Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/04/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του Συνασπισμού, σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους/τις πτυχιούχους των «κολεγίων» και κέντρων ελεύθερων σπουδών

Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη συνιστά η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας να κρίνει νόμιμο το Προεδρικό διάταγμα με το οποίο προβλέπεται η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους/τις πτυχιούχους των «κολεγίων» και κέντρων ελεύθερων σπουδών που λειτουργούν στην Ελλάδα ως παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Ως Συνασπισμός έχουμε ήδη τοποθετηθεί αναλυτικά στο θέμα με εμπεριστατωμένη απόφαση των Πολιτικών Κινήσεων ΑΕΙ-ΑΤΕΙ το Νοέμβριο του 2008, με την οποία καλέσαμε την κυβέρνηση:

•    Να απαγορεύσει νομοθετικά τις εμπορικές συμφωνίες δικαιόχρησης ή πιστοποίησης στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Αυτό επιτάσσει το ελληνικό Σύνταγμα και οι διατάξεις του είναι απολύτως συμβατές με την ευρωπαϊκή νομική τάξη και την αρχή της επικουρικότητας.

•    Να εγκαταλείψει την πολιτική που κατατάσσει την εκπαίδευση στην «ελεύθερη αγορά εμπορευμάτων και υπηρεσιών». Επισημαίνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Συνθήκη προβλέπει την αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών σε ζητήματα εκπαίδευσης: «Η Κοινότητα συμβάλλει στην ανάπτυξη της παιδείας […] σεβόμενη ταυτόχρονα πλήρως την αρμοδιότητα των κρατών μελών για το περιεχόμενο της διδασκαλίας και την οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος» (κεφ. 3, άρθ. 149.1) «[το Συμβούλιο στα θέματα εκπαίδευσης] δεν εναρμονίζει τις νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις των κρατών μελών» (αρ. 149.4 και 150,4).

•    Να σταματήσει η κυβέρνηση, καθώς και οι πολιτικές δυνάμεις του δικομματισμού, να κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που οι ίδιοι προκάλεσαν. Να ακυρώσει στην πράξη και στους εσωτερικούς κανονισμούς των ιδρυμάτων τις διατάξεις του Ν. 3685/2008, που επιτρέπουν στα ελληνικά ΑΕΙ να ασκούν πρακτικές δικαιόχρησης στο επίπεδο των μεταπτυχιακών σπουδών.

•    Να σταματήσει το εμπόριο τίτλων και πακέτων διδασκαλίας «ανώτατης εκ-παίδευσης» από ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η λειτουργία τους παραβιάζει το Σύνταγμα, ακυρώνει το τετραετές ή πενταετές των βασικών σπουδών και των πτυχίων, θρυμματίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων μας, υποβαθμίζει και αποδιαρθρώνει τον ενιαίο εθνικό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση με το σχεδιασμό που έχει προωθήσει για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν αντιμετωπίζει την ουσία των πραγμάτων και αναλαμβάνει σοβαρότατες ευθύνες για τις συνέπειες που θα έχει η πολιτική που ακολουθεί.

Τμήμα Παιδείας