Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/03/2010

Απαράδεκτες διακρίσεις σε βάρος μαθητών/μαθητριών μεταναστευτικής καταγωγής

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ

Βασική επιδίωξη του ΣΥΝ είναι η διασφάλιση όρων ισότιμης ένταξης και συμμετοχής, όσο αυτό είναι δυνατό, στην εκπαιδευτική διαδικασία όλων των παιδιών ανεξάρτητα από την καταγωγή, τη φυλή, το θρήσκευμα, τη γλώσσα, ενδεχόμενη αναπηρία ή άλλα χαρακτηριστικά τους.

Με τις διαδικασίες όμως που απαιτούν υπηρεσίες του Υπ. Παιδείας να ακολουθήσουν οι τελειόφοιτοι/-ες του Επαγγελματικού Λυκείου που έχουν μεταναστευτική καταγωγή, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, με πρόσφατο έγγραφο του προϊσταμένου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας της 23-3-10, ζητείται από τους τελειόφοιτους μαθητές και μαθήτριες μεταναστευτικής καταγωγής να καταθέσουν άδεια παραμονής ή σχετικές βεβαιώσεις των γονέων τους, για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις.

Τυχόν εμμονή του Υπ. Παιδείας σε αυτή τη διαδικασία θα έχει διπλό, τουλάχιστον, αρνητικό αντίκτυπο:

1.    Θα στερήσει από πολλά παιδιά αυτής της κατηγορίας το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη βαθμίδα του Λυκείου και να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις, και μάλιστα χωρίς δική τους ευθύνη, δεδομένου ότι πολλοί γονείς δεν διαθέτουν για απαραίτητα έγγραφα.

2.    Θα παγιώσει αρνητική στάση πολλών γονέων των μεταναστών έναντι της εκπαίδευσης και ειδικά στο επίπεδο του Λυκείου, από τη στιγμή που το σχολείο θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως μηχανισμός εντοπισμού μεταναστών χωρίς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Γενικότερα, ο εκπαιδευτικός αποκλεισμός των παιδιών των μεταναστών, που προωθείται με τέτοιες ρυθμίσεις, είναι μια σημαντική διάσταση του κοινωνικού αποκλεισμού τους, και έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες και μετανάστριες και τα παιδιά τους όσο και για την κοινωνία μας. Επισημαίνουμε, επιπλέον, ότι πρακτικές όπως αυτές είναι αντίθετες με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά για τα δικαιώματα του παιδιού, που έχει κυρώσει και η Ελληνική Βουλή και έχουν ισχύ νόμου.

Ο Συνασπισμός ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας να ανακαλέσει το παραπάνω έγγραφο και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων των παιδιών μεταναστευτικής καταγωγής στις εξετάσεις που προβλέπονται, ανεξάρτητα από το αν διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα.

Τμήμα Παιδείας