Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/04/2010

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημ. Βίτσα στο Κανάλι 1 (Βασ. Σκουρή- Γρ. Τζιοβάρα)

-    Προβλέπετε προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ;...

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει αυτό το δρόμο. Έχει επιλεγεί ένα μίγμα πολιτικής που εμείς προδιαγράφαμε ότι είναι μέσα στα πιθανά μοντέλα που θα ακολουθούσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ. ήδη από το καλοκαίρι του 2009. Είναι περίπου το ίδιο μίγμα πολιτικής που έχει μέσα δανεισμό από τις αγορές και από το ΔΝΤ που έγινε πράξη στην Ουγγαρία και τη Λετονία τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησαν σε καταστροφικά αποτελέσματα.

Όλα αυτά δείχνουν και όλα αυτά βλέπω και από τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου και από τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου.

-    Πιστεύετε ότι οδηγούμαστε με αποκλειστική ευθύνη του κ. Παπανδρέου στο ΔΝΤ;...

Αποκλειστική ευθύνη γι αυτό φέρουν οι πολιτικές και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες ενδιαφέρθηκαν μόνο για την κερδοφορία του κεφαλαίου και ακολούθησαν δρόμους υποταγής στο Σύμφωνο Σταθερότητας και δεν ενδιαφέρθηκαν για τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Οι πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι επιλογή της και όχι κατʼ ανάγκη.

-    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ χθες στη Βουλή επεσήμανε, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, τον κίνδυνο η έλευση του ΔΝΤ να μας οδηγήσει σε μια ουγγρική λύση, δηλαδή της πλήρους ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος της κυβέρνησης.. Αλλά η Ουγγαρία δεν είχε μήνυμα και για την εκεί αριστερά ότι δεν κατάφερε αυτή την κρίση να την ενσωματώσει και δεν είχαμε παρά μια παλινόρθωση της δεξιάς και μάλιστα με ισχυρή ακροδεξιά.....

Η έλευση του ΔΝΤ  μαζί με αυτό που αποκαλούμε μονεταριστική πολιτική της Ε.Ε. δεν μας απασχολεί μόνο όσον αφορά στο  ενδιαφέρον ζήτημα το τι θα γίνει με τις πολιτικές δυνάμεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα ισοπεδωθεί η κοινωνία. Ήδη και από τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου εχθές αλλά και από δηλώσεις άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης αλλά και από τη γνώση που έχουμε προβλέπονται και νέες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να βγουν στην ανεργία και μια προσπάθεια να γίνει η χώρα άρα και ο λαός της 30% φτωχότερος μέσα στα επόμενα ένα-δύο χρόνια. Αυτό είναι το βασικότερο ζήτημα.

Το αν η αριστερά καταφέρνει να ανταποκριθεί στις ευθύνες της είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Γιατί αν πείσουμε τον κόσμο ότι χρειάζεται συλλογική αντίσταση και αντίδραση κι ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις οι οποίες μπορούν να προταχθούν και που έχουν να κάνουν και με τον συντονισμό των χωρών του Νότου αλλά και όλων των χωρών, τον συντονισμό των συνδικάτων, τη διαμόρφωση ενός κοινωνικού μετώπου αντίστασης, αν πείσουμε, τότε τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τη χώρα. Αν ο κόσμος έχει φοβηθεί και έχει πειστεί ότι μόνο ατομικές λύσεις υπάρχουν, τότε θα έχουμε μια συντηρητικοποίηση όλης της κοινωνίας, που θα εκφραστεί και πολιτικά.

-    Μετά απ΄όλα αυτά που λέτε, να σας ρωτήσω αν θα δώσετε συναίνεση, όπως ζήτησε χθες ο Γ. Παπανδρέου, για την οικονομία, ίσως είναι περιττή η ερώτηση....

Δόθηκε και μια συνέντευξη του Πρωθυπουργού από την οποία ζητούσε συνεργασία με την αριστερά. Δεν ξέρω αν η περικοπή του μισθού γίνεται πιο γλυκιά αν είναι από την Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ απ΄ ότι είναι από το ΠΑΣΟΚ και τη δεξιά. Μπορούμε να συναινέσουμε σε περικοπές μισθών, στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα, όσο έχει απομείνει και που στην ουσία ανακοινώθηκε; Μπορούμε να συναινέσουμε σε περικοπές στην παιδεία, στην υγεία, σε όλα τα κοινωνικά δικαιώματα; Βεβαίως όχι. Άρα σ΄ αυτό το επίπεδο ούτε συναίνεση ούτε συνεργασία μπορεί να υπάρξει.

-    Πολλοί λένε όμως ότι η αριστερά προχωράει σε κόψιμο κάθε γέφυρας με το ΠΑΣΟΚ και τη σοσιαλδημοκρατία κι ότι δεν αφήνει ανοιχτές πόρτες για το μέλλον. Είναι έτσι; ...

Με την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν γέφυρες. Άρα δεν κόβουμε τίποτα γιατί δεν υπήρξαν ποτέ οι γέφυρες. Εμείς τι λέμε; Λέμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει τη νομιμοποιητική πολιτική βάση να παίρνει αυτά τα μέτρα. Με άλλες εξαγγελίες εκλέχτηκε. Έχει μεγάλη σημασία και ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που εκλέχτηκαν με μια άλλη πρόταση προς την κοινωνία, να πάρουν θέση και στάση. Και σ΄ αυτόν τον πολιτικό χώρο ενδημούν δυνάμεις οι οποίες μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν και ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό σε ριζικά διαφορετική κατεύθυνση.

-    Λέτε ότι δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση να λαμβάνει τέτοια μέτρα γιατί δεν τα είπε προεκλογικά. Ορισμένοι όμως από την παράταξή σας λένε να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη; Κι αν την συμμερίζεστε, μετά..;...

Υπάρχει κι αυτή η λογική. Εμείς όμως λέμε το εξής: ότι κατ΄αρχήν πρέπει να υπάρξει αντίσταση από τις κοινωνικές δυνάμεις . Είναι ζήτημα, και πραγματικά όχι μόνο συνταγματικό αλλά και πολιτικό και ηθικό, αν η κυβέρνηση μπορεί να μας βάλει στη διαδικασία του ΔΝΤ. Υπάρχουν και συνταγματικές διατάξεις οι οποίες αυτή τη στιγμή ελέγχονται. Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε να έρθει η συζήτηση για τα μέτρα, τους όρους και στη Βουλή. Τρίτο, αυτό που είναι το βασικό είναι να εξελιχθεί ένα μεγάλο κίνημα αντίστασης που θα μπορέσει να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και να δημιουργήσει ένα νέο δυναμικό πολιτικό σκηνικό στο οποίο η αριστερά να παίζει σημαντικότερο ή σημαντικό και καταλυτικό ρόλο. Αυτό έχει μεγάλη σημασία. Δεν μπορούν μόνο οι εκλογές ή μόνο η εκλογική διαδικασία να λύσει το πρόβλημα. Και βεβαίως κανείς δεν εννοεί ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα αλλαγή απλώς προσώπων. Είναι ζήτημα πολιτικής. Μ¨ αυτή την πολιτική -είπα και προηγουμένως- δεν έχουμε γέφυρες.

-    Γέφυρες με το ΚΚΕ μπορεί να υπάρξουν;.....

Εμείς λέμε το εξής πολύ απλό: Όλες οι αριστερές δυνάμεις, ανεξάρτητα με τις διαφορές τους, σήμερα πρέπει να οικοδομήσουν ένα ενιαίο κοινωνικό μέτωπο.....

-    Με συγχωρείτε.. Μέσα από το ΠΑΜΕ ή μέσα από τη ΓΣΕΕ θα μπορούσε να γίνει το πρώτο καλοπροαίρετο......

.. Πάντως δεν πρόκειται να γίνει μέσα από ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Και είναι μεγάλη ευθύνη οι αντιθετικές δράσεις εντός του συνδικαλιστικού κινήματος και πολύ περισσότερο εντός της κοινωνίας. Νομίζουμε ότι όποιος τραβάει σ΄ αυτή τη λογική δεν επιδεικνύει την αναγκαία αντοχή, υπομονή, δράση και ενότητα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή και η αριστερά και η κοινωνία.

To Γραφείο Τύπου