Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/09/2004

Απάντηση του Υφυπουργού Πολιτισμού Π.Τατούλη σε ερώτηση - πρωτοβουλία του Αλ.Αλαβάνου βουλευτή του ΣΥΝ

Γλυπτό του Παρθενώνα, ενδεχομένως, αντί του Κων/νου Καραμανλή στην "εθνική όψη" του νομίσματος του ενός ευρώ

Το Υπουργείο Πολιτισμού εξετάζει την πρόταση του βουλευτή του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνου για την τοποθέτηση στην «εθνική όψη» του νομίσματος του ενός ευρώ μιας παράστασης από τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικούς μήνες από την ΝΔ είχε δηλωθεί ότι μπορεί να εμφανίζεται στην «εθνική όψη» του νομίσματος του ενός ευρώ το πρόσωπο του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κων/νου Καραμανλή.

Ο βουλευτής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος στην ερώτηση - πρωτοβουλία του προς τον Υπουργό Πολιτισμού ανέφερε «Σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας , η Κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει την «εθνική όψη» του νομίσματος του ενός ΕΥΡΩ στην πρώτη αναθεώρηση του νομίσματος. Δεδομένου ότι η υπερεθνική κυκλοφορία του ΕΥΡΩ μας δίνει την δυνατότητα σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα κυκλοφορίας του νομίσματος για προβολή της Ιστορίας της και του Πολιτισμού της, η εκλογή του χαρακτηριστικότερου μνημείου του πολιτισμού μας ,του Παρθενώνα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την βάση της επιλογής μας για την αναθεώρηση της «εθνικής όψης» του νομίσματος του ενός ΕΥΡΩ. Όταν μάλιστα είναι ένα μνημείο που παραμένει διαιρεμένο και που πρέπει να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή με την επιστροφή όλων των τμημάτων του. Έτσι η απεικόνιση στην «εθνική όψη» του νομίσματος του ενός ΕΥΡΩ μιας παράστασης από τα μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο θα προσέδιδε μία μόνιμη ,μεγάλης εμβέλειας διάσταση στο αίτημά μας για την ενοποίησή τους». Και ζητούσε από τον Υπουργό Πολιτισμού να εξετάσουν στην πρώτη αναθεώρηση του νομίσματος να αντικατασταθεί η εθνική όψη με μια χαρακτηριστική παράσταση των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο

Στην απάντηση του ο υφυπουργός Πολιτισμού κος Π.Τατούλης αναφέρει « η πρόταση του κ.Αλαβάνου να τοποθετηθεί στην «εθνική όψη» του νομίσματος του ενός ευρώ μια παράσταση από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, κρίνεται αξιόλογη, δεδομένου ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην ευρύτερη προβολή του θέματος της Επανένωσης των Γλυπτών, λόγω της ενιαίας κυκλοφορίας του νομίσματος σε τόσα ευρωπαϊκά κράτη.» Και συνεχίζει: «Ο κ. Αλαβάνος είχε προτείνει και στο παρελθόν κατά την πρώτη κοπή του Ευρώ να τοποθετηθεί σε αυτήν τη θέση ο Παρθενώνας, η πρόταση όμως δεν έγινε αποδεκτή. Πάντως στην περίπτωση που ληφθεί απόφαση για την τοποθέτηση παράστασης από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, χρήσιμο θα ήταν να γίνει επιλογή μεταξύ των Γλυπτών που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης και όχι αυτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού θα εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα.»

To Γραφείο Τύπου