Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/04/2010

Ζητούνται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που δεν εμπίπτουν στα Νατοϊκά πλαίσια

Δήλωση Π.Τριγάζη σχετικά με την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού των Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα στην Άγκυρα

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού των Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα στην Άγκυρα, ο Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Πάγια θέση της Αριστεράς είναι ότι ο διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας αποτελεί τον μόνο δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, απαιτούνται χειροπιαστά βήματα, μακριά από προκλήσεις, casus belli, «γκρίζες ζώνες» και ένα διαρκές κυνηγητό πολυδάπανων εξοπλισμών που γονατίζει τις οικονομίες και στερεί τεράστιους πόρους από τους δυο λαούς.

Τέτοια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης απαιτούνται για μια νέα πορεία σταθερής ειρηνικής εξέλιξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μέτρα που δεν εμπίπτουν σε μια ΝΑΤΟκεντρική αντίληψη για εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν.

Ο ρόλος της «διπλωματίας των πολιτών και των κινημάτων» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις γίνεται πιο αναγκαίος και πρέπει να ενισχυθεί.  Να οικοδομήσουμε νέες γέφυρες συνεργασίας με «την άλλη Τουρκία», όπως διακήρυξαν και πρόσφατα ο ΣΥΝ και το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP), ύστερα από συνάντηση των Προέδρων τους στην Αθήνα.

To Γραφείο Τύπου