Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/03/2010

Συνέντευξη Πάνου Σκουρλέτη εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ στο Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο»

-    Για την χθεσινή έκρηξη

Είναι απερίφραστη η καταδίκη μας απέναντι σʼ αυτό που συνέβη χθες. Η μορφή της χθεσινής έκρηξης γεννά ερωτηματικά και αρνητικές σκέψεις σε όλους μας. Αναφέρομαι σʼ αυτό που και εσείς πολύ αναλυτικά περιγράψατε ότι κάποιοι στο όνομα ποιών προθέσεων, το οποίο είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό, αφήνουν έναν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό σε μια πολυσύχναστη περιοχή με επακόλουθο ότι συνέβη. Δηλαδή και οι μορφές πλέον γίνονται με έναν ανεύθυνο τρόπο ακόμη πιο επικίνδυνες. Έχουμε ακραίες μορφές εκδήλωσης βίας οι οποίες το πρώτο που θα έπρεπε να γεννήσουν, πέρα από το σοκ, θα έπρεπε να γεννήσουν ερωτήματα. Ερωτήματα για το πώς μια κοινωνία καλείται να απαντήσει αυτή  τη στιγμή σʼ αυτούς που επενδύουν στο φόβο, είτε για να οδηγήσουν σε πιο ακραίες και ολοκληρωτικές μορφές οργάνωσης της κοινωνίας, είτε αυτούς οι οποίοι αντιλαμβάνονται την απάντηση στα οποιαδήποτε προβλήματα μʼ έναν τυφλό αδιέξοδο τρόπο που έχει καταδικαστεί ιστορικά.

Η απάντηση σʼ αυτό είναι το μαζικό κίνημα, η δημοκρατική συγκρότηση της κοινωνίας, ο διάλογος για αυτά τα ζητήματα, η ψύχραιμη αντιμετώπιση. Έτσι ώστε αυτά που συμβαίνουν από πολλές πλευρές και που οι εκδηλώσεις τους δεν είναι μόνο στη σφαίρα αυτή καθεαυτή της τρομοκρατίας άλλωστε οι εκδηλώσεις βίας αφορούν όλα τα επίπεδα. Η καθημερινότητα έχει γίνει πλέον πιο άγρια και αυτό δεν ένιαι άσχετο με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία και τις μεγάλες συγκρούσεις.

-    Για την κουβέντα που θα ανοίξει για περισσότερη αστυνόμευση

Αυτό εννοούσα πριν λέγοντας για ψύχραιμη και δημοκρατική αντιμετώπιση. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι περισσότερη αστυνόμευση. Η απάντηση βεβαίως θα είναι περισσότερη πρόληψη, περισσότερη ευαισθησία γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αλλά κυρίως χρειάζεται να δημιουργηθούν μέτωπα. Μέτωπα απέναντι σʼ αυτούς οι οποίοι επιλέγουν την τυφλή βία για να εκδηλώσουν αυτό που θέλουν όσο και σʼ αυτούς που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις εκδηλώσεις και τα αποτελέσματα της τυφλής βίας και για να αποπροσανατολίσουν αλλά και για να δημιουργήσουν μια κοινωνία που θα είναι πλήρως ολοκληρωτική και αστυνομοκρατούμενη.

-    Για την επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά του ΣΥΝ και του Αλ.Τσίπρα

Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να κρίνει από την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής και εκεί θα δει πέρα από ευφυολογήματα και εξυπνακίστικες φράσεις τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτή την στιγμή υλοποιείται μια ακραία, σκληρή, ταξική και νεοφιλελεύθερη πολιτική εις βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας την οποία στηρίζει ο κ.Καρατζαφέρης και αυτό το βλέπουμε καθημερινά και η οποία είναι η καρδία και η ψυχή των απόψεων του κ.Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση καλύτερα θα ήταν να προσπαθούσε να ερμηνεύσει τα μηνύματα μιας κοινωνίας και κυρίως των ψηφοφόρων του ίδιου του κυβερνητικού κόμματος, του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι άλλο ψήφισαν και άλλο τους βγαίνει. Να προσπαθήσει να πάρει το μήνυμα και να δει το αποτέλεσμα της αδιέξοδης πολιτικής της από τη σημερινή τύχη του ομολόγου που πριν από λίγο ανακοινώθηκε. Μιλάμε για ένα επιτόκιο το οποίο θα ξεπεράσει ίσως ή ξεπερνά το 6%. Όλα τα μέτρα που πήραν στο όνομα της προσπάθειας να εξευμενιστούν οι αγορές βλέπουμε σήμερα τον τρόπο με το οποίο μεταφράζονται. Οι αγορές και πάλι γδέρνουν την ελληνική κοινωνία. Και ποιοι γδέρνονται; Γδέρνονται οι εργαζόμενοι, οι οικονομικά ανίσχυροι. Αυτά τα θέματα πρέπει να δει η κυβέρνηση.

-    Για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ και τα δημοσιεύματα για διάσπαση του Αριστερού Ρεύματος

Η ΚΠΕ και το Συνέδριο του ΣΥΝ δεν γίνονται για να διασπαστούμε αλλά για να στοχαστούμε ως κόμμα, να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα επίκαιρα προβλήματα της οικονομικής κρίσης αλλά και για να ξεπεράσουμε πραγματικές δικές μας αδυναμίες στην λειτουργία και την συγκρότησή μας. Άρα, θα μπορούσε κανείς να τα αξιολογήσει ως δημοσιογραφικά αυτά που λέγονται. Νομίζω ότι διαμορφώθηκε μια εμπιστοσύνη, τουλάχιστον στο επίπεδο της ΚΠΕ, αρκετά σαφής απέναντι στο κείμενο των θέσεων. Αυτά όλα, μαζί με τις κατατεθειμένες εκδοχές με διαφορετικές προσεγγίσεις σε κρίσιμα ζητήματα δεν αφορούν έναν εσωτερικό διάλογο αλλά αφορούν την ίδια την κοινωνία. Η άποψη που έχεις ως κόμμα για τα ζητήματα της οικονομικής κρίσης ή τα θέματα που αφορούν την συγκρότηση της σημερινής Ευρώπης δεν είναι εκτός ύλης. Είναι στον πυρήνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Ίσως είναι η πρώτη φορά που κάνουμε ένα Συνέδριο ακριβώς πάνω στην πραγματικότητα και στην επικαιρότητα των ζητημάτων που τίθενται. Αυτό είναι βεβαίως υπόψη των οργανώσεών μας που με ένα συγκροτημένο και δημοκρατικό τρόπο θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν με τον καλύτερο τρόπο.

To Γραφείο Τύπου