Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/03/2010

Δήλωση Π.Τριγάζη για τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα

Όλα τα πυρηνικά όπλα να καταργηθούν και να απαγορευτούν!

Σχετικά με την συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα ο Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την κατάργηση σημαντικού αριθμού στρατηγικών πυρηνικών όπλων αποτελεί θετική εξέλιξη, πρέπει όμως να συνοδευτεί και από άλλα βήματα στην κατεύθυνση του πλήρους πυρηνικού αφοπλισμού με την συμμετοχή όλων των πυρηνικών δυνάμεων.

Η φιλειρηνική κοινή γνώμη και τα αντιπυρηνικά κινήματα πρέπει να επαγρυπνούν, διότι ορισμένες κατηγορίες πυρηνικών όπλων εκσυγχρονίζονται και νέα «μίνι» πυρηνικά προωθούνται, «κατάλληλα» για τοπικούς πολέμους, ενώ βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου υπάρχουν στα οπλοστάσια πολλών χωρών.  

Όλα τα πυρηνικά όπλα πρέπει να καταργηθούν και να απαγορευτούν. Αυτός είναι ο δρόμος και για την μη διασπορά τους. Να πάψει η υποκρισία και η πολιτική των δυο μέτρων και δυο σταθμών και στο ζήτημα αυτό, ιδιαίτερα από την αμερικανική πλευρά που διαρκώς επισείει τον κίνδυνο απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν και την ίδια ώρα στηρίζει το παράνομο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ.

Για την ευρύτερη περιοχή μας έχει ιδιαίτερη σημασία η  ένταση του αγώνα για τη δημιουργία  αποπυρηνικοποιημένων ζωνών στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή.

To Γραφείο Τύπου