, λύση καταστροφής! Ακόμα χειρότερη είναι η προοπτική προσφυγής στο ΔΝΤ ή σε μια κοινή ομπρέλα ΕΕ και ΔΝΤ, που θα υποθηκεύσουν το μέλλον της χώρας για δεκαετίες!

Είτε με χρηματοδότηση της ΕΕ είτε ακόμα χειρότερα με χρηματοδότηση του ΔΝΤ ή και των δύο, η Ελλάδα θα μοιάζει με πρότυπο αντεργατικό «προτεκτοράτο» του οποίου τα εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα θα έχουν μετατραπεί σε μουσειακό είδος.

Αυτή την ώρα η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν μόνο ένα δρόμο. Το δρόμο της αντίστασης, των ριζοσπαστικών διεκδικήσεων και μιας νέας ριζοσπαστικής προοδευτικής πορείας που θα αμφισβητεί το πλήρως το καθεστώς της νεοφιλελεύθερης «παγκοσμιοποίησης», της ΕΕ και την εγχώρια κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα επειγόντως οφείλει να διεκδικήσει κάτι που έπρεπε να έχει κάνει εδώ και καιρό:

Την απευθείας δανειοδότηση της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με επιτόκιο ανάλογο με εκείνο που η τελευταία δανείζει τις εμπορικές τράπεζες δηλαδή με 1%. Αυτή την ώρα μόνο ρηξικέλευθα μέτρα μπορούν να ανακόψουν την καταστροφή.

Αν αυτή την ώρα η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε ριζοσπαστικές διεκδικήσεις και δεν χαράξει ριζοσπαστικούς ρηκτικούς προοδευτικούς δρόμους, τότε τη χώρα και τον ελληνικό λαό περιμένουν πολύ μεγάλες τραγωδίες!

To Γραφείο Τύπου