Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/04/2010

Ανακοίνωση της ΚΠΕ για τον θάνατο του Δημήτρη Κουτσούνη

Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα έφυγε από κοντά μας ο σ. Δημήτρης Κουτσούνης.

Ο Δημήτρης Κουτσούνης γεννήθηκε στο 1940 στο Τρίλοφο Μεγαλουπόλεως Αρκαδίας. Σπούδασε στο Γυμνάσιο Μεγαλουπόλεως μέχρι την 5η τάξη οκταταξίου Γυμνασίου. Στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα, όπου και συνέχισε τις σπουδές του στο 2ο Νυχτερινό Γυμνάσιο.

Στην Αθήνα οργανώθηκε στο Σωματείο εργατοτεχνιτών μπετόν αρμέ Αθήνας και στην παράνομη οργάνωση του ΚΚΕ. Υπήρξε μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (ΔΣΚ).  Στην απεργία των οικοδόμων του Σεπτέμβρη του 1962 συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε 7 μήνες φυλάκιση για αντίσταση κατά της αρχής.  Το 1963 εκλέγεται Γενικός Γραμματέας της Ένωσης εργατών και τεχνιτών μπετόν αρμέ Αθήνας, ενώ έχει ήδη προσχωρήσει  στη νεολαία της ΕΔΑ. Το 1964  εκλέγεται μέλος του Κ.Σ.  της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Εκλέγομαι επίσης Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων Νέων Ελλάδας. Στα τέλη του 1966 εκλέγεται Γραμματέας της οργάνωσης των μπετατζήδων της ΕΔΑ Αθήνας, θέση στην οποία παραμένει μέχρι τη χούντα, οπότε και περνάει στην παρανομία. Τον Αύγουστο του 1967, μαζί με άλλους συνδικαλιστές, ιδρύουν το παράνομο Αντιδικτατορικό Εργατικό Μέτωπο (ΑΕΜ), ενώ παράλληλα συμμετέχει στο Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ).  Μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ γίνεται μέλος της παράνομης ΚΕ του ΚΚΕ εσ.   

Το 1974 διορίζεται μέλος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Από το 1975 έως το 1985 εκλέγεται συνεχώς μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Το 1982 γίνεται μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ για τον εκδημοκρατισμό της.

Το 1981 προσλαμβάνεται στο Δήμο Νέας Σμύρνης απʼ όπου και συνταξιοδοτήθηκε τον  Μάιο του 2006.

Το 1986 έγινε Πρόεδρος των εργατών αορίστου χρόνου του Δήμου Νέας Σμύρνης. Βοήθησε αποφασιστικά για την ενοποίηση των δύο Σωματείων των εργαζομένων στο Δήμο, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1991, οπότε και εκλέχτηκε Πρόεδρος του ενιαίου συλλόγου εργαζομένων. Το 1994 εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ για τρία χρόνια.

Ήταν μέλος του Συνασπισμού από την  ίδρυσή του.

Η ΚΠΕ του ΣΥΝ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη, 7 Απριλίου στις 15:30 από το Νεκροταφείο της Ν.Σμύρνης.

Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού