Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/09/2004

Ο Ν.Κωνσταντόπουλος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο του Εθνικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων για να συζητήσει το θέμα του ντόπινγκ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος επισκέφθηκε σήμερα τον Πρόεδρο του ΕΦΕΤ (Εθνικός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) κ. Κατσαρό, για να συζητήσει το μεγάλο θέμα του ντόπινγκ.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Το ντόπινγκ είναι θανάσιμος κίνδυνος για τον καθαρό αθλητισμό και για τη δημόσια υγεία. Όλα αυτά τα παρασκευάσματα με τα οποία διευκολύνεται το ντόπινγκ πρέπει να ελέγχονται και να κατατάσσονται στην κατηγορία των φαρμάκων. Τα συμπληρώματα διατροφής και όλα τα άλλα βελτιωτικά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενσωματωθούν στην κατηγορία των τροφίμων. Κι επειδή υπάρχει πίεση να θεωρούνται καινοφανή τρόφιμα όλα αυτά τα ιδιοπαρασκευάσματα, ο ΣΥΝ υποστηρίζει την άποψη που έχει και ο ΕΦΕΤ. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χαρακτηριστούν ως τρόφιμα, απεναντίας είναι φάρμακα, να χορηγούνται με συνταγή ειδικού γιατρού και να τηρείται και το αντίστοιχο μητρώο.

Είδα τον κ. Κατσαρό και τους εργαζόμενους στον ΕΦΕΤ σε μια περίοδο που είναι πάρα πολύ κρίσιμη για την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων, σε μια περίοδο που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το 95% των καταναλωτών είναι δύσπιστο ως προς την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων.

Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα σύστημα ελέγχου της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων στην Ελλάδα που να είναι αποτελεσματικό, αξιόπιστο, σύγχρονο και στελεχωμένο με επαρκές και ειδικό προσωπικό. Γιατί το σύστημα που υπάρχει σήμερα πάσχει και από άποψη ελλείψεως συντονισμού και από πλευράς πολυνομοθεσίας και κενών στη διαδικασία των τελικών συνεπειών. Από τον κ. Κατσαρό ενημερωθήκαμε για το όλο σχεδιασμό και τις όλες πρωτοβουλίες και προσπάθειες που κάνει ο ΕΦΕΤ.

Η προστασία της δημόσιας υγείας, η ασφάλεια και η υγιεινή των τροφίμων πρέπει να έχουν προτεραιότητα, με τρόπο ο οποίος να διασφαλίζει όλες τις εγγυήσεις για το καταναλωτικό κοινό από πλευράς κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης.

Να μην υπάρχουν οι σκόπιμες συγχύσεις, μεταξύ φάρμακων και τροφίμων, μεταξύ συμπληρωμάτων διατροφής που είναι φάρμακα, και τροφίμων, γιατί αλλιώς ο κίνδυνος είναι και για τη δημόσια υγεία όπως είπα και για τον αθλητισμό.

To Γραφείο Τύπου