Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/02/2005

Συνδιάσκεψη Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ

Η παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου

Το Τμήμα Αυτοδιοίκησης της ΚΠΕ του ΣΥN πραγματοποίησε σήμερα, 5 Φεβρουαρίου 2005 συνάντηση των αυτοδιοικητικών στελεχών, φίλων του κόμματος και μελών της ΚΠΕ, με αντικείμενο την εκλογή του νέου Τμήματος Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης και την έναρξη της πολιτικής και οργανωτικής προετοιμασίας του κόμματος για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές του 2006.

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

Νομίζω ότι το πρώτο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι η μάχη που πρέπει να δώσουμε κατά της ανεργίας και της ακρίβειας που απασχολεί όλη την κοινωνία. Και στο βαθμό που συνδυάζουμε τη μάχη μας στην Αυτοδιοίκηση μ΄αυτά τα ζητήματα θα είναι μια σημαντική επιτυχία και θα είμαστε κοντά στον παλμό της κοινωνίας. Σε πολιτικό επίπεδο εκεί που θα κριθεί με συγκεκριμένα κριτήρια και αποτελέσματα η πολιτική μας παρέμβαση θα είναι στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Μετά το Συνέδριο δεν αρχίζουμε από το μηδέν. Έχουμε μια μεγάλη κληρονομιά την οποία προσπαθούμε να τη στηρίξουμε, να την αναπτύξουμε, να κάνουμε όλες εκείνες τις παρεμβάσεις που χρειάζεται ώστε να έχει πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Δεν πρέπει να μπούμε στην παγίδα η οποία υπαγορεύεται από πολλούς, σε ένα μεγάλο βαθμό και από τον Τύπο, δηλαδή να δούμε τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση ως ένα σταυρόλεξο ή μια μπιρίμπα, ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις-τι ζευγάρι θα παίξει στην Καρδίτσα, ή σε μια άλλη πόλη…

Νομίζω ’ότι δεν πρέπει να είναι αυτή η δική μας λογική. Δεν είναι για μας η Αυτδιοίκηση ένα πεδίο απλώς για να γίνουν δημοσκοπήσεις κι ένα τεστ δύναμης των κομμάτων. Εμείς πρέπει να απαντήσουμε με μια λογική κινηματική. Να προωθήσουμε τα προγραμματικά στοιχεία τα οποία έχουμε στον οικολογικό τομέα, στον τομέα της ποιότητας ζωής, στα κοινωνικά θέματα, στα θέματα της περιφερειακής ανάπτυξης και να επιδιώξουμε να συναντηθούμε με όλες τις δυνάμεις ευαισθησίας. Οι δυνάμεις αυτές είναι πολλές, άλλες οργανωμένες σε κινήματα, άλλες σε απομονωμένες νησίδες, άλλες κλεισμένες σε μικρότερους χώρους τις οποίες εμείς πρέπει να αποκαλύψουμε, να τις βγάλουμε στην επιφάνεια και να τις οδηγήσουμε σε μια ενωτική λογική.

Σωστά το Συνέδριο τονίζει τη σημασία που έχει η συνεργασία στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, η προώθηση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ και η συνεργασία με αυτές τις δυνάμεις του χώρου της Αριστεράς, των ανένταχτων, της ριζοσπαστικής οικολογίας που δείχνουν διάθεση συνεργασίας στο χώρο της Αυτοδιοίκησης αλλά και γενικότερα. Θα είναι μεγάλη επιτυχία πηγαίνοντας προς τις εκλογές να αναζωογονηθεί πάνω σε μια ουσιαστική βάση δράσης, πρωτοβουλιών, δημιουργικότητας, o χώρος του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι όμως αποτυχία αν τα ψηφοδέλτιά μας είναι απλώς μια πολιτική έκφραση αυτής της ενότητας την οποία έχουμε κατακτήσει ή μπορούμε να την προωθήσουμε ακόμη περισσότερο.

Η συνεργασία μας με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, και της ριζοσπαστικής οικολογίας πρέπει να είναι μια βάση από την οποία θα ξεκινήσουμε μια επιθετική πολιτική συμμαχιών στον κοινωνικό και ευρύτερο χώρο. Θα συναντήσουμε ομάδες, κινήσεις, πρωτοβουλίες. Διευρύνοντάς τις θα επιβεβαιώσουμε τη σημασία της. Θα είμαστε ανοιχτοί προς δυνάμεις που έχουν καλές θέσεις, φιλότιμες τοποθετήσεις, πόνο για τον τόπο τους, αγάπη για το δήμο και το χωριό τους, βιωματική σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και που προέρχονται από οποιαδήποτε πολιτική δύναμη.

Πρέπει γρήγορα να ανανεώσουμε τη δραστηριότητα των κινήσεων που υπάρχουν και να φτιάξουμε καινούργιες, στηριζόμενοι στις δυνάμεις τις δικές μας και στις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, όχι για να μείνουμε εκεί αλλά για να ξεκινήσουμε ένα μεγάλο ταξίδι προς την κοινωνία, ένα ταξίδι μαζί με πρόσωπα ή μικρότερες κινήσεις που μπορεί να προέρχονται από άλλα κόμματα.

Παρά το γεγονός ότι έχουμε συμβάλει πολύ στις θέσεις και στους θεσμούς που έχει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι θεσμοί της, οι οργανισμοί της, είναι γεγονός ότι οι πολίτες βλέπουν γενικά ένα γκρίζο τοπίο και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να αναδειχθεί ένα ενωτικό πρόγραμμα αριστερής έμπνευσης, να αναδειχθεί ένας προγραμματικός λόγος ο οποίος θα έχει σχέση και με τα θεσμικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης αλλά κυρίως με τα μεγάλα οικολογικά και κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τον πολίτη και τα οποία θα μπορούσαν να λυθούν μέσα από τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης. Αυτό θα δώσει ξανά τον διαφορετικό εναλλακτικό προγραμματικό χαρακτήρα που μπορούν να έχουν οι αριστερής έμπνευσης πρωτοβουλίες στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

Οι εκλογές και η πορεία προς τις εκλογές της Τ.Α. μας δίνει την ευκαιρία να ανοιχτούμε σε μια σειρά δυνάμεις που είτε βρίσκονται κοντά στο κόμμα, είτε έξω από το κόμμα, είτε και μακριά από το δικό μας κόμμα, που μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τη διαμόρφωση του προγράμματός μας, όπως περιβαλλοντολόγοι, πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι, κοινωνιολόγοι, μια σειρά δυνάμεις του πνευματικού χώρου που πρέπει να συναντήσουμε για τη διαμόρφωση του προγράμματός μας.

Στον κύκλο οικολογία-ποιότητα ζωής έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια να αναδείξουμε τα ζητήματα των ελεύθερων χώρων στην Πρωτεύουσα. Είναι σημαντικό να ανοίξουμε και θέματα που ανήκουν στη μικροκλίμακα της ζωής του πολίτη, όπως για παράδειγμα η ζωή στην πολυκατοικία, που είναι σήμερα μια ζωή φόβου και αποξένωσης, και εκφράζει «αξίες» του συστήματος όπως η απομόνωση, ο ανταγωνισμός, η έλλειψη συλλογικότητας, αλληλεγγύης. Εμείς ως Αριστερά, πρέπει να απαντήσουμε με προτάσεις, με ιδέες, με παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση κοινωνικών χώρων.

Έχουμε χρόνο. Υπάρχει στη διάθεσή μας πάνω από ενάμισης χρόνος για να προετοιμαστούμε. Δεν έχουμε τη δικαιολογία ότι δεν προλάβαμε. Πρέπει να τον αξιοποιήσουμε με ένα γόνιμο και δημοκρατικό τρόπο, με ένα τρόπο συλλογικών επεξεργασιών, ώστε μέσα στην ʼνοιξη να έχουμε καταλήξει στα μέτρα και τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνουμε. Πριν το καλοκαίρι να έχουμε τις προγραμματικές και πολιτικές βάσεις σε σχέση με τη στρατηγική μας στο θέμα της αυτοδιοίκησης.

To Γραφείο Τύπου