Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/09/2004

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ επισκέφθηκε τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, μαζί με τους Π.Κοντολέων και Ι.Συνοδινό, υπ. Αθλητικού Τμήματος του ΣΥΝ, επισκέφθηκαν σήμερα τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ.Βαγιωνά.

Ενημερώθηκαν για το νομοθετικό πλαίσιο και τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες για έλεγχο όλων των απαγορευμένων φαρμακευτικών ουσιών και συμπλήρωση της νομοθεσίας για την προστασία κοινωνίας και πολιτείας, αθλητών και νεολαίας από την μάστιγα του ντόπινγκ.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, μετά την συνάντηση, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Οι θέσεις του ΣΥΝ είναι σαφείς: Όχι μισόλογα, όχι κουτοπονηριές όχι κουκουλώματα. Υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό. Αυτό το πρόβλημα δεν φύτρωσε από μόνο του ούτε έπεσε από τον ουρανό. Υπάρχουν μηχανισμοί που το δημιουργούν, το προωθούν και το εκμεταλλεύονται. Το πρόβλημα είναι και κοινωνικό και πολιτικό. Να στηρίξουμε τους άξιους αθλητές και τον καθαρό αθλητισμό, να προστατέψουμε την υγεία και την κοινωνία. Να μην χρησιμοποιούνται οι αθλητές και οι αθλητικές επιδόσεις ως διαφημιστικό υλικό μιας ευρύτερης αγοράς βοηθημάτων, συμπληρωμάτων και αναβολικών ούτε επίσης να χρησιμοποιούνται ως υλικό για ψεύτικα μοντέλα εθνοπερηφάνειας και φαντασίωσης.

Πολλοί επικαλούνται το νόμο του 2003 για το ντόπινγκ. Δυστυχώς είναι ένας ακόμα νόμος που δεν εφαρμόζεται. Με καθυστέρηση θεσπίστηκε και δεν εφαρμόζεται.

Ο νόμος αυτός δεν προβλέπει αιφνιδιαστικό έλεγχο, απεναντίας καθιερώνει υποχρεωτική την προηγούμενη ενημέρωση των εθνικών αρχών. Δεν περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, όπως είναι υποχρεωτικές στη WADA, ούτε προβλέπει γονιδιακό αντιντόπινγκ έλεγχο. Η δαπάνη του ελέγχου ντόπινγκ βαραίνει τις ομοσπονδίες με αρνητικές συνέπειες, εξ αυτού του λόγου, χρειάζεται και ο αυτοέλεγχος βεβαίως του αθλητικού χώρου αλλά και ο έλεγχος από την πολιτεία, από το κράτος.

Ο νόμος δεν προβλέπει εξουσίες σε τελωνειακές, φορολογικές και φαρμακευτικές αρχές, για έλεγχο αποσκευών και εγκαταστάσεων, σε περίοδο τελέσεως αγώνων, οπουδήποτε υπάρχουν αθλητές ή άλλες αθλητικές δράσεις. Κάθε μέρα δυστυχώς εισάγονται μικροδέματα με την ένδειξη συμπληρώματα διατροφής χωρίς κανείς να ελέγχει το περιεχόμενό τους.

Ο νόμος αυτός επιπροσθέτως περιέχει την εξής πρωτοτυπία. Καταγράφει και αναφέρει ποιες ουσίες είναι παράνομες και απαγορευμένες, αλλά δεν προβλέπει κανένα μέτρο για την μη κυκλοφορία τους. Καταγράφει τις απαγορευμένες ουσίες αλλά επιτρέπει την ελεύθερη διακίνησή τους.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο νόμος αυτός δεν επιβάλλει υποχρεωτικούς ελέγχους στα σχολικά, στρατιωτικά, φοιτητικά και εθνικά πρωταθλήματα, ούτε επίσης υποχρεωτικούς ελέγχους στις τετράδες των πρώτων σε όλα τα πανελλήνια και διεθνή μήτινγκ που γίνονται. Και, όπως προέκυψε άλλωστε, δεν εφαρμόζεται στην πράξη το ασυμβίβαστο μεταξύ προπονητή και εμπόρου ή τιμωρημένου προπονητή ή αθλητή και εν συνεχεία προπονητή και εμπόρου.

Εκτός του ότι παραμένει λευκός, είναι και νόμος ξεπερασμένος. Σήμερα έχουμε γενετικής δράσης φάρμακα σύγχρονης βιοτεχνολογίας, που δεν αντιμετωπίζονται με παρωχημένες μεθόδους.

Εμείς ζητήσαμε να δούμε τον Πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Βαγιωνά, ακριβώς επειδή θέλουμε ο ΕΟΦ να παίξει αποφασιστικό ρόλο. Να ενισχυθεί με υποδομή και προσωπικό έτσι ώστε να παίξει αποφασιστικό ρόλο διότι, δυστυχώς, στη μελέτη της ΕUROSTAT, διαπιστώθηκε ότι το 3% των παιδιών 16 ετών στην Ελλάδα κάνει χρήση αναβολικών. Τα ποσοστά αυτών που έχουν διάθεση να τα χρησιμοποιήσουν είναι πολύ μεγαλύτερα.

Τα φάρμακα αυτά διατίθενται σε ένα σύστημα γυμναστηρίων, κέντρων αισθητικής αλλά και σε άλλους χώρους.

Το κεντρικό ζήτημα στην υπόθεση ντόπινγκ δεν είναι μονάχα το ζήτημα των πρωταθλητών Ολυμπιακών Αγώνων. Μέσα από αυτό και χρησιμοποιώντας τους αθλητές σαν διαφημιστική ομάδα, έχει καθιερωθεί μια παράνομη αγορά διακίνησης φαρμάκων και βοηθημάτων που γίνεται από τα ινστιτούτα, τα γυμναστήρια, τους χώρους άθλησης και ξεκούρασης και αναρμόδια όργανα ή γιατρούς. Όλα δε αυτά, αφορολόγητα, χωρίς κανέναν έλεγχο του ποιος εισάγει, τι εισάγει, με τη γενική ονομασία συμπληρώματα διατροφής, που σημαίνει δηλαδή κατά την καθιερωμένη νοοτροπία όχι φάρμακα. Τα συμπληρώματα όμως διατροφής τις περισσότερες φορές περιέχουν ουσίες που διεγείρουν τις ορμόνες μέσω του γαστρεντερικού.

Η διαχείριση λοιπόν που γίνεται όλου αυτού του κύκλου δραστηριοτήτων είναι απαράδεκτη έτσι όπως γίνεται σήμερα. Και ουσιαστικά εδώ πρέπει να σπάσει αυτή η αλυσίδα που έχει διαμορφωθεί.

Συζητήσαμε με τον κ. Βαγιωνά συγκεκριμένες προτάσεις που πρέπει να προτείνουμε και βεβαίως αναγνωρίζουμε την αρμοδιότητα και την ευθύνη του ΕΟΦ να λειτουργήσει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι ορμόνες μεταβολισμού να διακινούνται όπως γίνεται σήμερα για τους ασθενείς από τα κρατικά φαρμακεία στα νοσοκομεία, με έκδοση της λίστας χρηστών.

Τα συμπληρώματα να χαρακτηριστούν φάρμακα, να συνταγογραφούνται από ειδικούς γιατρούς.

Να καταγράφονται από τα φαρμακεία. Εάν σε αυτό το μέτρο προστεθεί και η καταγραφή συνταγών, ουσιαστικά ελέγχεται όλο το κύκλωμα που διακινεί ορμόνες διεγερτικά φάρμακα για το σεξ, με τζίρο μερικές φορές ίσο με το κόστος φαρμάκων που υπάρχει σήμερα.

Να απαγορευτεί η χορήγηση συμπληρωμάτων σε ανηλίκους χωρίς την υπογραφή ειδικού γιατρού. Η καθιέρωση του ειδικού σχολιάτρου θα βοηθήσει αποφασιστικά.

Να ζητηθεί και νέα οδηγία της ΕΕ για τον αυστηρό καθορισμό των συμπληρωμάτων διατροφής που παίρνουν οι αθλητές.

Επίσης να επισημάνω ότι ως προς τα τρόφιμα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της καταβολής έντονης μυικής αστάθειας κυρίως για αθλητές δεν υπάρχει εναρμόνιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με την ελληνική νομοθεσία.

Και, τέλος, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, ας ρίξουν μια ματιά οι υπεύθυνοι σε όλα αυτά τα βελτιωτικά, αυξητικά και αναβολικά που διαφημίζονται και διακινούνται από το ΙΝΤΕRΝΕΤ. Ας ρίξουν μια ματιά στο τι κυκλοφορεί ως επικίνδυνο ιδιοσκεύασμα και επικίνδυνο βοήθημα για τα παιδιά μας για τον αθλητισμό, θα έλεγα για το σύνολο του δημοσίου βίου. Ας ρίξουν μια ματιά κι ας τοποθετηθούν οι υπεύθυνοι. Ο ΕΟΦ ενεργοποιείται, εμείς θέλουμε τον αποφασιστικό και υπεύθυνο ρόλο του ΕΟΦ.

Εμείς ζητάμε εξεταστική επιτροπή και θα επιμείνουμε. Εξεταστική επιτροπή γιατί εδώ υπάρχει ένα απόστημα με συρίγγιο που πρέπει να σπάσει.

To Γραφείο Τύπου