Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/04/2010

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα, στο Ρ/Σ «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»

-    Ο Αλ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ ζήτησε όλο αυτό το θέμα με την ενεργοποίηση του μηχανισμού του ΔΝΤ να πάει στη Βουλή.

Η κυβέρνηση παίρνει μια σειρά από μέτρα, τα οποία προεκλογικά ούτε καν τα είχε υπαινιχθεί. Με την εμπλοκή και του ΔΝΤ είναι αμφίβολο αν έχει την δημοκρατική αλλά και την πολιτική νομιμοποίηση να παίρνει τέτοια μέτρα μόνη της. Το θέμα πρέπει τουλάχιστον να έρθει στη Βουλή, να συζητηθεί και βεβαίως η δική μας θέση είναι καθαρή. Η κυβέρνηση δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση και βεβαίως όλα αυτά τα μέτρα που παίρνει είναι και άδικα και καταστροφικά. Δεν βγάζουν τη χώρα από τα προβλήματα που έχει, ίσα - ίσα τη βάζουν σε ένα νέο φαύλο κύκλο ύφεσης που θα τον πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

-    Άρα εσείς σας χώρος, σαν κόμμα δεν θεωρείτε ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα σώσει την Ελλάδα από την χρεοκοπία και θα μας βγάλει από το φαύλο κύκλο του χρέους και των μέτρων….

Βυθιζόμαστε στο χρέος. Αυτή τη στιγμή το δημόσιο εξωτερικό χρέος της Ελλάδας είναι μεγαλύτερο από αυτό που ήταν ως χθες. Ή ακόμα, αν θέλετε, είναι μεγαλύτερο από αυτό που ήταν το Δεκέμβρη. Θέλω να πω το εξής: πανηγυρίζουν που χθες τα spreads έφτασαν τα 350. Θέλω να σας θυμίσω ότι στις 25 Μαρτίου ήταν στο 338. Δηλαδή, αρχίζει λοιπόν η κυβέρνηση να πανηγυρίζει. Η κατάσταση θυμίζει το ανέκδοτο με τον γάϊδαρο του Χότζα. Αυτή η εμπλοκή σημαίνει νέα σκληρότερα ακόμα μέτρα, πέρα από την ενεργοποίηση του ίδιου του πακέτου που υπάρχει. Δηλαδή, πρακτικά σημαίνει ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες νέους ανέργους και μέσω της ενεργοποίησης του «Καλλικράτη» και μέσω της διάλυσης νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και μέσω των πιέσεων από τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες – κοιτάξτε τι γίνεται στη «ΙΝΤΕΡΑΤΙΚΑ» αυτή τη στιγμή –και δεύτερο σημαίνει ότι θα απαιτηθεί, ο ελληνικός λαός, δηλαδή οι μισθωτοί, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, μέσα στο 2010 και όχι αύριο-μεθαύριο να γίνουν 20-30% φτωχότεροι. Αυτό είναι το μέλλον μας.

-    Ο κ.Στρος-Καν ήταν ξεκάθαρος χθες ότι το πρόβλημα της Ελλάδας λύνεται με αποπληθωρισμό, δηλαδή με χαμηλή ζήτηση που θα ρίξει τις τιμές.

Βεβαίως ήταν ξεκάθαρος, άλλωστε αυτή η στιγμή ο αποπληθωρισμός γίνεται μέσω της μείωσης των μισθών. Δηλαδή είναι αυτό που λέμε εσωτερική υποτίμηση. Το θέμα είναι υπάρχει ελπίδα; Και η δική μας άποψη είναι ότι η ελπίδα βρίσκεται στην αντίσταση του κόσμου της εργασίας. Και δεύτερο στις εναλλακτικές προτάσεις που ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει  καθημερινά. Πρέπει να φτάσουμε μέχρι και το πιο μακρινό σπίτι και χωριό, μʼ αυτές τις προτάσεις και την πρόσκληση αντίστασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εξόρμηση σʼ όλη την Ελλάδα, για να γίνει κατανοητό ότι εναλλακτική πολιτική μπορεί να υπάρξει και να αποδώσει, απαιτεί όμως διαφορετικούς πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς.

-    Το ερώτημα που τίθεται και στα στελέχη του και στον Πρόεδρο του ΣΥΝ τέθηκε χθες το βράδυ, είναι ωραία σωστά τα λέει και τα σκέφτεται ο κ.Τσίπρας, αλλά τι κάνουμε; Αυτή είναι η λύση, έχουμε ένα μηχανισμό εδώ, δεν έχουμε άλλο τρόπο, δανειζόμαστε με 7%, τι να κάνουμε; Τίθεται αυτό το ερώτημα.

Κατʼ αρχήν η πιο απλή απάντηση είναι να παλέψουμε. Και σαν χώρα εννοώ. Ξέρετε τι έγινες προχθές στην Πορτογαλία; Τέτοιο αντίστοιχο πακέτο μέτρων με την Ελλάδα πέρασε στην Πορτογαλία. Άρα πρέπει να βρούμε δεσμούς, όπως κάνουμε εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ με το πορτογαλικό μπλόκο και προσπαθούμε να συντονίσουμε την πάλη μας. Είναι η Ισπανία. Η πρώτη χώρα που είναι κοντά σε οικονομική κατάρρευση αυτή τη στιγμή είναι η Ισπανία. Μην ξεχνάτε ότι εμείς μπορεί να έχουμε το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη, αλλά στο σύνολο του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους υπάρχουν πολλές χώρες που μας ξεπερνάνε κατά πολύ. Δηλαδή, είναι ωραίο το 20% ανεργίας που υπάρχει στην Ισπανία;

Κοιτάξτε την κατάσταση στην Ουγγαρία που έχει επέμβει το ΔΝΤ και η υφεσιακή διαδικασία της οικονομίας και της κοινωνίας είναι σε έξαρση, όπως και στη Λετονία, και οδηγεί τελικά μέσα από ένα κοινωνικό φόβο σε εκλογικές νίκες τις δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις. Τρίτο κόμμα στην Ουγγαρία βγήκε ακροδεξιό, το οποίο είχε εστιάσει την πολιτική του προπαγάνδα ενάντια στους Εβραίους και του Ρομά και το οποίο δεν ήταν στην προηγούμενη Βουλή.

-    Αυτό σας ανησυχεί και για την Ελλάδα; Ότι μπορεί η κρίση και ενδεχομένως η παρουσία του ΔΝΤ να ξυπνήσει αντιδράσεις εθνικιστικές και άλλες που να θρέψουν ακροδεξιές δυνάμεις;

Σας λέω το εξής: ήδη και προεκλογικά αλλά και πιο πριν, η δική μας πολιτική πρόταση και άποψη είναι και συγκεκριμένη και συγκροτημένη και δικαιωμένη. Λέγαμε ότι από τη κρίση μπορεί να προκύψουν αποτελέσματα  σε θετική κατεύθυνση ή σε αρνητική πολιτική κατεύθυνση. Το δικό μας χρέος ή  τα απορρέοντα καθήκοντα από αυτό είναι να παλέψουμε να μεταφέρουμε στον κόσμο τον χειραφετικό μας λόγο για να δει πραγματική ελπίδα σε δημοκρατική κατεύθυνση. Βεβαίως σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να έχουμε όχι απλώς αμφιβόλου αλλά μεγάλη επίθεση όχι μόνο στα κοινωνικά αλλά και σε άλλα δικαιώματα και συντηρητική αναδίπλωση ολόκληρης της κοινωνίας.

-    Κ. Βίτσα, σήμερα στο «ΒΗΜΑ» έχει συνέντευξη ο κ.Παπανδρέου στον κ.Καψή, στον Διευθυντή του Βήματος, ο οποίος επιλέγει ως τίτλο το «είμαι ανοιχτός σε κάθε μορφή συνεργασίας με την Αριστερά», μια φράση που λέει ο κ.Παπανδρέου. Είναι αλήθεια, λέει, πως είμαι ανοιχτός προς κάθε μορφή συνεργασίας με την Αριστερά, περιθώρια προσέγγισης υπάρχουν πάντα, και σήμερα, αυτό όμως προϋποθέτει ειλικρινείς προθέσεις και από τις δύο πλευρές, όχι  μόνο από το ΠΑΣΟΚ. Κατʼ αρχήν έχετε δεχθεί προτάσεις από το ΠΑΣΟΚ;   

Όλο αυτό το παιχνίδι της δήθεν προτεινόμενης συνεργασίας είναι όχι απλώς περίεργο αλλά καταντάει και απαράδεκτο. Δηλαδή, σε πιο ζήτημα να συνεργαστούμε;

Στο να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, στο να κοπούν οι συντάξεις και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;

Στο να μειωθούν οι αμοιβές και το εισόδημα του κόσμου; Στο να ιδιωτικοποιηθεί και η τελευταία δημόσια υπηρεσία;

Στο να πληρώσουν, για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι την κρίση των τραπεζών και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων;

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καμιάς συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, όπως δεν υπάρχει και με τη Ν.Δ. και με το ΛΑΟΣ. Δηλαδή, με το τρίπολο της σημερινής εξουσίας υπάρχει ανοιχτή σύγκρουση, αν θέλετε σε πολιτικό επίπεδο, και με δικές μας εναλλακτικές προτάσεις που συγκρούονται με τη ρίζα των επιλογών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

-    Πάντως έχει ένα ενδιαφέρον να βγαίνει και να τα λέει αυτά ο κ.Παπανδρέου την επομένη της «απόφασης» να μπούμε στο ΔΝΤ και να επικαλείται τη βοήθεια της Αριστεράς. Είναι λίγο….

Ζητάει κοινωνική συναίνεση εκεί που δεν μπορεί να υπάρχει. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα. Τα επικοινωνιακά είναι γνωστά. Δε θέλω να πάω ιστορικά πίσω, αλλά θέλω να επιμείνω στο ότι δε μπορεί να βρεθεί ούτε το παραμικρό περιθώριο συνεργασίας με αυτές τις πολιτικές.

-    Θα ήθελα ένα τελευταίο σχόλιο για το θέμα των εξελίξεων στην τρομοκρατία, τις συλλήψεις……

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα το χρησιμοποιήσει επικοινωνιακά για να καλύψει την οικονομική και αντικοινωνική της πολιτική. Σημασία έχει τα δικαιώματα όλων να κατοχυρώνονται μέσα σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό όσον αφορά το θέμα. Τώρα, όσον αφορά τα ζητήματα της τρομοκρατίας είναι γνωστό ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα ενάντια σε τέτοιου είδους μορφές βίας.

To Γραφείο Τύπου