Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/04/2010

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ με θέμα: "Αριστερά και Οικολογία"

Σε αίθουσα ξενοδοχείου με τη συμμετοχή πάνω από 250 μελών και φίλων της Ανανεωτικής Πτέρυγας και των Οικολόγων Πρασίνων και μέσα σε ένα κλίμα διαλόγου και ευρείας ανταλλαγής απόψεων πραγματοποιήθηκε χθες  βράδυ η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ με θέμα: «Αριστερά και Οικολογία».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Λεβέντης, Δ. Παπαδημούλης, Γρ. Ψαριανός, τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων-Πρασίνων Γ. Κοντούλη, Γ. Παρασκευόπουλος, Κ. Δημαράς, Κ. Διάκος, Γ. Τσιρώνης, η ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Μ. Καραβασίλη, ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας, Στ. Κόντο.

Στην Εκδήλωση Διαλόγου ομιλητές ήσαν  οι: Σάκης Κουρουζίδης, διευθυντής Ευώνυμης Βιβλιοθήκης, Λεωνίδας Λουλούδης, καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής Οικολόγων Πρασίνων, Νίκος Τσούκαλης, βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ.

Συντονίστρια ήταν η Χαρά Παπαϊωάννου, μέλος ΚΠΕ του ΣΥΝ.

Στις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές μεταξύ άλλων τόνισαν:

Νίκος Τσούκαλης:

 «Η ανάγκη για απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί ένα νέο πολιτικό σχέδιο συνάντησης και συνεργασίας με τον χώρο των Οικολόγων –Πρασίνων στην κατεύθυνση μιας γενικότερης αναδιάταξης της Αριστεράς και της Οικολογίας.

Η Ανανεωτική Πτέρυγα θεωρεί ότι η ηγεσία του ΣΥΝ προχωρά με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς στην συμπόρευση με τους Οικολόγους –Πράσινους ενώ χρειάζονται πιο τολμηρά βήματα στη προοπτική των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σταθερά υποστηρίζουμε εξάλλου την προγραμματική ανανέωση της Αριστεράς με τις περιβαλλοντικές πολιτικές με επίκεντρο την αειφόρο ανάπτυξη και την πράσινη-οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας.»

Μιχάλης Τρεμόπουλος:

…Την παλαιότερη τοποθέτηση του Μ. Παπαγιαννάκη ότι "η σύγκλιση αριστεράς-οικολογίας, πέρα απ' ότι το επιθυμούμε, έχει και έδαφος και δυνατότητα", την προσυπογράφω…

Οι συνεργασίες των Οικολόγων με την κριτική και δημοκρατική αριστερά είναι εφικτή, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις κοινές μας θέσεις ή να στρογγυλεύουμε τις διαφορές μας…

…Η δικιά μας οικολογία είναι και αριστερή.

… Πρέπει να μην τσαλαβουτάμε στον κεντρώο χώρο και στο όνομα του ρεαλισμού και της κοινωνικής αποδοχής να χάσουμε τον ριζοσπαστισμό και τη φρεσκάδα.

Σάκης Κουρουζίδης:

Τα ιδεολογικά βαρίδια του παρελθόντος από τα οποία θα πρέπει να απαλλαγεί μια σημερινή "Πράσινη Αριστερά". Η αριστερά μιλάει εξ ονόματος μιας τάξης και η οικολογία εξ ονόματος ενός θέματος. Μια "Πράσινη Αριστερά" θα πρέπει να μιλά εξ ονόματος όλης της κοινωνίας.

Η αριστερά ξεκίνησε ως μια απάντηση στη φάση της βιομηχανικής επανάστασης, αλλά στόχευσε μόνο στο πεδίο της "βάσης", δηλαδή της οικονομίας, ενώ η οικολογία ενώ ξεκίνησε στοχεύοντας στο Όλον", πολιτικά περιορίστηκε σε ένα "θέμα"….

Το ζητούμενο είναι να βρούμε τη γλώσσα που θα απευθύνεται σε όλη την κοινωνία, ως "όλον", για όλα τα θέματα και να αναδείξει το "Ομοούσιον" της ανάπτυξης. Διατύπωση κάποιων αρχών μιας νέας πολιτικής κουλτούρας της Οικο-αριστεράς.

Λεωνίδας Λουλούδης :

Αγροτική και περιβαλλοντική πολιτική, εξέλιξη και τάσεις

Μετά από μισό αιώνα παρεμβατικής δράσης η Κοινή Αγροτική Πολιτική εισέρχεται σε μια νέα περίοδο κατά την οποία κυριαρχούν προβληματισμοί γύρω από τη συνέχιση του καθεστώτος και τα κριτήρια των ενισχύσεων της παραγωγής σε συνδυασμό την προστασία του περιβάλλοντος, πάντοτε, βέβαια, μέσα σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον εντεινόμενου ανταγωνισμού και αντιμετώπισης των πιέσεων και τάσεων της αγοράς αγροτικών προϊόντων. Η ελληνική περίπτωση με καθυστερήσεις, αγκυλώσεις και έλλειψη στρατηγικής ακολουθεί αυτές τις εξελίξεις, τελούσα σε μέτρια σύγχυση μεταξύ "οικονομικών" και "διαρθρωτικών μέτρων", όπως έδειξαν και οι τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις. Αυτή η διαπίστωση μετριάζεται από επιμέρους επιτυχίες όταν η παραγωγικότητα συνδέεται με την επιχειρηματική ικανότητα και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Άρα οι δυνατότητες υπάρχουν....

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σε παρέμβασή του έκανε την πρόταση για ένα φόρουμ των δυνάμεων της αριστεράς και της οικολογίας, ενώ για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές πρότεινε, με δεδομένες τις ισχυρότατες πολιτικές συγκλίσεις "να δοκιμάσουμε και αποκεντρωμένες τοπικές συγκλίσεις, όπου αυτό είναι δυνατό", πρόταση που βρήκε την επιδοκιμασία αρκετών ομιλητών. Επίσης πρότεινε ο Μ. Τρεμόπουλος να είναι υποψήφιος είτε για τον δήμο Θεσσαλονίκης είτε για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.