Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/03/2010

Συνάντηση διαβούλευσης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τα μεγάλα προβλήματα του Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Η κυβερνητική αδιαφορία υπονομεύει τον ελληνικό Τουρισμό σε συνθήκες οικονομικής κρίσης»

Συνάντηση διαβούλευσης για τα μεγάλα προβλήματα του Τουρισμού διοργάνωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή. Συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων του Τουρισμού οι οποίοι κατέθεσαν τις θέσεις τους προκειμένου να αξιοποιηθούν απ΄τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην αρχή της συνάντησης ο βουλευτής Τάσος Κουράκης αναφέρθηκε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τουρισμό, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής σημεία:

•    Άμεση και καθοριστική σύνδεση του τουρισμού με τις ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος, οι οποίες θα προτάσσονται σε όλες τις επιλογές της τουριστικής πολιτικής.

•    Προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού με προτεραιότητα στις μορφές ήπιας ανάπτυξης.

•    Ανάσχεση της επιβάρυνσης των ήδη ανεπτυγμένων τουριστικών περιοχών. Η επιλογή των περιοχών και των μέτρων θα βασιστεί σε μελέτη της φέρουσας ικανότητάς τους, η οποία θα επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

•    Μέτρα ανακούφισης των τουριστικών περιοχών όλης της χώρας, με επίσπευση της δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών και εφαρμογή προγραμμάτων ανάπλασης των φορτισμένων τμημάτων τους.

•    Αποτελεσματική σύνδεση της παραγωγής των άλλων παραγωγικών τομέων, ιδιαίτερα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, με τον τουρισμό. Ενίσχυση προγραμμάτων που θα προωθούν την ενσωμάτωση αυθεντικών παραδοσιακών προϊόντων στο τουριστικό προϊόν, ώστε να υποστηριχθεί έτσι η επιβίωση των παραδοσιακών τρόπων παραγωγής τους.

•    Αντιμετώπιση (σε κεντρικό και αποκεντρωμένο επίπεδο) των ιδιαίτερων προβλημάτων των νησιών: ικανοποιητική αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση όλο το χρόνο, μονάδες περίθαλψης, παροχές, δίκτυα, επεξεργασία απορριμμάτων, χώροι πάρκινγκ κλπ.

•    Προσαρμογή της διαφημιστικής παρουσίας της χώρας στο εξωτερικό και το εσωτερικό στα πορίσματα των σχετικών μελετών.

•    Ανασχεδιασμός της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενοποίηση φορέων όπου απαιτείται, ορθολογική κατανομή των εκπαιδευτικών μονάδων στο χώρο, αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, ορθολογικός ανασχεδιασμός της επαγγελματικής κατάρτισης ώστε να μπορεί να φθάσει στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μικρών νησιών.

•    Προσαρμογή του αναπτυξιακού νόμου και των δράσεων του ΕΣΠΑ όλων των τομέων ώστε να στηρίζουν τις παραπάνω κατευθύνσεις.

Σε παρέμβαση που έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι  η ακτοπλοϊκή σύνδεση στην Ελλάδα δεν έχει αντιμετωπιστεί από την πλευρά ενός συστήματος μεταφορών ανθρώπων και αγαθών, όσο ως ένας χώρος εκχώρησης δημόσιων λειτουργιών σε ιδιωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και μέσα από αυτό το πλέγμα έχει οργανωθεί η κάλυψη των αναγκών των ακτοπλοϊκών μεταφορών. Το γεγονός αυτό που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία έχει τις επιπτώσεις του και στην τουριστική ανάπτυξη. Ο βουλευτής τόνισε ότι δεν έχουμε ως Ελλάδα συστηματικά καταγεγραμμένο και μόνιμο και σταθερό προορισμό στις μετακινήσεις, δεν έχουμε εσωτερικές συνδέσεις μεταξύ των νησιωτικών περιοχών, δεν έχουμε σταθερές τιμές, δεν υπάρχουν μια σειρά από προϋποθέσεις προκειμένου κάποιος που ασχολείται με τον τουρισμό να έχει ένα σωστό προγραμματισμό. Γι΄αυτό ως ΣΥΡΙΖΑ προτείνουμε τη συγκρότηση ενός Δημόσιου Φορέα Ακτοπλοϊκών Μεταφορών, που δεν θα έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα αλλά θα συμμετέχει και στην οργάνωση των μεταφορών.

Σε παρέμβαση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης  αναφέρθηκε στον τουρισμό της Κρήτης και συνολικότερα της περιφέρειας. Είπε ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πολιτική για τον τουρισμό και έτσι ακυρώνεται κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει ο ελληνικός τουρισμός. Εντόπισε δε την ανάγκη ύπαρξης μιας ριζοσπαστικής αναστροφής της σημερινής κατάστασης.

Μετά τις ομιλίες των βουλευτών υπήρξαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, οι οποίες κινήθηκαν σε άλλο μήκος κύματος με αυτό του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Ακολούθησε γόνιμος διάλογος.