Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/08/2004

Συνέντευξη Τύπου του Συνασπισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που σ’ αυτή την πρώτη μας συνάντηση με το τέλος του καλοκαιριού και των Ολυμπιακών Αγώνων και ενόψει και των Παραολυμπιακών ήρθατε για να ακούσετε τις απόψεις μας. Την συνέντευξη τύπου θα τη δώσει ο Πρόεδρος του Συνασπισμού ο σύντροφος Κωνσταντόπουλος.

Και επίσης είναι στο πάνελ ο σύντροφος Φλαμπουράρης που είναι υπεύθυνος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες απ’ την Πολιτική Γραμματεία, η Μίνα Ξηροτύρη βουλευτής μας που είναι στην αρμόδια Επιτροπή και έχει καταθέσει το έργο της για την υπόθεση του αθλητισμού, ο Κώστας Πουλάκης απ’ την Πολιτική Γραμματεία, υπεύθυνος για τον αθλητισμό και ο σύντροφος Τζούλιος Συνοδινός, υπεύθυνος του αθλητικού τμήματος. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας ευχαριστήσω όλες και όλους για την παρουσία σας. Σε όσους έχουν την πολυτέλεια των παρατεταμένων διακοπών να ευχηθώ καλό υπόλοιπο καλοκαίρι και στους άλλους που ήδη έχουν ανασκουμπωθεί καλό χειμώνα, γιατί μας περιμένουν πολλά και σοβαρά προβλήματα, αφού όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά.

Ο Συνασπισμός όπως ξέρετε έχει διαφορετική πολιτική εκτίμηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες απ’ αυτήν που προβάλει, επιβάλει και διαχειρίζεται η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία λειτουργεί περισσότερο ως διεθνής οικονομικών επιχειρήσεων. Η εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο τομέα στην παγκόσμια αγορά άυλων αγαθών, τεχνολογία, τεχνογνωσία, επικοινωνία, δικαιώματα, χορηγοί, προϊόντα, κατασκευές, εικόνα, σήματα, διαφήμιση, υπηρεσίες, ασφάλεια, διαχείριση συναισθημάτων, πρωταθλητισμός, ανταγωνισμός, πρότυπα, επιτυχία, διακίνηση φαρμάκων και άλλα πολλά.

Εκείνο που χρειάζεται είναι η εξυγίανση των Ολυμπιακών Αγώνων και του χώρου του αθλητισμού παγκοσμίως, αλλά και σε κάθε χώρα, από τις στρεβλώσεις που έχει προκαλέσει η μετατροπή του σε χώρο εμπορίου, συναλλαγής και εξυπηρέτησης συμφερόντων. Και η μη ανάδειξή του σε πεδίο πνευματικών και πολιτισμικών αξιών.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μέλλον προς όφελος των οικουμενικών αξιών, ειρήνης, αλληλεγγύης και συνύπαρξης της ανθρωπότητας, μονάχα εάν το σημερινό μοντέλο της ΔΟΕ αλλάξει. Ο Συνασπισμός όπως επίσης γνωρίζετε, είχε την πολιτική εκτίμηση ήδη από το 1996, ότι η διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα έπρεπε να είναι απ’ τις προτεραιότητες της χώρας για την κρίσιμη πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Η πραγματική σύγκλιση και η ισόρροπη ανάπτυξη εκτιμούσαμε ότι θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με το προφανές οικονομικό, περιφερειακό και περιβαλλοντικό κόστος, το οποίο θα προκαλούσε η μεγάλη και σύνθετη επιχείρηση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Επικράτησαν άλλες πολιτικές εκτιμήσεις. Οι Αγώνες διεκδικήθηκαν απ’ τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ανατέθηκε η διεξαγωγή τους στην Ελλάδα για το 2004. Διατυπώσαμε φόβους για το εάν θα μπορούσαν οι δομές του ελληνικού κράτους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του μεγαλύτερου έργου που ποτέ ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν.

Ζητήσαμε επιμόνως να υιοθετηθούν επιλογές που να συγκρατούν το κόστος, να μην καταδικάζουν και αδικούν την περιφέρεια, να μην προσθέτουν περιβαλλοντικά και οικολογικά προβλήματα, να μπορούν να αξιοποιηθούν κοινωνικά και αναπτυξιακά και μετά τους αγώνες, να μπορούν να συμβάλουν σε μία πραγματική αναγέννηση του ελληνικού αθλητισμού, μαζικού, ερασιτεχνικού, αθλητικού. Να προβάλουν, τέλος, οι επιλογές αυτές το ελληνικό μέτρο και τις οικουμενικές αξίες του πολιτισμού, έναντι του γιγαντισμού, του ανταγωνισμού.

Διατυπώσαμε επίσης μόνοι εμείς, σε αντίθεση προς όλους τους άλλου φορείς και σε αντίθεση προς το γενικό κλίμα πανηγυρισμού, την αντίθεσή μας προς τα ιδεολογήματα περί νέας μεγάλης ιδέας και εθνικού στοιχήματος που διατυπώθηκαν τότε άκριτα.

Όπως και σήμερα, διατυπώνουμε την αντίθεσή μας προς θεωρήματα και αντιλήψεις που ταυτίζουν την επιτυχή ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, με τον υπετροφικό ενθουσιασμό περί εθνικής νίκης, περί κατακτήσεων εθνικής υπερηφάνειας και άλλα συναφή.

Η πολιτική μας αυτοεκτίμηση, η δημιουργικότητα και οι δυνατότητες της κοινωνίας μας, δεν τελούν υπό την εποπτεία της ΔΟΕ και την υποκριτική και διπρόσωπη στάση της έναντι της Ελλάδας, όπως αυτή εκδηλώθηκε όλο το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε.

Δεν θα δώσουμε στη ΔΟΕ τον ρόλο εθνικού επιθεωρητή, ούτε θα κατακτήσουμε την αυτογνωσία και αυτοπεποίθησή μας ως κοινωνία και λαός και ως χώρα, με τα συμβατικά λόγια του κ. Ρογκ στην τελετή λήξης.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν. Με βάση τα κριτήριά τους οι οργανωτές είναι ενθουσιασμένοι. Αρκετοί απ’ τους δικούς μας φόβους αποδείχθηκαν υπερβολικοί. Δεν επαληθεύτηκαν. Πολλές απ’ τις ενστάσεις μας έχουν επιβεβαιωθεί. Η Ελλάδα με θυσίες και δημιουργικότητα, ολόκληρης της κοινωνίας, των εργαζομένων, των επιστημόνων, των τεχνοκρατών, των πολιτών που πήραν μέρος σ’ αυτή τη διαδικασία, έφερε σε πέρας αυτό που αποτελούσε επίφοβο διακύβευμα και για μας.

Σήμερα μετά την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν έχουμε καμιά διάθεση να υποβαθμίσουμε την τεράστια προσπάθεια που έγινε για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής καθεαυτής της οργάνωσης. Επίσης, δεν έχουμε κανένα λόγο να μη συγχαρούμε με ειλικρίνεια όλους όσους μόχθησαν για να φέρουν σε πέρας αυτή την διοργάνωση.

Τώρα που τα φώτα έσβησαν και σιγά-σιγά οι πρώτες εντυπώσεις θα παραχωρήσουν τη θέση τους σε πιο ψύχραιμες εκτιμήσεις, το μεγάλο και κρίσιμο ερώτημα είναι εάν τα όποια οφέλη μπορούν να ισοφαρίσουν το υπέρμετρο κόστος και την επιβάρυνση για πολλά χρόνια των Ελλήνων πολιτών.

Ο Συνασπισμός ζητάει απ’ την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει σύντομα τον πραγματικό οικονομικό απολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων. Πλήρη απολογισμό για όλους τους τομείς. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει για κόστος 1,7 τρις δραχμών ή 5,1 δις €. Στελέχη της σημερινής κυβέρνησης μιλάνε για κόστος πάνω από 7 δις €, ή περίπου πάνω από 2,5 τρις ελληνικές δραχμές.

Εμείς από τότε μιλούσαμε για κόστος το οποίο θα ξεπεράσει τα 4 ή και 5 τρις. Διογκώθηκε το κόστος. Και διογκώθηκε απ’ τις αρχικές καθυστερήσεις, από έργα που δεν χρειάζονταν, από δαπάνες που ήταν περιττές, από τις πιέσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, απ’ τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και άλλων Διεθνών Φορέων για την αγορά ασφάλειας και από πολλά και διάφορα που μόνο ένας ειλικρινής και πλήρης απολογισμός θα δείξει.

Το θέμα του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι διαχειριστικό. Είναι θέμα πολιτικό. Επειδή δεν θα βρίσκεται στο επίκεντρο των επιχειρημάτων για την από εδώ και πέρα κυβερνητική πολιτική, ο Συνασπισμός θα ζητήσει αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας της Βουλής, οργανωμένη συζήτηση κατά τον κανονισμό προ ημερησίας διατάξεως, ώστε να μη χαθεί το θέμα ούτε σε αναβολές σε καθυστερήσεις, ούτε σε σκιαμαχίες δικομματικές για το ποιο το ποσοστό της συμβολής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο όλο εγχείρημα.

Είχαμε εγκαίρως επισημάνει ότι στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού κυριαρχούσε ένας νοσηρός παραγοντισμός, που εξέθρεφε έναν εξίσου επικίνδυνο πρωταθλητισμό, ως εργαλείο ενός ιδιόμορφου μεγαλοϊδεατισμού. Το κυνήγι του ρεκόρ και του μεταλλίου για τους χορηγούς, το θέαμα, τις παροχές και τα κέρδη, δημιουργεί γόνιμο έδαφος για το ντόπινγκ και άλλα επικίνδυνα κοινωνικά και ιδεολογικά φαινόμενα.

Όλοι οι πολίτες σήμερα βλέπουν την μεγάλη αντίθεση μεταξύ αθλητισμού υψηλών επιδόσεων και ερασιτεχνικού, μαζικού αθλητισμού. Όλοι βλέπουν το μεγάλο φαγοπότι πόρων και αξιών στο όνομα κατασκευασμένων θριάμβων και μοντέλων.

Έχει υιοθετεί ως κεντρικός στόχος της πολιτικής για τον αθλητισμό το σύνθημα «μετάλλια με κάθε τρόπο» και παραμυθιαζόταν η πολιτεία και ένας ολόκληρος λαός απ’ τις αλχημείες του κ. Τζέκου, των συνεταίρων του και των ομοίων του. Οι αποκαλύψεις για το ντόπινγκ συνέτριψαν το όραμα και την εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι στο νοσηρό αυτό κατασκεύασμα.

Οι ιαχές του κόσμου στο στάδιο, δείχνουν έναν ακόμα επικίνδυνο αποπροσανατολισμό, που δεν τιμά κανέναν και οφείλουν όλα τα κόμματα να τις αποδοκιμάσουν, χωρίς να ψάχνουν υπολογίζοντας το ποσοστό του πολιτικού κόστους. Έχουμε άξιους αθλητές και ευαίσθητη κοινή γνώμη, που δεν χρωστάνε να φορτώνονται τέτοιες καταστάσεις και να εκτίθενται.

Ο Συνασπισμός θα ζητήσει τη συγκρότηση ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής για το ντόπινγκ, γιατί το θέμα είναι γενικότερου ενδιαφέροντος. Το κεντρικό ζήτημα στην υπόθεση του ντόπινγκ δεν είναι μόνο το ζήτημα των πρωταθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέσα απ’ αυτό και χρησιμοποιώντας τους αθλητές σαν διαφημιστική ομάδα, έχει καθιερωθεί μια παράνομη αγορά διακίνησης φαρμάκων και βοηθημάτων, που γίνεται απ’ τα ινστιτούτα, τα γυμναστήρια, τους χώρους άθλησης και ξεκούρασης, τα σούπερ-μάρκετ, από αναρμόδια όργανα, μη γιατρούς, όπως οι αισθητικοί, οι παράγοντες, οι γυμναστές και όλα αυτά διακινούνται αφορολόγητα, έξω από κάθε έλεγχο.

Οι ορμόνες έτσι όπως διακινούνται σήμερα αλλοιώνουν και την υφιστάμενη νομοθεσία. Μπορούν να διακινούνται από τα κρατικά φαρμακεία και τα συμπληρώματα διατροφής να χαρακτηριστούν ως φάρμακα. Να συνταγογραφούνται από ειδικούς γιατρούς και να καταγράφονται από τα φαρμακεία.

Εάν προστεθεί και η καταγραφή συνταγών ουσιαστικά ελέγχεται όλο το κύκλωμα που διακινεί διεγερτικά, ορμόνες, φάρμακα για το SEX με τζίρο, μερικές φορές ίσον με το κόστος φαρμάκων και κυρίως για ευαίσθητες ηλικίες χωρίς κανέναν έλεγχο. Καθιέρωση ειδικού Σχολιάτρου επίσης θα μπορούσε να αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για τον έλεγχο της κατάστασης.

Και όσον αφορά την μέτρηση ορμονών, αυτή πρέπει να ελέγχεται από το Υπουργείο Υγείας, που σε συνεργασίας με ειδικά κέντρα μεγάλων νοσοκομείων μπορούν να κρατούν καταλόγους αθλητών για την παρακολούθηση.

Ένα οφείλω να πω, ακόμα και ο νόμος που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή με καθυστέρηση για τον έλεγχο του ντόπινγκ δεν υλοποιήθηκε και δεν εφαρμόστηκε. Είναι ένας ακόμα λευκός νόμος, στα πλαίσια του οποίου δεν εκδόθηκαν ούτε τα αναγκαία Προεδρικά Διατάγματα, ούτε εξασφαλίστηκαν οι αντίστοιχοι και αναγκαίοι φορείς για την υλοποίηση αυτών των συγκεκριμένων διατάξεων.

Θα ζητήσουμε επίσης την κατάθεση στη Βουλή όλων των στοιχείων που αφορούν στις έκτακτες επιχορηγήσεις των τελευταίων ετών από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, καθώς και τα στοιχεία της κίνησης του λογαριασμού αδιάθετων του ΟΠΑΠ. Έχουμε και στο παρελθόν ζητήσει και θα επανέλθουμε στο αίτημα, να καταργηθεί ο ειδικός λογαριασμός του Υπουργείου Πολιτισμού για τα μερίσματα του ΟΠΑΠ. Τα κονδύλια από το μέρισμα του ΟΠΑΠ θα πρέπει να εντάσσονται στον εθνικό προϋπολογισμό και όχι να αποτελούν διαχειριστική ευθύνη ειδικού λογαριασμού του εκάστοτε υπουργού.

Ο Συνασπισμός θεωρεί, ότι οι επιφυλάξεις του για περιθωριοποίηση της περιφέρειας και επιβάρυνση του περιβάλλοντος επαληθεύτηκαν. Η πολιτική θεωρία, όλα για την επιτυχία των Αγώνων ανεξαρτήτως κόστους, οδήγησε στη μεταφορά κονδυλίων και στην απώλεια χρημάτων της ελληνικής περιφέρειας. Ενώ το περιβαλλοντικό πρόβλημα της διοργάνωσης κατά την αξιολόγηση έγκυρων οργανώσεων είναι αυτό που παρουσιάζει το χαμηλότερο δείκτη υλοποίησης.

Η Ελλάδα πιέστηκε όχι για να αποδείξει, ότι μπορεί, αλλά για να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για το άνοιγμα ενός ακόμη εμπορικού τομέα, αυτού της αγοράς ασφάλειας, για να ικανοποιηθεί η κάθε απαίτηση με το μεγαλύτερο κόστος κατασκευάστηκαν κινδυνολογίες και τρομοσενάρια, ώστε να πουληθεί η ασφάλεια.

Πληρώσαμε για τα πακέτα των πλασιέ ασφάλειας 1,2 δισεκατομμύρια €, δηλαδή το κόστος ασφάλειας έφτασε περίπου το κόστος για δυο γέφυρες σαν αυτή του Ρίο – Αντίρριο.

Ο Συνασπισμός ζητάει να αχρηστευτούν και να απομακρυνθούν αμέσως όλα τα συστήματα και οι μηχανισμοί επιτήρησης, παρακολούθησης και προληπτικής καταστολής που φτιάχνουν ένα δύσμορφο και αποκρουστικό ομοίωμα δημοκρατίας.

Επίσης θεωρούμε σωστή την άποψη που διατυπώθηκε και διατυπώνεται και σήμερα στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» να διεκδικηθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή μέρος του κόστους για την ασφάλεια, που επέβαλαν στη χώρα μας και επιβαρύνθηκε ο ελληνικός προϋπολογισμός.

Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι δημόσια περιουσία, ακριβοπληρωμένη με θυσίες που θα βαρύνουν και στη συνέχεια την οικονομία μας. Η αξιοποίησή τους πρέπει να γίνει επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου με κριτήριο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Να μην γίνουν φύλλο και φτερό οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Να μην ρευστοποιηθούν με αδιαφάνεια. Να μην χάσουν το χαρακτήρα τους ως συλλογικών αγαθών. Να μην εγκαταλειφθούν στην αχρησία και την απαξίωση.

Η μεταολυμπιακή τους χρήση πρέπει να είναι με πρώτο κριτήριο την κοινή ωφέλεια και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Και πρέπει η μεταολυμπιακή χρήση να συζητηθεί με διαφάνεια. Είναι σωστό το θέμα της μεταολυμπιακής χρήσης να αποτελέσει αντικείμενο Διακομματικής Επιτροπής.

Το Ελληνικό λ.χ. και ο Ιππόδρομος να μείνουν χώροι ελεύθεροι χρήσης. Να αξιοποιηθούν κτίρια για μεταφορά του διοικητικού κέντρου και των υπηρεσιών οργανισμών. Να γίνει κλήρωση μεταξύ των 17.000 δικαιούχων για την παροχή κατοικιών στους εργαζόμενους.

Μην λησμονούμε, ότι σ’ αυτή τη γιγάντια κατασκευαστική επιχείρηση δεν πληρώσαμε μονάχα ακριβά από το δημόσιο χρήμα, χάσανε τη ζωή τους και σακατεύτηκαν δεκάδες εργαζομένων βυθίζοντας τις οικογένειες τους στην απόγνωση.

Η αντιπαράθεση της σημερινής με την προηγούμενη Κυβέρνηση είναι φανερό ότι διεξάγεται στο έδαφος της ουσιαστικής συναίνεσης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ τόσο στη φάση της διεκδίκησης, όσο και της προετοιμασίας και της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Συμφωνούσαν και συμφωνούν τα δύο μεγάλα κόμματα στο ύψος του τρομακτικού κόστους των Αγώνων και στις μεγάλες συνέπειες που είχε και θα έχει για την περιφέρεια.

Συμφωνούσαν και συμφωνούν στην αποσιώπηση των μεγάλων κοινωνικών αρνητικών συνεπειών, των επιπτώσεων στο περιβάλλον, της έλλειψης πρόνοιας για μεταολυμπιακές χρήσεις.

Συμφώνησαν και συμφωνούν στην ανάληψη του υπέρογκου κόστους για την ασφάλεια μέσω της αποδοχής της τρομοϋστερίας ξένων κέντρων και της διαχείρισης του φόβου, γεγονός που δημιούργησε κλίμα εναντίον των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων και κλίμα που εμπόδισε την προσέλευση ξένων επισκεπτών.

Συμφωνούσαν και συμφωνούν στο μοντέλο αθλητισμού και πρωταθλητισμού για τη χώρα μας με τις γνωστές συνέπειες, που αφ’ ενός ρίχνουν σκιά σε αθλητικές επιτυχίες και αφ’ ετέρου έχουν οδηγήσει σε μαρασμό το μαζικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Είναι φανερό, ότι οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ σκιαμαχούν για την πρωτοκαθεδρία στο μοντέλο της περίφημης ισχυρής Ελλάδας και υποβαθμίζουν την κοινωνική, πολιτισμική, την ισόρροπη αναπτυξιακή διάσταση για μια πραγματική αναβάθμιση της χώρας μας με κοινωνική συνοχή και με σύγχρονους ανοικτούς ορίζοντες στο διεθνές περιβάλλον.

Είναι τέλος φανερό ότι όλα τα επιχειρήματα που ακούστηκαν περί Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ενίσχυσης της ειρήνης και εναντίωσης στους πολέμους, επιχειρήματα τα οποία συνοδεύτηκαν και από αντίστοιχα προγράμματα που πληρώθηκαν, ξεχάστηκαν και σκεπάστηκαν από άλλες σκοπιμότητες και προτεραιότητες. Και κατά τη διάρκεια αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ιράκ, τη Μέση Ανατολή, στο Σουδάν οι πόλεμοι εξακολουθούσαν να μαίνονται.

Μ’ αυτή την έννοια, λοιπόν, εμείς από την πλευρά του Συνασπισμού ζητάμε και έλεγχο και ενημέρωση και θεσμικά πολιτικά μέτρα για την αντιμετώπιση αρνητικών καταστάσεων που ανέκυψαν και κυρίως επισημαίνουμε επίφοβες παρενέργειες, οι οποίες μπορούν να διογκώνονται όσο κυριαρχεί αυτό το μοντέλο που η ΔΟΕ επιβάλλει, προβάλλει και διαχειρίζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Συνασπισμού. Τώρα ο λόγος σ’ εσάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διευκρινιστικά μόνο, είχαμε ένα κρούσμα ντόπινγκ και δυο αρνήσεις για έλεγχο. Τι θα εξετάσει αυτή η Εξεταστική Επιτροπή;

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόβλημα δεν είναι τρία αποσπασματικά γεγονότα στην τελευταία διαδικασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Εξεταστική Επιτροπή έχει πολλά να εξετάσει. Έχει πώς κατασκευάστηκε και υιοθετήθηκε αυτή η νοοτροπία; Ποιος παραγοντισμός αναπτύχθηκε με το δημόσιο χρήμα και τις επιδοτήσεις; Ποιο μοντέλο κυριάρχησε; Γιατί δεν εφαρμόστηκε ο νόμος για το αντιντόπινγκ που ψηφίστηκε από τη Βουλή;

Γιατί είμαστε η μοναδική χώρα που καθιερώσαμε και σ’ αυτό τον νόμο την ανάγκη να ενημερώνονται οι ελληνικές αρχές από τις υπηρεσίες της WADA και να μην ισχύει αυτό που ισχύει σε όλες τις άλλες χώρες, οι υπηρεσίες της WADA να έχουν το δικαίωμα αυτοτελώς από μόνες τους, χωρίς ενημέρωση καμιάς εγχώριας κρατικής υπηρεσίας να παρεμβαίνουν και να κάνουν τους ελέγχους.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Είναι μεγάλο και για τον αθλητισμό και για την κοινωνία. Είναι μεγάλο και για το μοντέλο και τα ιδεολογήματα που συνοδεύουν έναν τέτοιο πρωταθλητισμό, είναι επικίνδυνη όμως και γιατί αυτά τα λεγόμενα συμπληρώματα διατροφής που στη βάση τους έχουν φαρμακευτική σύνθεση αυξητικών δράσεων, είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Αν θέλουμε να σοβαρευτούμε, δεν είναι μονάχα η υποψία που υπάρχει γύρω από υπεράνθρωπες επιδόσεις και ρεκόρ, είναι και οι διαφημίσεις που κατακλύζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κάθε περίοδο εξετάσεων για την αύξηση της αντοχής των μαθητών ή για την αύξηση των επιδόσεων των εργαζομένων σε κάθε δύσκολη περίοδο της ζωής τους.

Τα ξέρετε, κάθε μέρα είμαστε μάρτυρες αυτής της διογκωμένης διακίνησης φαρμάκων, που ουσιαστικά έχουν και εθιστικό χαρακτήρα. Έχει, λοιπόν, πολλά η Εξεταστική Επιτροπή να ερευνήσει. Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Η πολιτεία πρέπει να ενεργοποιήσει όλους τους θεσμούς. Η κοινωνία να ενημερωθεί σωστά, γιατί το πρόβλημα είναι μεγάλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, περιγράψατε μία κατάσταση στον ελληνικό αθλητισμό, έτσι όπως την περιγράψατε στην ομιλία σας. Τα τελευταία 10 χρόνια τα ολυμπιακά μετάλλια δημιούργησαν ανθρώπους είδωλα που ώθησαν νέα παιδιά στον αθλητισμό. Η Ολυμπιάδα, λοιπόν, τελείωσε. Και θέλω να σας ρωτήσω ευθέως, έχετε δυο παιδιά. Στον ελληνικό λαό υπάρχει μια συγκεκριμένη υποψία, τα παιδιά σας ζητάνε να τα γράψετε σε έναν αθλητικό Σύλλογο και μεθαύριο γίνονται πρωταθλητές, τι τους λέτε;

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω τρία παιδιά και η θέση μου για τον αθλητισμό είναι συγκεκριμένη. Ο αθλητισμός είναι μια υπόθεση που πρέπει να ενδιαφέρει την κοινωνία. Και πρέπει να ενδιαφέρει και την πολιτεία, γι’ αυτό και είπα, ότι εκείνο που χρειάζεται είναι η εξυγίανση του αθλητισμού και διεθνώς και σε κάθε χώρα από φαινόμενα εμπορευματοποίησης και χάλκευσης.

Τα είδωλα και τα μοντέλα της επιτυχίας πρέπει να μην είναι πλαστά και κίβδηλα. Γιατί τότε μια ολόκληρη κοινωνία παρασύρεται σε φαινόμενα ενός μοντέρνου μεγαλοϊδεατισμού σαν αυτό που εκδηλώθηκε και σ’ αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πρέπει επιπλέον η πολιτεία να ενισχύει τον αθλητισμό ως φυτώριο ταλέντων, το μαθητικό αθλητισμό, το μαζικό αθλητισμό, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και να μη φτάνουμε στο φαινόμενο τα κονδύλια για την ενίσχυση του αθλητισμού να γίνονται με κριτήριο τα πόσα μετάλλια και τους πόσους πρωταθλητές και τους ποιους παράγοντες έχει πιο κοντά στην εκάστοτε κυβέρνηση η κάθε ομοσπονδία.

Τρίτον και το σοβαρότερο και το ουσιαστικότερο. Ολυμπιακοί Αγώνες, αθλητισμός δεν είναι τα ρεκόρ. Δεν είναι οι επιδόσεις πέρα από τα ανθρώπινα όρια.

Αθλητισμός είναι η συμμετοχή, η άμιλλα, η αλληλεγγύη, η διάκριση, η χαρά της νίκης, ο σεβασμός του αντίπαλου, όχι το γιουχάρισμα εκείνων οι οποίοι αγωνίζονται με δικούς μας.

Αθλητισμός είναι μια διαδικασία διαμορφωτική αξιών και ιδεών. Με αυτή την έννοια μακάρι τα παιδιά όλα να ζητούσαν να εγγραφούν σε συλλόγους, αλλά με την προϋπόθεση οι σύλλογοι να είναι πραγματικοί σύλλογοι κοινωνικής συμμετοχής, να έχουν εξυγιανθεί από φαινόμενα νοσηρού παραγοντισμού και να μη χρησιμοποιούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις με την εργαλειακή λογική, τα μετάλλια μας ανήκουν και ο θρίαμβος των αθλητών με τα υπεράνθρωπα ρεκόρ είναι πολιτικό όφελος του εκάστοτε κόμματος που κυβερνάει, αυτά είναι τα νοσηρά φαινόμενα.

Εμείς δε λέμε όχι στον αθλητισμό, δεν είπαμε να μην πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είπαμε ναι στον αθλητισμό, γιατί πάντα για την αριστερά ο αθλητισμός είναι μια κοινωνική δραστηριότητα και μια διεργασία διαμορφωτική ιδεών και αξιών, αλλά από την άλλη πλευρά να ξέρουμε τι μας γίνεται. Επιτρέψτε μου να πω κάτι. Προτιμάμε μια Ελλάδα που ξέρει τον εαυτό της, παρά μια Ελλάδα που παραμυθιάζεται στον καθρέπτη της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το 1996 είχατε πάρει μια απόφαση η οποία είναι αλήθεια ότι ήταν αντίθετη στο λαϊκό αίσθημα. Τώρα που τελείωσαν οι Αγώνες, νιώθετε ότι δικαιωθήκατε από αυτή σας την επιλογή;

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η απόφασή μας ήταν τότε, ότι δε χρειάζεται να διεκδικήσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί όπως ξέρετε η διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων έχει αρχίσει από το 1986 και μετά και στη συνέχεια και επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ μετά.

Είπαμε ότι δεν είναι στις προτεραιότητές μας και είπαμε για ποιους λόγους, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και περιφερειακούς. Πολλοί από τους φόβους μας, όπως σας είπα, δεν επαληθεύτηκαν.

Πολλές από τις επιφυλάξεις μας επιβεβαιώθηκαν. Σήμερα δεν έχουμε κανένα λόγο να μη συγχαρούμε όλους εκείνους οι οποίοι οδήγησαν στην ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος.

Εγώ σαν Έλληνας σήμερα χαίρομαι όταν όλοι αυτοί οι οποίοι καθύβριζαν τη χώρα μας από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, σήμερα αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι είτε ηθελημένα είτε από επιπολαιότητα έβλαψαν τη χώρα σε κρίσιμους τομείς.

Όταν ανατέθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είπαμε ότι εμείς δε θέλαμε να διεκδικηθούν από τη στιγμή που διεκδικήθηκαν, πρέπει τουλάχιστον να γίνουν έτσι για να μην πληρώσουμε επιπρόσθετα τα σπασμένα.

Και είπαμε συγκρατείστε το κόστος, κάντε επιλογές διαφορετικού τύπου που να αφήσουν περισσότερες μεταολυμπιακές χρήσεις και αντιτάξτε σε αυτόν τον γιγαντισμό των απαιτήσεων της ΔΟΕ και άλλων διεθνών κύκλων, το ελληνικό μέτρο.

Σε ορισμένες από αυτές τις επιφυλάξεις μας δεν εισακουστήκαμε, επικράτησαν ακριβώς αντίθετα πράγματα. Επομένως δεν είναι άσπρο – μαύρο, εμείς σήμερα συγχαίρουμε για την ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος, καταγράφουμε τη δικαίωση ορισμένων επιφυλάξεών μας, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην αναγνωρίσουμε ότι αρκετά από αυτά που είπαμε ήταν ίσως και υπερβολικά.

Εκείνο που προέχει, κάνοντας έναν ειλικρινή απολογισμό, σήμερα αυτά όλα που καταγράφονται στον απολογισμό ως δεδομένα αν ισοφαρίζονται από εκείνες τις συνέπειες τις οποίες θα κληθούμε να πληρώσουμε.

Διότι η εκτίμησή μας είναι ότι το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων και οι επιβαρύνσεις, συνεπεία των Ολυμπιακών Αγώνων, θα είναι στο επίκεντρο των επιχειρημάτων της κυβέρνησης για την οικονομική της πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, η Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα κάνει απογραφή, το «2004» περιμένουμε να μας πει προϋπολογισμό και στο θέμα της εξεταστικής επιτροπής έχει αφεθεί ανοικτό από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Ωστόσο εσείς, ως κόμμα της αριστεράς, πήρατε δύο πρωτοβουλίες, για προ ημερήσιας διατάξεως συζήτησης και εξεταστική επιτροπή για τα δύο αυτά θέματα και φαίνεται ότι υποτιμάται, ότι υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση, όσον αφορά την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, ελευθεριών, με αυτά τα απίθανα συστήματα παρακολούθησης, για τα οποία ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει πει ότι ενδεχομένως θα διατηρηθούν. Ποια είναι η θέση σας γι’ αυτό.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το θέμα των μέτρων ασφαλείας, μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή με απόλυτο τρόπο και με αυστηρό τρόπο. Και μάλιστα είπαμε αυτό που λέμε και σήμερα. Φτιάχνονται σενάρια τρομοϋστερίας και κινδυνολογίας για να πουληθεί ασφάλεια.

Ότι ανοίγει ένας ακόμα τομέας, ο τομέας της αγοράς ασφάλειας, τον οποίο α, ακριβοπληρώσαμε και ότι στο όνομα αυτής της λογικής, στρεβλώνονται οι εγγυήσεις για τα δικαιώματα και καθιερώνεται ένα σύστημα επιτήρησης του δημόσιου βίου της χώρας, που δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία που περιγράφει το Σύνταγμά μας.

Οι πρωτοβουλίες μας είναι και σε αυτόν τον τομέα, τι ζητάμε, άμεση απομάκρυνση όλων αυτών των μηχανισμών. ʼμεση καταστροφή όλων των στοιχειών που συγκεντρώθηκαν με ευθύνη της διακομματικής, που υπάρχουν αυτές οι επιτροπές στη Βουλή.

ʼμεση ενημέρωση όλων των κομμάτων για το ποια χρήση έγινε αυτών των πραγμάτων. Και θα σας πω ένα περιστατικό, γιατί η ερώτησή σας μου το επιτρέπει, 1.200.000.000 πληρώσαμε για τα συστήματα ασφάλειας. Ο πολίτης αυτός ο Ιρλανδός, που είχε μια προϊστορία διατάραξης των Ολυμπιακών Αγώνων, με προηγούμενο σε αντίστοιχους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήρθε στην Ελλάδα και προκάλεσε αυτό το επεισόδιο, το μικρής σημασίας.

Όλα αυτά τα συστήματα με τα οποία υποτίθεται ότι θα διασφαλίζονταν η ειρηνική διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν για άλλου τύπου χρήσεις και όχι για πεδίο εφαρμογής στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Με ρωτήσατε επίσης για τα θέματα που σχετίζονται με το doping και τον απολογισμό. Χρειάζεται πλήρης ενημέρωση, ακριβώς διότι το κόστος είναι μεγάλο, έγινε μεταφορά κονδυλίων από περιφερειακά προγράμματα και σε τελευταία ανάλυση ο ελληνικός λαός θέλει να ξέρει και πώς ξοδεύτηκαν και τι τόπο έπιασαν τα χρήματά του και αυτό είναι συνδεδεμένο με τις μεταολυμπιακές χρήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε μια μεγάλη προϊστορία στο θέμα της προστασίας των πολιτικών, κοινωνικών, ατομικών δικαιωμάτων. Φέρατε δύο πρωτοβουλίες στη Βουλή οι οποίες κατά την άποψή μου δε συνάδουν με αυτό το ιστορικό ενδιαφέρον της αριστεράς.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι, σέβομαι την εκτίμησή σας, αλλά δε τη συμμερίζομαι. Και αν είναι πεποίθησή σας αυτή, πρέπει να επιχειρηματολογήσω για να την ανατρέψω, γιατί δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Κινητοποιηθήκαμε, κάναμε διαδηλώσεις, κάναμε διαμαρτυρίες, κάναμε παραστάσεις, με ερωτήσεις τόσο ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος, όσο και οι άλλοι Βουλευτές, αναδείξαμε το θέμα, ζητήσαμε μέτρα και εγγυήσεις, κάναμε διαβήματα στην Αρχή Προστασίας από τη χρήση ατομικών δεδομένων.

Ζητήσαμε την άμεση απομάκρυνση όλων αυτών και στη Βουλή συνεχίζουμε τον έλεγχο στις υφιστάμενες επιτροπές. Υπάρχουν ανοιχτές αυτές οι διαδικασίες και επανερχόμαστε και σήμερα στην ενημέρωση λέμε, άμεση απομάκρυνση, άμεση καταστροφή και ενημέρωση, γνωστοποίηση ποιες ήταν οι δράσεις που έγιναν.

Τι άλλο να κάνουμε, ως ένα κόμμα το οποίο αγωνίζεται για να υπερασπιστεί τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα θεωρούμε ότι πρέπει μαζί με την προστασία των δημοκρατικών εγγυήσεων, να δώσουμε αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας από το doping και του δημοσίου χρήματος από ένα υπερβολικό κόστος που ενδεχομένως μπορούσε να είναι λιγότερο. Αυτό θα φανεί στον απολογισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τα προνόμια των Ολυμπιονικών, παγκόσμιων πρωταθλητών και όλα αυτά τα σχετικά. Πρέπει κατά την άποψή σας να διατηρηθούν, να μειωθούν, να αναπροσαρμοστούν ενδεχομένως, ποια είναι η θέση σας;

Εμείς ζητάμε μία εξ αρχής συζήτηση για την κατάσταση που υπάρχει στον ελληνικό αθλητισμό. Και οι τρόποι ενίσχυσης και τα κριτήρια διακρίσεων και η πολιτική για τον αθλητισμό, που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, πρέπει να αλλάξουν.

Χρειάζεται ενίσχυση ο ελληνικός αθλητισμός και ο Έλληνας αθλητής, αναμφισβήτητα. Βλέπουμε όλοι όμως ότι πολλά φαινόμενα είναι νοσηρά και επικίνδυνα.

Θέλουμε μια συζήτηση εξ αρχής, για όλα αυτά τα οποία υπάρχουν και γι’ αυτό ζητάμε ενώπιον του ελληνικού λαού, ενημέρωση και δε συμφωνούμε με την πολιτική επιλογή που έγινε, όποτε και αν έγινε, από όποιον και αν έγινε, όποτε και αν γίνεται, από όποιον και αν γίνεται και εις το μέλλον. Δε συμφωνούμε με τη λογική που λέει, αθλητισμός ίσον υπεράνθρωπο ρεκόρ.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνούμε με ιαχές που ακούστηκαν. Καλούμε όλα τα κόμματα να τις αποδοκιμάσουν. Και δεν συμφωνούμε επίσης με λογικές οι οποίες ταυτίζουν τη διάθεση των αθλητών μας με άλλα τέτοια φαινόμενα. Οι αθλητές είναι άξιοι, μπορούν να ενισχυθούν.

Αλλά ξέρετε μη ζητάμε απ’ τους αθλητές υπέρμετρα ρεκόρ. Τα ανθρώπινα όρια είναι δεδομένα. Η εκγύμναση, το σύστημα, η βοήθεια η επιστημονική μπορεί να τα πάει λίγο παραπέρα. Η υπέρβαση των ανθρωπίνων ορίων σκιάζει αυτά τα κακέκτυπα στον παγκόσμιο αθλητισμό και δεν είναι ελληνικό φαινόμενο μονάχα.

Θέλουμε η ελληνική πολιτεία ως κράτος, να συνταχθεί με τις χώρες εκείνες οι οποίες έχουν καταργήσει αυτό το μοντέλο. Και να σας θυμίσω ότι σε χρόνια παλιότερα οι δύο Γερμανίες σάρωναν τα μετάλλια. Οι δύο Γερμανίες εγκατέλειψαν αυτό το μοντέλο και σήμερα βεβαίως έχουν εκείνα που μπορούν να διεκδικήσουν μέσα από έναν υγιή αθλητισμό.

Ναι στην ενίσχυση του αθλητισμού, αλλά με κριτήρια αδιάβλητα, διαφανή, που θα στηρίζουν τα ταλέντα και θα τα στηρίζουν με τρόπο καθαρό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε και στην εισαγωγική σας ομιλία, αλλά και στις απαντήσεις σας και στην τελευταία απάντησή σας, αναφερθήκατε στο γιουχάρισμα των Ελλήνων θεατών στο Ολυμπιακό Στάδιο στο τελικό των 200 μέτρων. Εσείς θεωρείτε ότι το γιουχάρισμα αυτό ήταν προς τους αθλητές που ετοιμάζονταν να τρέξουν ή προς τη ΔΟΕ; Και υπ’ αυτή την έννοια, η εκδήλωση του πλήθους δεν συμπίπτει με τις δικές σας απόψεις;

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε έναν χώρο διεξαγωγής Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και οποιονδήποτε άλλων αγώνων, πρέπει να ενισχύονται οι πραγματικές αξίες του ευ αγωνίσθαι, η άμιλλα, η συμμετοχή, ο σεβασμός, η τήρηση των κανόνων, η καθαρή προετοιμασία, το αδιάβλητο της κρίσης. Έγιναν φαινόμενα και διαβλητών κρίσεων από ορισμένους κριτές και αδικιών και ατυχιών. Υπήρξαν.

Μιλάω για μία συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία έφερνε το σύνολο των φιλάθλων, με έναν τρόπο εικονικό, τον έφερνε σε αντιπαράθεση με έναν ευαίσθητο προβληματισμό της ελληνικής κοινωνίας, απ’ αυτή την σκιά που δημιουργήθηκε συνεπεία αυτών των δύο φαινομένων. Αυτό το θεωρώ έναν αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Και ξέρετε, την κοινή γνώμη δεν μπορεί να την επικαλούμαστε μονάχα εκ των υστέρων για να στηρίζουμε θεμιτά και αθέμιτα. Την κοινή γνώμη την διαμορφώνουν οι ηγεσίες μιας χώρας. Γι’ αυτό και όλα τα κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν και όχι να ψάχνουν για το εάν θα έχουν κόστος απ’ τους 70 χιλιάδες οι μεν ή οι δε.

Και πρέπει και ο Έλληνας φίλαθλος να αντιληφθεί ότι αυτά τα φαινόμενα εκθέτουν και εκθέτουν τον ίδιο τον αθλητισμό. Δεν γιουχάρεις τον αντίπαλο. Δεν γιουχάρεις διαδικασίες που πάνε να αντιμετωπίσουν νοσηρά φαινόμενα. Ζητάς διαύγεια, διαφάνεια, αντικειμενική αξιολόγηση και κρίση και ζητάς κυρίως καθαρές διαδικασίες. Αυτή είναι η θέση μας.

Δεν θα θεωρήσω αγαπητέ φίλε, ότι είναι εκδήλωση εθνικής υπερηφάνειας οι κραυγές αυτές. Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε ήθελα να ρωτήσω το εξής: Περιγράψατε, απ’ το 1996 είναι γνωστή η θέση του κόμματός σας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είπατε κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας, ότι πολλοί απ’ τους φόβους σας επαληθεύτηκαν, άλλοι δεν επαληθεύτηκαν. Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Αυτή η θέση που τόσα χρόνια γνωρίζουμε, που είναι ενάντια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνάδει με το γεγονός κάποιο στέλεχός σας να συμμετέχει ενεργά σε καίρια θέση στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, στην προετοιμασία αυτής της Ολυμπιάδας;

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση μας δεν είναι εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων ότι δεν πρέπει να υπάρχουν Ολυμπιακοί Αγώνες, ότι πρέπει να καταργηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ότι πρέπει ο αθλητισμός να παραμεριστεί, διότι και αυτός αντιμετωπίζει τα φαινόμενα της παγκόσμιας αγοράς και της εμπορευματοποίησης των αξιών.

Έχουμε διαφορετική αντίληψη, και από εκεί ξεκίνησα σήμερα, για τους Αγώνες, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, απ’ την αντίληψη της ΔΟΕ. Και θέλουμε να αλλάξει. Δεν δεχόμαστε αυτό το μοντέλο έτσι όπως προβάλλεται. Ένα. Δεύτερο. Δεν είπαμε ποτέ ο κόσμος να μην πάει στα στάδια και να μην πάει στους αγώνες και να μη συμμετέχει στον αθλητισμό.

Δεν θέλουμε όμως τον αθλητισμό να τον χρησιμοποιούν με εργαλειακή αντίληψη είτε κόμματα, είτε κυβερνήσεις, είτε κράτη, είτε μηχανισμοί, είτε χορηγοί, είτε συμφέροντα, είτε εταιρείες, είτε αλχημιστές.

Επίσης, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή για τους συγκεκριμένους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είχαμε ποτέ διφορούμενη άποψη. Είπαμε να μην τους διεκδικήσουμε. Απ’ τη στιγμή που τους διεκδικήσαμε είπατε, τουλάχιστον να τους πετύχουν με το μικρότερο δυνατό κόστος και με τις μικρότερες δυνατόν επιπτώσεις, για να μην πληρώσουμε πρώτα τα σπασμένα. Αυτό είπαμε.

Από εκεί και πέρα πλέον με ρωτάτε, δεν ξέρω ποιος είναι, δεν ξέρω τι είναι, δεν είναι αντικείμενο μιας συνέντευξης σε επίπεδο πολιτικού αρχηγού, να ξέρω κάθε μέλος του Συνασπισμού αν είναι ή δεν είναι. Δεν το γνωρίζω αυτό το πράγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχει σκοπό ο Συνασπισμός να ελέγξει την κυβέρνηση το 2004 και τους εμπλεκόμενους φορείς για τη μεταολυμπιακή χρήση τόσο της ακίνητης, κυρίως όμως της κινητής περιουσίας; Υπάρχει αυτή τη στιγμή τεράστιος τεχνολογικός εξοπλισμός, βρίσκεται στα κλειστά-ανοιχτά γήπεδα και μία Α.Ε. την οποία δεν ξέρουμε και κανένας δεν μας έχει πει πως θα το χρησιμοποιήσει, με τι τρόπο, τι θα γίνουν αυτά και σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να υπάρξει μία γενικότερη και ανοιχτή συζήτηση. Είναι μεγάλη η περιουσία αυτή και μεγάλες δυνατότητες των μεταολυμπιακών χρήσεων. Πρέπει είπα να γίνει μία ανοιχτή και συγκεκριμένη συζήτηση. Εμείς λέμε απ’ την πλευρά μας ότι πρέπει να γίνει η αξιοποίηση επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, με προτεραιότητα τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος. Είναι συλλογικά αγαθά.

Δεν θέλουμε να επαναληφθούν με την μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων, φαινόμενα τύπου Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων. Δεν θέλουμε επίσης με αδιαφάνεια να υπάρξουν αποφάσεις μονομερώς. Με αυτή την έννοια. Η άποψη που ακούστηκε για συζήτηση και σύσταση Διακομματικής Επιτροπής που θα ασχοληθεί με το θέμα, είναι χρήσιμη, δεν είναι κακή. Μπορεί να ωφελήσει.

Η δική μας αντίληψη είναι δεδομένη. Δημόσιο αγαθό, κοινωνική αξιοποίηση επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, όχι ρευστοποίηση, όχι απαξίωση, όχι αδιαφανείς ιδιωτικοποίηση. Έχουμε ένα κακό προηγούμενο με την τουριστική περιουσία και τη δημιουργία μιας εταιρείας, η οποία έχει δώσει δείγμα γραφής. Δεν θέλουμε τέτοια φαινόμενα. Να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Να αξιοποιηθεί και να προστατευτεί η περιουσία αυτή ως δημόσια περιουσία, επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή ετέθη το θέμα, αλλά δεν νομίζω ότι απαντήθηκε με σαφήνεια, θεωρείτε ότι πρέπει να καταργηθούν τα προνόμια γι’ αυτούς που τα έχουν κύριε Πρόεδρε; Ποια είναι η θέση του Συνασπισμού; Με τα προνόμια και τους ανθρώπους οι οποίοι τα απολαμβάνουν. Και το δεύτερο σκέλος, επειδή μιλήσατε για αλχημείες του κ. Τζέκου, εάν ο Συνασπισμός έχει στοιχεία ότι ο Κεντέρης και η Θάνου, συγκεκριμένα, έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σύστημα ενίσχυσης του ελληνικού αθλητισμού πρέπει να υπάρχει και αυτό είναι πολιτική απόφαση. Το μέχρι σήμερα σύστημα ενίσχυσης του ελληνικού αθλητισμού και εξασφάλιση προνομίων στους αθλητές, δεν είναι το σωστό. Και πρέπει να ορθολογικοποιηθεί. Και πρέπει να δούμε με ποια πολιτική για τον αθλητισμό.

Διότι από εκεί ξεκινάει, απ’ τη διαχείριση των πόρων, απ’ τα προνόμια και το σύστημα ανοίγει ο δρόμος. Όλοι ξέρετε ότι οι ενισχύσεις δινόντουσαν ανάλογα με τα μετάλλια και ανάλογα με τους πρωταθλητές που εμφάνισαν οι εκάστοτε ομοσπονδίες. Και όλοι ξέρετε τον πόλεμο εντός των ομοσπονδιών. ʼρα, χρειάζεται μια συνολικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεύτερον. Δεν είμαι εγώ, ούτε ο Συνασπισμός, ούτε εγώ ως πρόσωπο και ως πολίτης, που θα αποφανθούμε. Ζητάμε όμως την εφαρμογή των νόμων έτσι όπως υπάρχουν. Και δεν εφαρμόστηκαν οι νόμοι, έτσι όπως και αυτός που ψηφίσαμε με καθυστέρηση το 2003. Από εκεί και πέρα εκείνο που ζητάμε είναι, ως λύτρωση απ’ όλη αυτή την δοκιμασία και της κοινής γνώμης, αλλά και συγκεκριμένων προσώπων, την αλήθεια.

Η πραγματικότητα να αποκαλυφθεί και όλοι υπεύθυνα να την αντιμετωπίσουμε. Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να πω ότι ο Συνασπισμός έχει θέσει το θέμα εδώ και μια 5ετία. Μέσα και έξω απ’ τη Βουλή. Με δηλώσεις που έχουν γίνει σε επίπεδο Προέδρου. Με επερωτήσεις που έχουν γίνει σε επίπεδο βουλευτών.

Και ο Φώτης Κουβέλης και η Ασημίνα Ξηροτύρη και άλλοι στην προηγούμενη Βουλή, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Θανάσης Λεβέντης. Με εκδηλώσεις που κάναμε για το ντόπινγκ, ειδική ημερίδα το 2001 κάναμε για το ντόπινγκ. Με προτάσεις για 12 μέτρα τα οποία έπρεπε να ληφθούν αμέσως για να μην εκτεθούμε. Με γνωστοποίηση σε επίπεδο υπευθύνων και αυτής της κυβέρνησης και της προηγούμενης κυβέρνησης, όλων των στοιχείων που είχαμε εμείς για τον έρποντα θόρυβο γύρω απ’ την ελληνική συμμετοχή.

Επί πέντε χρόνια, μάλλιασε η γλώσσα μας να μιλάμε για το ντόπινγκ. Το στοιχειωδέστερο που ζητάμε σήμερα είναι μία πλέον επιτέλους ανοιχτή συζήτηση, για να συνεννοηθούμε έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

Κ. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η υπόθεση του αντιντόπινγκ δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση, αλλά είναι πανευρωπαϊκή, είναι παγκόσμια. Αυτό που εμείς και αυτό που προσπαθούμε εμείς να πούμε, είναι ότι πρέπει να αντισταθούμε στη λογική η οποία επικρατεί και υπάρχει, ότι αν θέλει κανείς μετάλλια πρέπει να μπει στη λογική του ντόπινγκ. Αυτό εμείς το αρνιόμαστε και καλούμε και τον ελληνικό λαό και την αθλητική ηγεσία και τις πολιτικές ηγεσίες, να αντισταθούν σ‘ αυτή τη λογική.

Διαπιστώσαμε ότι σ’ αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν υπήρχε αυτό το κλίμα, δεν υπήρχε αυτή η αντίθεση. Αντίθετα, διαπιστώσαμε ότι όλη αυτή την περίοδο ή αυτό ζητάμε και στην Εξεταστική Επιτροπή, διαπιστώσαμε ότι ενισχύθηκε αυτή η αντίληψη. Δεν είμαστε δηλαδή στις χώρες εκείνες οι οποίες μάχονται, τίθενται επικεφαλείς στο να λειτουργήσει μία αντιντόπινγκ πολιτική, ούτως ώστε ο αθλητισμός να πάρει τις σωστές του διαστάσεις.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και επειδή με ρωτήσατε, για να μην θεωρεί ότι πάλι δεν έχετε μία συγκεκριμένη απάντηση, θα ήθελα να σας πω ότι η μεταχείριση που επιφυλάχθηκε σε όλη αυτή τη διαδικασία σε δύο ολυμπιονίκες από ένα ολόκληρο σύστημα, ήταν προσβλητική για τους ίδιους τους αθλητές. Οι αθλητές δεν είναι παιδάκια. Έχουν και αυτοί την θέληση και τη γνώμη. Γι’ αυτό και πρέπει να μιλήσουν, έτσι ώστε να γνωρίζουμε και να μη σκιαμαχούμε.

Όπως επίσης, εμείς απ’ την πλευρά μας απευθυνόμαστε και στις ελληνικές οικογένειες. Και οι ελληνικές οικογένειες είναι που πρέπει να αντισταθούν στην υποταγή σε ένα μοντέλο πρωταθλητισμού που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών τους. Υπάρχουν άξιοι αθλητές, ταλέντα, που μπορούν πράγματι να έχουν καλές επιδόσεις και διακρίσεις.

Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε όλοι να βρούμε ψύλλους στα άχυρα και να κατασκευάζουμε κάθε φορά ένα μοντέλο υπερανθρώπου.

Στην Ολυμπία υποτίθεται ότι οι Αγώνες καθιερώθηκαν από τον Ηρακλή. Ε, μην πάμε τώρα να βάλουμε στη θέση του Ηρακλή τον Σούπερμαν, γιατί εκείνο ήταν μυθολογία, ετούτο εδώ είναι ζωή και πραγματικότητα, που λιανίζει ζωές. Και θα άξιζε, επειδή απευθύνομαι σε δημοσιογράφους, ένα ρεπορτάζ για το πού βρίσκονται πολλοί από τους διεθνείς πρωταθλητές που μεσουράνησαν στις προηγούμενες Ολυμπιάδες σε όλο τον Πλανήτη σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα θυμάστε πολύ καλά νομίζω, ότι ουδέποτε δόθηκε λογαριασμός από την Επιτροπή η οποία διεκδίκησε πίσω τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένας έλεγχος που είχε γίνει τότε, είχε δημιουργήσει πολύ θόρυβο, αλλά αν θυμάμαι καλά, καλύφθηκε για να μην βγουν στην επιφάνεια πράγματα που δεν άρεσαν.
Τι θα συμβεί τώρα, θα απολογηθεί πουθενά η «ΑΘΗΝΑ 2004», θα δώσει λογαριασμό; Πότε; Με ποιες διαδικασίες; Τι ρόλο θα παίξουν τα κόμματα;

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς ζητάμε αμέσως, μόλις ανοίξει η Βουλή μία συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως γύρω απ’ αυτά τα ζητήματα. Και ζητάμε από την Κυβέρνηση πλήρη ενημέρωση. Έκθεση για όλους τους τομείς, έτσι ώστε πράγματι να γνωρίζουμε τα μεγέθη. Με δεδομένο ότι επί σειρά χρόνων υπήρχε η διαβεβαίωση ότι δεν θα πάμε πάνω από το 1,7 τρις και σήμερα υπάρχουν οι αναφορές ότι βρισκόμαστε πάνω από το 2,5 τρις.

Αυτό είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, ένα θέμα το οποίο πρέπει και από όλα τα κόμματα και εμείς ως διαδικασίες να είναι, ενημέρωση από την Κυβέρνηση και προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε μία πρόταση, ότι μπορεί η Ελλάδα, θα ήταν ωραίο μάλλον η Ελλάδα να αναλαμβάνει κάθε τέσσερα χρόνια τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένα παλιό σενάριο που ανασύρουν και ξένα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας το τελευταίο διάστημα.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ωραίοι οι συμβολισμοί και επιτρέψτε μου να πω, ωραίες και οι δημαγωγίες γύρω απ’ αυτούς τους συμβολισμούς. Εγώ κατάγομαι από την Ολυμπία και κάποια στιγμή που ακούστηκε αυτή η ιδέα, εκεί δημιουργήθηκε αμέσως το μύθευμα ότι στην Ολυμπία θα γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες και άρα η Ολυμπία θα ανακηρυχθεί και σε ανεξάρτητο κράτος, τύπου κρατιδίων της Ευρώπης.

Λοιπόν, κάθε 4ετία οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα και να πληρώνει κάθε 4ετία το λογαριασμό η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία; Εγώ σας είπα τη θέση του Συνασπισμού. Η θέση μας είναι το μοντέλο της ΔΟΕ πρέπει να αλλάξει. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από ένας μεγάλος τομέας στην αγορά άυλων αγαθών εμπορικού χαρακτήρα να ανακτήσουν τον αθλητικό και τον πολιτισμικό τους χαρακτήρα.

Και επιπροσθέτως αυτό το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων να μην το επιβαρύνονται μικροί λαοί, μικρές οικονομίες και οικονομίες κρατών που δεν αντέχουν για να κερδοσκοπούν όλοι αυτοί που έχουν τις μεγάλες εργολαβίες των μηχανισμών εμπορευματοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή να εξοντώσουμε την εθνική οικονομία δια της επαναληπτικής τελέσεως των Ολυμπιακών Αγώνων ανά 4ετία στην Ελλάδα και ότι έχει απομείνει να το κάνουμε …

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Έτσι όπως γίνονται, δεν τους θέλουμε.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρόταση του κ. Παπανδρέου να συζητήσουμε το θέμα των μεταολυμπιακών χρήσεων σε Διακομματική Επιτροπή είναι σωστή. Ε, η πρόταση αυτή είναι ολίγον, υπηρετεί αυτό που λέμε, τους μεγαλοϊδεατισμούς γύρω από ορισμένα ζητήματα που δεν πρέπει, ας μην προχωρήσω.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου επιτρέπετε να πω δυο λόγια;

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να πείτε δυο λόγια και να κλείσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ήθελα να μιλήσω, αλλά η παρουσίαση των θέσεων και των απόψεων του Συνασπισμού για τον αθλητισμό που με καλύπτει πλήρως, που προκάλεσε το ενδιαφέρον τώρα που είστε όλοι παρόντες, να πούμε, ότι στον ελληνικό αθλητισμό υπάρχει ένα έλλειμμα στη βάση σχετικά και με το φίλαθλο πνεύμα και με τις δημοκρατικές ευαισθησίες, το οποίο σε μεγάλο βαθμό το εισπράττουμε οι άνθρωποι που κινούμαστε εκεί και αντιμετωπίζουμε αυτά τα φαινόμενα και τις νοοτροπίες του μεγαλοπαραγονισμού και του κομματισμού, που λυμαίνεται το χώρο.
Θεωρώ τώρα που είδαμε πρόσφατα αυτά τα παραδείγματα του ποδοσφαίρου και των Ολυμπιακών Αγώνων που ευαισθητοποίησαν πάρα πολύ την ελληνική κοινωνία, να ήταν ευχής έργον η κατεύθυνση του Συνασπισμού προς τα μέλη, τους φίλους και γενικότερα της Αριστεράς να ενταχθούν στα Σωματεία, αυτά τα μικρά κύτταρα, ώστε να μεταλαμπαδευτή και εκεί αυτό το πνεύμα που ήδη συζητάτε και της κριτικής, αλλά και της εξυγίανσης στη βάση. Διότι και εμείς αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα του να βρούμε ανθρώπους να περάσουμε αυτό το πνεύμα. Και συγχαρητήρια προς τον Πρόεδρο του Συνασπισμού.

To Γραφείο Τύπου