Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/09/2004

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οδηγείται η Ελλάδα για την ενσωμάτωση της Οδηγίας για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη προς την Commission για τη μη ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ «κάτι που έπρεπε να είχε γίνει το αργότερο έως τις 2 Δεκεμβρίου 2003», απάντησε ο επίτροπος της Ευρ. Ένωσης Στ. Δήμας.

Ο κ. Δήμας στην απάντησή του επισημαίνει ότι η «Ελλάδα δεν έχει μεταφέρει ακόμα την Οδηγία 2000/78/ΕΚ, ούτε έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή την πρόθεσή της να κάνει χρήση της περιόδου παράτασης» και γι’ αυτό η «Επιτροπή άσκησε αγωγή επί παραβάσει (2004/0026) κατά της Ελλάδας με την αναστολή προειδοποιητικής επιστολής στις 27 Ιανουαρίου 2004» και κατέληξε «μέχρι σήμερα (η Επιτροπή) δεν έλαβε απάντηση στην προειδοποιητική επιστολή και συνεπώς απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στις 9 Ιουλίου 2004 με προθεσμία δύο μηνών για απάντηση».

Υπενθυμίζεται ότι σκοπός της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ είναι η θέσπιση γενικού πλαισίου για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων, ειδικών αναγκών, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας. Η εν λόγω Οδηγία εφαρμόζεται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αφορά μεταξύ άλλων:

Με αφορμή την απάντηση του Έλληνα επίτροπου ο Δ.Παπαδημούλης έκανε το ακόλουθο σχόλιο.<<Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άφησε να περάσουν 3 χρόνια χωρίς να ενσωματώσει την Οδηγία, όπως ήταν υποχρεωμένη, στο εσωτερικό δίκαιο. Η κυβέρνηση της ΝΔ κωφεύει στις προειδοποιήσεις της Commission και αφήνει να οδηγηθεί η Ελλάδα στο Ευρ. Δικαστήριο. Καλούμε την κυβέρνηση να ενσωματώσει άμεσα την Οδηγία στο εσωτερικό δίκαιο, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικότερη προστασία όλων των πολιτών έναντι των διακρίσεων».

To Γραφείο Τύπου