Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/04/2010

Συνέντευξη του Ν.Βουτση στο Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο» (Μπ.Αγρολάμπος)

Για τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο ΒΗΜΑ

-    Βλέπετε ότι είναι ειλικρινής αυτή η κίνηση του Πρωθυπουργού ή απλώς θέλει να ξεκολλήσει απʼ  αυτό το φλερτ με τον ΛΑ.Ο.Σ. όλο το προηγούμενο διάστημα; …

Έχει απολύτως επικοινωνιακό χαρακτήρα. Περισσότερο αναφέρεται στην προφανή διάρρηξη των σχέσεων και των δεσμών με την ίδια την κοινωνική βάση, το μεγάλο μέρος της κοινωνικής βάσης του ίδιου του κόμματός του, του ΠΑΣΟΚ, παρά στις σχέσεις με την πολιτική και την κοινωνική Αριστερά. Με την Αριστερά, λόγω της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί πεντάμηνο, έχει διαρρήξει κάθε σχέση, έχει εξαφανίσει κάθε πεδίο οποιασδήποτε συνεννόησης. Έχει δημιουργηθεί ένα πεδίο άκρως ανταγωνιστικό και η γραμμή μας, όπως έχουμε υποχρέωση, είναι να ακυρωθούν, να ηττηθούν αυτές οι πολιτικές του Συμφώνου της Σταθερότητας και όλα όσα συνεπάγεται, ασφαλιστικό, εργασιακά, αναπτυξιακό μοντέλο.

Από πλευράς της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή εναγωνίως γίνεται προσπάθεια να ανακτηθεί μια επαφή με τα λαϊκά στρώματα, με την ίδια την κοινωνία που βρίσκεται απέναντι στις εφαρμοζόμενες πολιτικές καθʼ υπαγόρευσιν αλλά και με πλήρη συναίνεση στα πλαίσια του Διευθυντηρίου της Ε.Ε. Η κοινωνία δεν συναινεί στην μακροπρόθεσμη μάλιστα κατεδάφιση κατακτήσεων, δεν δέχεται τον κοινωνικό αυτοχειριασμό της.

Δεν  έχει καμιά βάση αυτή η πρόταση-πρόσκληση και νομίζω ότι είναι σε πλήρη, σε απόλυτη γνώση του κ. Παπανδρέου. Είναι άλλο επιμέρους ζητήματα στα οποία η κατατεθειμένη πολιτική της Αριστεράς εισακούεται, όπως π.χ. για τους μετανάστες ή για την ιθαγένεια, όπως σε ένα βαθμό βλέπουμε και βλέπουν και βουλευτές μας ότι ανοίγουν κάποια παράθυρα έστω για εφαρμογή διατάξεων, εκεί μονομερώς από την πλευρά μας κάναμε κάθε προσπάθεια για να διευρυνθούν αυτά τα πλαίσια,.

-    Πάντως διαβάζοντας προσεκτικά την απάντηση του κ. Παπανδρέου δεν φαίνεται να επιδιώκει μια συνολική προσπάθεια προσέγγισης, αλλά θα βλέπατε ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο σε δημοτικά θέματα, δηλαδή στις επόμενες δημοτικές εκλογές….

Θα ήταν καταστροφικό για την Αριστερά στην πρώτη λαϊκή δοκιμασία που θα υπάρχει δια ψήφου, γιατί ελπίζω μέχρι τότε να υπάρξουν και πολλές δοκιμασίες στους δρόμους από την κοινωνική αριστερά και να ακυρωθούν μέχρι τότε οι πολιτικές της κυβέρνησης- θα ήταν κορυφαίο λάθος στην πρώτη προσπάθεια που θα γινόταν να αποτυπωθεί η λαϊκή ψήφος και η λαϊκή δυσαρέσκεια στη συνολική κυβερνητική πολιτική, στις περιφέρειες και στις μεγάλες πόλεις οι αριστερές αυτοδιοικητικές δυνάμεις να είναι από την πλευρά της σημερινής κυβερνώσας παράταξης. Όταν μάλιστα μέχρι τότε -κι αυτό είναι πάρα πολύ φανερό- τα συγχαρητήρια που δέχεται κάθε μέρα ο κ. Παπανδρέου είναι απʼ αυτούς -και δεν μιλώ μόνο για κόμματα, για τον ΛΑ.Ο.Σ. ή τη Ν.Δ., αλλά και για κοινωνικούς παράγοντες και για τους μιντιάρχες - τα συγχαρητήρια είναι από την πλευρά όσων συναινούν με την ουσία αυτής της σκληρής περιοριστικής πολιτικής για την οποία άλλος μεν μας λέει μεν να έχουμε κουράγιο, ο κ. Ρεν, άλλος ότι θα είναι οδυνηρά τα επόμενα χρόνια, ο κ. Στρος Καν κ.λπ. κ.λπ.

Θα ήταν μια απίστευτη αντίφαση, μια ακύρωση του όλου και της υπόστασης της Αριστεράς οποιαδήποτε συνεργασία μʼ αυτήν την κυβερνητική πολιτική, άρα και με το κυβερνητικό κόμμα. Το πρόβλημα είναι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και στη διάρρηξη των σχέσεων του με την κοινωνία. Εκεί είναι το πρόβλημα. Αυτό προσπαθεί με ευγενικό τρόπο ο  κ. Παπανδρέου, με άτσαλο και αγενή τρόπο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και άλλα στελέχη να καμουφλάρουν, να προσπαθήσο9υν εν πάση περιπτώσει να επουλώσουν σʼ αυτή τη φάση μʼ αυτές τις προτάσεις. Αλλά αυτό είναι και το πεδίο για την Αριστερά για τη διαμόρφωση ενός ευρέος μετώπου όλων των αριστερών, σοσιαλιστικών δυνάμεων που συνομολογούν εναλλακτικές αριστερές διεξόδους.

-    Θα συμμεριζόσασταν την άποψη του κ. Αλαβάνου, που τώρα είναι απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και άρα μπορεί να πει ότι θέλει, ότι πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Είναι κάτι που θέλετε να πείτε και άρα δεν μπορείτε ως εκ της θέσεώς σας;

Η οποιαδήποτε κυβέρνηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις λαϊκές θελήσεις και όταν βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα προεκλογικά της προγράμματα, θέτει ένα ερωτηματικό δημοκρατικής νομιμοποίησης. Το κατά πόσο αυτό το ερωτηματικό και σε ποια περίοδο θέτει και ζήτημα παραμονής της στη διακυβέρνηση της χώρας, εξαρτάται πάρα πολύ από τον πολιτικό και κοινωνικό συσχετισμό δυνάμεων που έχει διαμορφωθεί μάσα στην κοινωνία.

Εμείς αγωνιζόμαστε  λοιπόν να ηττηθούν αυτές οι πολιτικές. Και στο βάθος αυτού του ορίζοντα, δηλαδή  μετά την ήττα αυτών των πολιτικών ή αν θέλετε σαν στοιχείο για την ήττα αυτών των πολιτικών τίθενται εκ των πραγμάτων και ζητήματα διακυβέρνησης, κυρίως νέου πολιτικού συσχετισμού και εναλλακτικής αριστερής πρότασης. Άρα δεν θα συμφωνούσα ότι αυτή τη στιγμή στην προμετωπίδα -και νομίζω ότι δεν το κάνει αυτό ούτε ο Αλ. Αλαβάνος-, διάβασα προσεκτικά τις δηλώσεις του- να τεθεί ως αιχμή του αιτήματος η αποχώρηση της κυβέρνησης. Αιχμή του αγώνα τίθεται η ήττα της πολιτικής, αυτών που την ασκούν και το να τεθεί στη συνείδηση του κόσμου μεσοπρόθεσμα σε διαδικασία αποδόμησης η σημερινή κυβέρνηση, όχι όμως με σενάρια για «μεγάλους συνασπισμούς», «εθνικές ενότητες» και άλλες ακραίες συντηρητικές εκδοχές για την επιβίωση του δικομματισμού.

To Γραφείο Τύπου