Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/03/2010

Συνάντηση Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών (Αγ. Φιλοθέης 21).

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για μένα ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση. Είναι χρήσιμη εμπειρία να συνομιλεί κανείς με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο, έναν άνθρωπο με νηφαλιότητα και πνευματικότητα και είναι θετικό που αυτή τη στιγμή είναι Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας. Τους ανθρώπους τους χωρίζει χάος όταν δεν συζητάνε και κυρίως όταν δεν προσπαθούν να ανιχνεύσουν την αλήθεια..

Ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες ώρες και η συγκυρία αυτής της συνάντησης ήταν μια δύσκολη συγκυρία. Όχι τόσο επειδή βρίσκεται σε κρίση η σχέση εκκλησίας και πολιτείας, αλλά γιατί η κοινωνία βρίσκεται σε κρίση. Και η κοινωνία ζητάει περισσότερο από κάθε άλλη φορά δικαιοσύνη και ιδίως φορολογική δικαιοσύνη.

Εμείς προσήλθαμε σε αυτή τη συνάντηση με διακριτές τις διαφορετικές μας απόψεις, τις διαφορετικές αφετηρίες. Και θέλω να επαναλάβω τη δική μας αξιακή θέση για διακριτούς ρόλους εκκλησίας και κράτους. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι υποτιμούμε το ρόλο της εκκλησίας. Τον αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλο σεβασμό. Πιστεύουμε ότι οι διακριτοί ρόλοι θα βοηθήσουν  θεσμικά και την πολιτεία να εκσυγχρονιστεί αλλά και την εκκλησία να προχωρήσει με γοργά βήματα στη δημοκρατική της αυτοδιοίκηση και στην αποτελεσματικότητα του κοινωνικού της έργου.

Πιο σημαντικό από το φορολογικό λοιπόν είναι να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος προκειμένου να καταγραφεί η εκκλησιαστική περιουσία και να καταγραφεί και η συμβολή του κράτους και η συμβολή της εκκλησίας σε αυτή τη δύσκολη για την κοινωνία περίοδο.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να αναφερθώ και στην άλλη πλευρά του νομίσματος. Η μία πλευρά του νομίσματος είναι αυτή που  πολλές φορές προκαλεί το κοινό αίσθημα. Η άλλη πλευρά είναι ότι υπάρχουν ιερωμένοι, λαϊκός κλήρος που δίνουν μια καθημερινή μάχη. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στον ιερέα της Κιβωτού ή στους ιερείς του Αγ. Παντελεήμονα στην Αθήνα που δίνουν μια μάχη κόντρα στο ρεύμα, να κηρύττουν την αγάπη και την αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο.

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την κοινωνία, για το λαό είναι σημαντικό να υπάρξει μια προσπάθεια ειλικρινούς διαλόγου. Όχι μόνο για το φορολογικό, αλλά για να αντιμετωπιστούν με αίσθηση ευθύνης αλλά και σεβασμού στις διαφορετικές απόψεις, οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην εκκλησία και τη πολιτεία, ώστε να μπει σε ένα ορθολογικό πλαίσιο αυτή η σχέση, με διακριτούς κατά τη δική  μας εκτίμηση ρόλους.

-    Είστε αισιόδοξος για τη Σύνοδο Κορυφής;..

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Πρέπει να πω όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε λανθασμένους χειρισμούς που δεν μας γεμίζουν με αισιοδοξία. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε και να αντιληφθούν κυρίως οι ηγέτες της Ευρώπης ότι αύριο δεν κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας μόνο, κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης, της ευρωζώνης.

Υπ΄ αυτή την έννοια, οποιαδήποτε απόφαση θα παραδίδει στην πυρά τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού και τη χώρα μας θα τη βάζει σε πολύ μεγάλες δυσκολίες, στην ανάγκη να καταφύγει στο ΔΝΤ, δεν θα είναι μια επιλογή που θα πλήξει μόνο τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα. Θα είναι μια επιλογή που θα βάλει μια βόμβα στους θεμέλιους λίθους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Όταν υπάρχει καλή διάθεσις, όταν υπάρχει η αναζήτηση αλλά και η επικράτηση της αλήθειας υπάρχουν πολλοί τρόποι να βρει κανείς συμφωνίες.

Πρέπει πρώτα να πω ότι από πολύ καιρό.. είχαμε ζητήσει και οι δυο να συναντηθούμε,  ο κ. Τσίπρας και εγώ, τώρα ήρθε αυτή η ώρα που είναι δύσκολη, αλλά δεν πειράζει και τώρα δεν είναι αργά. Είναι πολύ καλή ώρα.

Δόθηκε η ευκαιρία αφ΄ ενός να εκτιμήσω περισσότερο τα προσόντα του κ. Τσίπρα, τις σκέψεις του κ. Τσίπρα, έστω και τις διαφωνίες που τυχόν υπάρχουν, αλλά δόθηκε ευκαιρία αφ΄ ετέρου να ανταλλάξουμε απόψεις σε βασικά θέματα που έχουν σχέση και με την πορεία της εκκλησίας αλλά και με τη συνεργασία  με τα άλλα κόμματα στον τόπο μας.

-    Συζητήσατε το θέμα χωρισμού Εκκλησίας- κράτους;…

Δεν δόθηκε ευκαιρία να μπούμε σε τόσο μεγάλα θέματα. Μπήκαμε όμως σε θέματα που έχουν σχέση με τη φορολογία. Ότι η φορολόγηση είναι μια παρωνυχίδα μπροστά στο γενικότερο θέμα της συνεργασίας. Κυρίως ετέθη η βάση στη συζήτηση -δεν ξέρω τι ανταπόκριση θα βρει αυτή η πρότασις- είναι ανάγκη να καθίσουμε, όχι μόνο η Εκκλησία και τα κόμματα όλα- και άλλοι παράγοντες να δούμε αυτό το θέμα που δημιουργεί την αναστάτωση, να το δούμε όλοι μαζί από κοινού και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε..

-    Το φορολογικό εννοείτε;…

Όχι μόνο το φορολογικό αλλά και γενικότερα. Σήμερα το φορολογικό, αύριο θα τεθεί ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, .. ότι ευεργετούμεθα από το κράτος. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δίνεται μια ευκαιρία λοιπόν να ξετυλιχθεί το παραμύθι, ο μύθος της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας, που τελικά χαίρομαι να τελειώσει αυτή η δοκιμασία που θα αποδειχθεί ότι είναι ο θησαυρός ένας άνθρακας ο οποίος όμως είναι χρήσιμος για πολλούς που θέλουν να τον χρησιμοποιούν.

-    Μάθαμε ότι σκοπεύετε να συμβάλετε κι εσείς στο Ταμείο Στήριξης. Αληθεύει αυτό;…

Παντού, Ό,τι έχει σχέση με τη βοήθεια της Εκκλησίας για το λαό, είμαστε υπέρ. Γιατί εμάς -κι αυτό μας συνδέει με την πολιτεία- το αντικείμενό μας  είναι, ο λαός, οι άνθρωποι.

-    Θα είστε ενωμένοι αύριο στην Ιεραρχία

Όταν υπάρχει μια διαφορετική άποψις, τοποθέτησις προς το καλύτερο, δεν είναι κακό. Η σύνθεσις είναι αυτό που μας χρειάζεται Πάντως πρέπει να σημειώσετε ότι μας αδικεί όλη αυτή η επιθετικότητα κατά της Εκκλησίας. Εμείς είμαστε εδώ, θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ και να είμαστε γύρω στο λαό μας, να τον βοηθάμε κάθε φορά σε κάθε περίπτωση..

To Γραφείο Τύπου