Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/04/2010

102 εργαζόμενοι θα μείνουν στην ανεργία, αφού η εταιρεία ΦΑΡΜΠΕΤΕΞ Α.Ε. στο Ν.Κιλκίς κατέθεσε αίτημα παύσης πληρωμών και σταμάτησε τις μηχανές του εργοστασίου

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων της Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Οικονομικών - Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

Στην περιοχή του Δήμου Γαλλικού του Νομού Κιλκίς, δραστηριοποιείται από το  1986 η εταιρεία ΦΑΡΜΠΕΤΕΞ Α.Ε. με αντικείμενο την παραγωγή και βαφή πλεκτών υφασμάτων. Η συγκεκριμένη επιχείρηση εντάχθηκε το 2004 στα Προγράμματα Κατάρτισης στη Δράση 8.2.1 «Κατάρτιση ανθρωπίνου δυναμικού των επιχειρήσεων που ενισχύθηκαν στο πλαίσιο του μέτρου 2.5» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα»(ΕΠΑΝ) του τότε Υπουργείου Ανάπτυξης. Ως γνωστόν το μέτρο 2.5 αναφέρεται στον «Τεχνολογικό και Οργανωτικό Εκσυγχρονισμό των Επιχειρήσεων», ενώ η εκτέλεση των προγραμμάτων κατάρτισης ήταν υπό τη στενή παρακολούθηση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και της Ειδικής Γραμματείας Ανταγωνιστικότητας.

Το 2006 ολοκληρώθηκε η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου και έτσι η ημερήσια παραγωγικότητα σχεδόν διπλασιάστηκε (από 17 στους 30 τόνους ημερήσια βαφή νημάτων-υφασμάτων).

Η ΦΑΡΜΠΕΤΕΞ Α.Ε. δανειοδοτήθηκε με 14 εκατομμύρια ευρώ και εγγυήθηκε το ελληνικό δημόσιο. Το σημερινό εργατικό δυναμικό ανέρχεται σε 102 άτομα ενώ πριν 4 χρόνια ήταν 187 εργαζόμενοι.

Στις 18 Μαρτίου η εταιρεία πλήρωσε τα δεδουλευμένα και το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους ενώ παράλληλα κατέθεσε αίτημα για παύση πληρωμών, δηλαδή πτώχευση, η οποία εκδικάζεται στις 21 Απριλίου.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν εδώ και δύο εβδομάδες στο εργοστάσιο περιφρουρώντας τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό, φοβούμενοι πως οι μέτοχοι θα τα μετακινήσουν πριν την εκδίκαση της πτώχευσης.

Σε επίσκεψη στο εργοστάσιο που πραγματοποιήσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ και συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο του σωματείου και εργαζόμενους την προηγούμενη εβδομάδα, ενημερωθήκαμε πως η επιχείρηση δεν αντιμετώπιζε κανένα σοβαρό πρόβλημα από τη στιγμή που υπήρχαν παραγγελίες και οι παραδόσεις δεν είχαν καθυστερήσεις. Επίσης μας αναφέρθηκε πως το υπόλοιπο του δανείου είναι περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο δεν δικαιολογεί το λουκέτο της επιχείρησης.

Απορίας άξιο είναι πως μία επιχείρηση που επιδοτήθηκε και αύξησε την παραγωγικότητά της ξαφνικά σταματά τις μηχανές, καταθέτει αίτημα πτώχευσης και πετά στην ανεργία 102 εργαζόμενους, που αρκετοί εργάζονται στην εταιρεία από το 1986, ενώ κάποιοι από αυτούς είναι λίγο πριν τη συνταξιοδότηση.

Επειδή, η εν λόγω εταιρεία χρηματοδοτήθηκε για εκσυγχρονισμό και επέκταση από το πρόγραμμα ΕΠΑΝ

Επειδή, κατά τα στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω, το αδικαιολόγητο κλείσιμο του εργοστασίου της ΦΑΡΜΠΕΤΕΞ Α.Ε. θα έχει σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις όχι μόνο τους 102 εργαζόμενους της επιχείρησης που θα μείνουν άνεργοι,  αλλά και σε άλλους κλάδους που έχουν συναλλαγές με την εν λόγω επιχείρηση

Επειδή, η οικονομική ανάκαμψη της χώρας γενικότερα δεν μπορεί να επιτυγχάνεται με αύξηση της ανεργίας ειδικά σε περιοχές που ο συγκεκριμένος δείκτης έχει χτυπήσει κόκκινο εδώ και πολύ καιρό

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

•    Ποια άμεσα μέτρα θα λάβουν ώστε να μην γίνει αποδεκτό το αίτημα πτώχευσης, να μην κλείσει το εργοστάσιο της ΦΑΡΜΠΕΤΕΞ Α.Ε. και να διασφαλισθούν οι 102 θέσεις εργασίας;

•    Θα γίνει οικονομικός έλεγχος για να διερευνηθεί η οικονομική κατάσταση της εταιρείας και των μετόχων;

•    Πως δικαιολογείται το γεγονός ότι σε επιχείρηση που μπαίνει σε αναπτυξιακούς νόμους και δανειοδοτείται με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δεν μπαίνει η ρήτρα απασχόλησης ώστε να μην χάνονται θέσεις εργασίας, τη στιγμή που η επιχείρηση φαίνεται κερδοφόρα;

ΑΚΕ

•    Παρακαλείσθε όπως καταθέσετε τα έγγραφα του ύψους των επιδοτήσεων και των δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, που πήρε η εταιρεία για εκσυγχρονισμό και επέκταση των δραστηριοτήτων της, όπως επίσης και το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό του δανείου.

•    Επίσης όπως καταθέσετε τις εκθέσεις παρακολούθησης των προγραμμάτων κατάρτισης του μέτρου 2.5 από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και την Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας, για τη ΦΑΡΜΠΕΤΕΞ Α.Ε.

Η Ερωτώσα και Αιτούσα  βουλευτής

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία