Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/03/2010

Συνάντηση αντιπροσωπειών του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) της Τουρκίας

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ,Αλ.Τσίπρα

Κοινή δήλωση ODP Τουρκίας - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης  (ODP) της Τουρκίας, κ. Αλπέρ Τας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΝ ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου και  Γιάννης Μπουρνούς,  ενώ από το ODP συμμετείχαν οι Βεντάτ Σεβίμ,  Βεϊσέλ Φερμάν, και  Φώτης Μπενλισόϊ.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ.Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις με την αντιπροσωπεία του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας με επικεφαλής τον Πρόεδρό του. Πρέπει να τονίσουμε ότι η αριστερά σε Ελλάδα και Τουρκία αγωνίζεται για την ειρηνική συνύπαρξη των δυο λαών, για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών σε πλαίσιο αλληλεγγύης και συνεργασίας στη βάση του διεθνούς δικαίου, διότι οι δυο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, έχουν πολλά που τους ενώνουν.

Η κλιμάκωση της έντασης και η τόνωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν επωφελεί τους δυο λαούς. Τους μόνους που ωφελεί  είναι αυτούς που θέλουν να κερδίζουν, τους εμπόρους όπλων, τις μεγάλες πολεμικές βιομηχανίες. Και εμείς, τα δυο κόμματα, η ελληνική και τουρκική Αριστερά απευθύνουμε έκκληση στην ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση για αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης οι δυο λαοί πρέπει να στηρίξουν το μέλλον και την προοπτική τους στην συνεργασία, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών τους, στην προσπάθεια να ζήσουν σʼ ένα κοινό χώρο με ευημερία. Απευθύνουμε έκκληση στις δυο κυβερνήσεις και θα πάρουμε πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα ώστε να αναδείξουμε ότι αυτά που ενώνουν τους δυο λαούς είναι πολύ περισσότερα απʼ αυτά που τους χωρίζουν.

Στη συνέχεια δόθηκε στη δημοσιότητα η ακόλουθη κοινή δήλωση των δύο κομμάτων :

Κοινή δήλωση ODP Τουρκίας - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Αντιπροσωπείες του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας  και του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας (ODP), με επικεφαλής τους Προέδρους Αλέξη Τσίπρα και Αλπέρ Τας των δύο κομμάτων συναντήθηκαν στην Αθήνα στις 28 Μαρτίου 2010.  Στο τέλος της συνάντησης έγινε η παρακάτω κοινή δήλωση:

Το κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας (ODP) και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ διακηρύσσουν  ότι η ειρήνη είναι η μόνη επιλογή για τους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας. Τα προβλήματα στις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις πρέπει και μπορούν να λυθούν ειρηνικά, μέσω διαλόγου, στην βάση του διεθνούς δικαίου.

Αποκρούομε έντονα τον μιλιταρισμό και σοβινισμό και την καλλιέργεια εθνικιστικού μίσους ανάμεσα στους δύο λαούς.

Σʼ αυτή την κατεύθυνση ανανεώνουμε την δέσμευση μας να κινητοποιηθούμε για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών και στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας και Τουρκίας ως ουσιαστικού βήματος προς πραγματική ειρήνη, αμοιβαία εμπιστοσύνη και σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα και η Τουρκία αφιερώνουν τεράστιους πόρους για στρατιωτικούς σκοπούς. Οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί των δύο χωρών ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υπερδιπλάσιοι του Ευρωπαϊκού και του ΝΑΤΟϊκού μέσου όρου. Η συνέχιση του μεταξύ τους ανταγωνισμού των εξοπλισμών είναι καταστροφική για τις δύο χώρες και τους λαούς. Βλάπτει και τις δύο κοινωνίες και ωφελεί μόνο τις στρατιωτικές βιομηχανίες και εκείνους που θέλουν να εφαρμόζουν το ιμπεριαλιστικό δόγμα του «διαίρει και βασίλευε» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εξυπηρετεί τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτή την πραγματικότητα, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο της βαθειάς καπιταλιστικής κρίσης που επιδεινώνει τα κοινωνικά και αναπτυξιακά προβλήματα των δύο χωρών. Η υιοθέτηση της πρότασης μας θα απελευθερώσει τεράστιους πόρους για την οικονομική, κοινωνική και οικολογική τους ανάπτυξη. Ενώ, θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα κατά των δυνάμεων του μιλιταρισμού και κέρδος για την δημοκρατία και για μια κουλτούρα ειρήνης.

Οι αντιπροσωπείες του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ODP συζήτησαν επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα και εκφράζουν την πλήρη υποστήριξη τους στις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης μέσω των διακοινοτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των αποφάσεων του. Ο λαός του νησιού – Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι – μπορούν να οικοδομήσουν μια δικοινοτική – διζωνική ομοσπονδία για μια ανεξάρτητη και αποστρατιωτικοποιημένη Κύπρο, ελεύθερη από ξένες βάσεις.