Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/04/2010

Συνέντευξη του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτη στο Κόκκινο 105,5

Για τις εξελίξεις στην Οικονομία

-    Σχολιάζοντας ο ΣΥΝ τα αποτελέσματα του Eurogroup λέτε ευθέως ότι αν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στην πραγματικότητα η ελληνική οικονομία θα βρεθεί υπό την εποπτεία  του ΔΝΤ.. Αυτή είναι η εκτίμησή σας;… Και όχι μόνο.. υπό εποπτεία γενικώς….

Νομίζω ότι έχει γίνει φανερό πια αυτό. Σας θυμίζω ότι οι όροι εφαρμογής της συμφωνίας κινούνται με βάση τη λογική του ΔΝΤ με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει πια  για την επίσημη και τυπική είσοδο του ΔΝΤ στη ζώνη του ευρώ. Άρα δεν είναι καθόλου παράξενο, μετά την ενδεχόμενη ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού, να δούμε πια νέου είδους προβλήματα συνολικά με το ευρώ. Άλλωστε είναι κάτι το οποίο φημολογείται πάρα πολύ έντονα ότι μετά το βήμα αυτό που θα κάνει η Ελλάδα θα ασχοληθούν πλέον  με το μεγάλο κομμάτι του ενδιαφέροντος που λέγεται ευρώ και πιθανόν θα εκδηλωθούν εναντίον του κερδοσκοπικές πιέσεις. Φαντάζομαι δηλαδή ότι οι απανταχού κερδοσκόποι ήδη θα έχουν πάρει αντίστοιχες θέσεις. Αυτό βεβαίως αποτελεί  και μια πραγματική αδυναμία αυτή τη στιγμή της Ευρώπης. Το γεγονός δηλαδή ότι στήθηκε όλη αυτή η υπόθεση της νομισματικής ένωσης με μεγάλα δομικά ελλείμματα, χωρίς μηχανισμούς αλληλεγγύης. Έχουμε έτσι οδηγηθεί σήμερα σε μια κρίση ευρωπαϊκή, η οποία άμεσα συνδέεται με το νεοφιλελεύθερο πρότυπο που υπηρετήθηκε και στήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

-    Άρα είναι η κρίση της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης …

Ακριβώς. Είναι μια διπλή κρίση. Κρίση της Ελλάδας  με τις ιδιομορφίες και τις παθογένειες που έχουν να κάνουν με το δικό της παραγωγικό μοντέλο το οποίο είναι άρρηκτα δεμένο με τις ευθύνες του δικομματισμού που χρησιμοποίησαν όλο το πολιτικοοικονομικό σύστημα έτσι ώστε, παρόλο που υπήρξαν ρυθμοί ανάπτυξης, να υπάρξουν και τεράστιες συσσωρεύσεις κερδών σε συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες, από κει και πέρα να μην μείνει τίποτα σταθερό, μια παραγωγική βάση η οποία στη δεδομένη στιγμή που υπάρχει μια γενικότερη οικονομική κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ανάχωμα. Κι από εκεί και πέρα υπάρχει κατά τη γνώμη μου το κλείσιμο του κύκλου μιας νεοφιλελεύθερης αντίληψης που επικράτησε στην Ευρώπη μέσα από πολιτικές αποφάσεις που έδωσε την πρωτοκαθεδρία στις αγορές. Και θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το θέμα των κερδοσκοπικών αγορών δεν είναι ένα εξωγενές φαινόμενο, ένα καιρικό φαινόμενο, μια καταιγίδα. Είναι κάτι το οποίο χτίστηκε μέσα από συγκεκριμένες απελευθερώσεις, επιλογές, μέτρα κυβερνήσεων, τόσο της Ευρώπης όσο και διεθνώς, τις τελευταίες δεκαετίες.

-    Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα  30 έως 45 δις τα οποία μπορεί να τα πάρει η Ελλάδα με σχετικά χαμηλό επιτόκιο -αν κι αυτό σηκώνει πολύ συζήτηση, κατά πόσο είναι χαμηλό το επιτόκιο..- τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα, να συνεχίζει να δανείζεται με υψηλό επιτόκιο ή να προσφύγει στον μηχανισμό; Και με τι όρους;… Ποια είναι η εκτίμησή σας και του κόμματος;…

Να κάνουμε την εξής εκτίμηση κατ΄ αρχήν. Τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί -και είναι βέβαιο και ομολογείται από παντού αυτό, εχθρούς και φίλους-  ότι θα οδηγήσουν σε μια ύφεση της οικονομίας, από μείον δύο έως μείον 4 έχει γραφτεί… Κατά συνέπεια…

-    Να πούμε ότι η Ιρλανδία με λιγότερο ισχυρά μέτρα έχει ύφεση 7,5% το 2009…

Ναι.. Εν πάση περιπτώσει. Ας μην γινόμαστε εμείς μάντεις κακών. Από εκεί και πέρα λοιπόν αυτό το επιτόκιο εξυπηρέτησης των ελλειμμάτων, με δεδομένη την υφεσιακή αυτή κατάσταση, αποκλείεται να οδηγήσει σε μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους. Άρα ως προς τη στόχευση, τη στενά οικονομική, αυτών των μέτρων θα έχουμε μια αποτυχία. Και το χειρότερα απ΄ όλα βεβαίως είναι ότι καταστρέφεται μια παραγωγική βάση, συρρικνώνεται μια οικονομία όπου πλέον κάνει ακόμα πιο δυσκολότερη την έξοδο από την κρίση. Άρα δεν μιλάμε για μια αποτελεσματικότητα ούτε οικονομική, πολύ δε περισσότερο δεν μιλάμε για κοινωνικά δίκαια μέτρα που είναι φανερό πια ότι θα οδηγήσουν την Ελλάδα πολλές δεκαετίες πίσω και στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις, στην εκτίναξη της ανεργίας και πάει λέγοντας.

Τα μέτρα δεν αποτελούν μονόδρομο. Θα έλεγα ότι αποτελούν τη χειρότερη λύση. Κατά συνέπεια αυτή τη στιγμή, χωρίς να στεκόμαστε μόνο στο τι θα έπρεπε να έχει γίνει μέχρι τώρα,  καθώς βλέπουμε ότι ενισχύονται φωνές από διάφορους χώρους, αντιφατικές μεν, αλλά που θέτουν το θέμα της οικοδόμησης της Ε.Ε.. η Ελλάδα θα έπρεπε να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν έτσι ώστε να επιδιώξει τουλάχιστον άμεσα κάποιες μίνιμουμ αλλαγές στον τρόπο που χρηματοδοτούνται οι ευρωπαϊκές οικονομίες αυτή τη στιγμή. Αυτό πράγματι θα ήταν μια παρέμβαση στον τρόπο δράσης των κερδοσκοπικών  αγορών.

-    Δηλαδή απευθείας χρηματοδοτήσεις με χαμηλό επιτόκιο χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ και χωρίς επαχθείς όρους που θα διαλύουν την οικονομία…

.. Γιατί η συμμετοχή του ΔΝΤ σημαίνει πια μια άλλη κατάσταση στον ευρωπαϊκό  χώρο και βεβαίως και στην Ελλάδα. Θα σημαίνει στην πράξη, ειδικά για τη χώρα μας, μια κατάργηση του Υπουργού Οικονομικών Και είδατε και σε όλες τις μέχρι τώρα αναφορές η υπόθεση της παρακολούθησης των μέτρων, της αξιολόγησης βάσει των οποίων θα εκταμιεύονται τα διάφορα ποσά, σημαίνει ότι οποιοσδήποτε προγραμματισμός και μέτρα θα είναι υπό την αίρεση κάποιων αξιωματούχων του ΔΝΤ, ένα πρωτόγνωρο γεγονός για την Ελλάδα -άλλωστε ξέρουμε ότι θα είναι πρώτη φορά που μεταπολεμικά η χώρα πηγαίνει στο ΔΝΤ- άρα μιλάμε για μια κατάσταση η οποία αποτελεί μια ολέθρια επιλογή με καταστροφικές επιπτώσεις.

Υπάρχει ένα θέμα πια δημοκρατικής νομιμοποίησης αυτής της επιλογής. Δεν μπορεί ένα ζήτημα το οποίο ούτε καν είχε τεθεί προεκλογικά, αλλά αφήστε το προεκλογικά, μετέπειτα, δεν έχει τεθεί στο Κοινοβούλιο, δεν έχει τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν έχει ζητηθεί η σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών -το οποίο το είχαν θυμηθεί στα ζητήματα διαφθοράς, αξιοποιήθηκε μάλιστα η πρώτη συνάντηση και το ίδιο βράδυ ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα, κάτι εντελώς διαφορετικό για το οποίο είχε συγκληθεί. Υπάρχει λοιπόν ένα θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης Με ποιο δικαίωμα, με ποιανού εντολή η κυβέρνηση κάνει αυτή την επιλογή. Αυτό πρέπει να απαντηθεί.

Για τρομοκρατία

-    Να πάμε στο θέμα των συλλήψεων που έγιναν το Σαββατοκύριακο για τους φερόμενους ως μέλη του Επαναστατικού Αγώνα.. Έχετε ήδη κάνει κάποια δήλωση;….

Ναι, κάναμε ένα; Σχόλιο. Κατ΄ αρχήν παρακολουθούμε να δούμε τι στοιχεία υπάρχουν, οι ύποπτοι αυτή τη στιγμή παραπέμπονται με κάποια στοιχεία, θα αξιολογηθούν και θα δούμε την πορεία της όλης δικαστικής έρευνας και εξέλιξης.

Εκείνο που εμείς για άλλη μια φορά  τονίσαμε από την πρώτη στιγμή είναι ότι ούτως ή άλλως υπάρχει από τη μεριά της δικιάς μας Αριστεράς μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, ανάλυση, πρακτική, επιλογές από αυτές της τρομοκρατίας. Για μας είναι μια επιλογή η οποία ιστορικά έχει καταδικαστεί, είναι αναποτελεσματική και εν πάση περιπτώσει θεωρούμε ότι δεν είναι λίγες οι φορές, μάλλον θα έλεγε κανείς ότι είναι οι περισσότερες,  που η δράση της τρομοκρατίας αξιοποιείται έτσι ώστε να οδηγούμε σε καταστάσεις οι οποίες θα πιέζουν τις δημοκρατικές ελευθερίες, τα πολιτικά δικαιώματα και θα αποτελούν τη νομιμοποιητική βάση για περαιτέρω συρρίκνωση δικαιωμάτων.

Νομίζω ότι στην παρούσα συγκυρία, όπου τα ζητήματα της οικονομικής κρίσης είναι προφανώς στην καθημερινότητα, έχουν φτάσει σ΄ένα ακραίο επίπεδο αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλη σημασία έχει αντί η κοινωνία να  ασχοληθεί με το πώς θα αποκρούσει αυτά τα μέτρα, με το πώς θα αντισταθεί απέναντι σ΄ αυτούς οι οποίοι  τις επιτίθενται να αρχίσουμε αυτή τη στιγμή κάτω από το φόβο της τρομοκρατίας  να θέτουμε περιστολές και περιορισμούς στην αναγκαία κοινωνική αντίσταση και δράση.

Αυτό υπογραμμίσαμε και στην χθεσινή μας ανακοίνωση και από κει και πέρα παρακολουθούμε, όπως και η υπόλοιπη κοινωνία, τις εξελίξεις.

To Γραφείο Τύπου