Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/03/2010

Δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτη για την κατάσταση της οικονομίας και τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Παρά τα βαθιά αντικοινωνικά μέτρα και την υποτιθέμενη πετυχημένη συμφωνία των Βρυξελλών εξακολουθούμε να δανειζόμαστε ακριβά. Το πείραμα απέτυχε. Το πειραματόζωο, η ελληνική οικονομία και κοινωνία, κινδυνεύει να πεθάνει. Το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι σαφές. Σταματήστε το πείραμα, αλλάξτε πολιτική.

Είναι φανερό από την περιορισμένη προσφορά κεφαλαίων σχετικά με τα 7ετες ομολογιακό δάνειο αλλά και το υψηλό επιτόκιο του 5,9%, πως έχουμε μια αποτυχημένη προσπάθεια με περιορισμένα αποτελέσματα των κυβερνητικών χειρισμών. Γιατί τον Ιανουάριο με επιτόκιο στο 6% και πριν τη λήψη μέτρων και την απόφαση των Βρυξελλών είχαμε μια υπερκάλυψη και πολλαπλάσια προσφορά κεφαλαίων από τις αγορές, ενώ τώρα «το ενδιαφέρον ήταν υποτονικό»; Αυτή ήταν η αποτελεσματικότητα των ως τώρα μέτρων και χειρισμών;

Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ, με απόλυτη σαφήνεια, δηλώνει πως εκείνο θα  βάλει τους δικούς  όρους για επιπλέον μέτρα όταν του ζητηθεί να συνδράμει.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της σκοτώνει την οικονομία, χρεοκοπεί την κοινωνία. Η Ευρώπη από τη μεριά της βαδίζει προς την μεγαλύτερη κρίση συνοχής της μια και δεν μπορεί να διαμορφώσει μια έστω στοιχειώδη κοινή πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης που θα μεταφραζόταν σε αλλαγές στις σημερινές δομές της.

Η ευρωπαϊκή Αριστερά έχει καταθέσει τις δικές της προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο δανεισμού των ευρωπαϊκών κρατών. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μεριά του έχει υποδείξει ένα πρόγραμμα άμεσων και μεσοπρόθεσμων αλλαγών για την οικονομία θέτοντας ως προτεραιότητες την ανάπτυξη, την προστασία του εισοδήματος και της εργασίας. Κάτω από ένα τέτοιο πρίσμα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελλειμμάτων.

Ως ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο πλάι των κοινωνικών αγώνων για την αποτροπή των αντικοινωνικών μέτρων της κυβέρνησης.

To Γραφείο Τύπου