Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/03/2010

Ομιλία του Φώτη Κουβέλη στο νομοσχέδιο "Επιλογή δικαστικών λειτουργών στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης και επαναφορά του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων"

ΦΩΤΙΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις.

Ακούστηκε λίγο πριν ότι η παρουσία δικαστή του Ανωτέρου Δικαστηρίου στο όργανο διοίκησης αποτελεί εχέγγυο, διότι εξασφαλίζεται το στοιχείο του ελέγχου. Μα, εδώ πρόκειται για διοίκηση και μάλιστα για αυτοδιοίκηση του δικαστηρίου. Η παρουσία, ακριβώς, ιεραρχικώς προϊσταμένου έρχεται να υπονομεύσει το στοιχείο της αυτοδιοίκησης. Δεν μιλάμε, όταν αναφερόμαστε στην αυτοδιοίκηση, για ιεραρχικό έλεγχο. Ο ιεραρχικός έλεγχος αφορά σε άλλα ζητήματα και προφανέστατα όχι σε θέματα, τα οποία αναφέρονται στη διοίκηση των δικαστηρίων.

Επίσης, θέλω να σημειώσω, κύριε Υπουργέ, ότι το αυτοδιοίκητο συνδέεται αποφασιστικά με την ύπαρξη ιδιαίτερου, αυτοτελούς οικονομικού προϋπολογισμού της Δικαιοσύνης. Αυτό το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Γνωρίζω, επίσης, σε ποια περίοδο κατατίθεται η συγκεκριμένη πρόταση στο Κοινοβούλιο, από άποψη οικονομικών δυσχερειών αυτού του κράτους. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, εάν δεν εξασφαλιστεί ο ιδιαίτερος, ο αυτοτελής οικονομικός προϋπολογισμός της Δικαιοσύνης, τον οποίο θα διαχειρίζονται τα όργανα διοίκησης της δικαιοσύνης, δεν θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σας είναι γνωστό ότι και αυτές τις ημέρες που συζητάμε –έχουν δει άλλωστε τα περιστατικά και το φως της δημοσιότητας- υπάρχουν δικαστήρια που στερούνται στοιχειωδών αναλωσίμων ειδών. Υπάρχουν δικαστήρια, τα οποία αναζητούν δανεισμό αναλωσίμων ειδών από άλλες υπηρεσίες, προκειμένου να διεκπεραιώσουν το έργο τους. Απλούστερα, υπάρχουν δικαστήρια που αυτή την ώρα δεν έχουν γραφική ύλη, δεν έχουν χαρτί για να γράψουν.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι ο μεγάλος σχηματισμός που λέγεται Πρωτοδικείο της Αθήνας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο επίπεδο της υλικοτεχνικής υποδομής σε στοιχειώδεις ανάγκες. Μάλιστα, σας θυμίζω ότι η Βουλή των Ελλήνων έχει γίνει κοινωνός αυτής της δυσπραγίας, διότι το Πρωτοδικείο, επί παραδείγματι, δεν μπορεί να διεκπεραιώσει συγκεκριμένη φωτοτύπηση αντιγράφων, χρησίμων για τη Βουλή των Ελλήνων.

Η παρουσία της Βουλής, κύριε συνάδελφε, δεν δημιουργεί περαιτέρω θεσμική σύγχυση προκειμένης επιλογής της δικαστικής ηγεσίας. Αντιθέτως, η παρουσίας της Βουλής και με τη συμμετοχή που προτείνεται από το παρόν νομοσχέδιο, έρχεται να αμβλύνει ακριβώς αυτή την ερμαφρόδιτη ρύθμιση του Συντάγματος, να παρεμβαίνει η Εκτελεστική Εξουσία –και μάλιστα σε ένα κορυφαίο σημείο- στο χώρο της Δικαιοσύνης. Και, κυρία Πρόεδρε, αποτελεί κορυφαίο σημείο, διότι συναρτάται με ζητήματα ανεξαρτησίας, όπως έλεγα στη συζήτηση επί της αρχής. Αναφέρεται στα ζητήματα της ηγεσίας του Δικαστικού Σώματος.

Επαναλαμβάνω, ότι εμείς θα ήμασταν ιδιαίτερα ευτυχείς, να έχει ικανοποιηθεί το αίτημα και να έχει γίνει αποδεκτή η πρόταση, που συστηματικά καταθέτουμε από το 2001, να αλλάξει το Σύνταγμα, έτσι ώστε η ηγεσία του Δικαστικού Σώματος να μη διορίζεται από την εκάστοτε Εκτελεστική Εξουσία, αλλά να είναι το αποτέλεσμα ενός ευρύ Εκλεκτορικού Σώματος ή εν πάση περιπτώσει –εδώ είναι η επικουρική μας πρόταση- από τις Ολομέλειες των ίδιων των δικαστηρίων.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο σήμερα προωθείται με το νομοσχέδιο είναι θετικό, ακριβώς διότι η συμμετοχή της Βουλής στον ορισμό της ηγεσίας του Δικαστικού Σώματος –επαναλαμβάνω- αμβλύνει την παρέμβαση της Εκτελεστικής Εξουσίας και κυρίως, καθιστά δυνατότητα πολιτικού -με την ευρύτητα του όρου- ελέγχου αυτής της πράξης ορισμού της ηγεσίας του Δικαστικού Σώματος.

Ευχαριστώ.