Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/09/2004

Δήλωση του Π.Λαφαζάνη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ και του Τζ.Συναδινού, υπεύθυνου Τμήματος Αθλητισμού της ΚΠΕ του ΣΥΝ σχετικά με το θέμα του ντόπιγκ

Σειρά χονδροειδών παρανομιών και σκόπιμων καθυστερήσεων αναδεικνύουν τις πελώριες ευθύνες της προηγούμενης αλλά και της σημερινής κυβέρνησης στο θέμα της καταπολέμησης του ΄΄ντόπιγκ΄΄ με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην υπόθεση Τζέκου - Κεντέρη- Θάνου, που είναι μόνο η ορατή κορυφή του παγόβουνου.

Συγκεκριμένα:

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε το Σεπτέμβρη του 2002 το ν.3057, ο οποίος συνέστησε το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπιγκ (ΕΣΚΑΝ) και περιλάμβανε σειρά, έστω και ανεπαρκών μέτρων, για την καταπολέμηση του "ντόπιγκ".

Ο νόμος αυτός, όμως, δυο χρόνια μετά τη ψήφιση του, παραμένει στην ουσία ανενεργός, έχει μείνει στα χαρτιά και στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί.

ΠΡΩΤΟΝ: Στις 8/5/03 ο Π.Λαφαζάνης ως βουλευτής τότε του ΣΥΝ, κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Πολιτισμού και ζητούσε να μάθει γιατί δεν έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις των άρθρων 128Γ και 128Δ του ν.3057/02 με τις οποίες θα καθορίζονταν ο κατάλογος των απαγορευμένων ουσιών, ειδικότερα για το βιολογικό και γενετικό "ντόπιγκ", ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του νόμου και ο αντι - ντόπιγκ έλεγχος.

Στην απάντησή του, στις 27/5/03 (την επισυνάπτουμε ), ο τότε υφυπουργός πολιτισμού αρμόδιος για θέματα αθλητισμού κ. Γ.Λιάνης, αφού πρόβαλλε διάφορες αβάσιμες δικαιολογίες για την καθυστέρηση, δεσμεύετο ρητά για την έκδοσή τους το πολύ σε διάστημα 3 μηνών.

Οι Υπουργικές αυτές αποφάσεις, απολύτως απαραίτητες για τον αντι - ντόπιγκ έλεγχο, δεν εξεδόθησαν ποτέ από την προηγούμενη κυβέρνηση! Η γραπτή δέσμευση αθετήθη!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που ακολούθησε αντί να σπεύσει άμεσα να καλύψει το κενό, καθυστέρησε κι΄ αυτή με τη σειρά της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Υπουργική απόφαση του άρθρου 128Γ με τον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών εξεδόθη, από τον κ. Γ.Ορφανό και τον κ. Ν.Κακλαμάνη στις 11/8/04, μια μόλις μέρα πριν έρθει στο φως η υπόθεση Τζέκου - Κεντέρη- Θάνου!!!

Η άλλη Υπουργική Απόφαση του άρθρου 128Δ που αφορά το γενετικό ντόπιγκ δεν έχει εκδοθεί ακόμα έως σήμερα.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Ο ν. 3057/ 02 προβλέπει στο άρθρο 128Δ ότι με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού που εκδίδεται μέσα σε έξι μήνες από τη δημοσίευση του νόμου, καθορίζονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την εφαρμογή του αντί - ντόπιγκ ελέγχου καθώς και οι σχετικές κληρώσεις για τον έλεγχο. Η απόφαση αυτή ουδέποτε έχει εκδοθεί με ευθύνη της προηγούμενης αλλά και της σημερινής κυβέρνησης! Γιατί αυτή η κατάφωρη παραβίαση του νόμου από τους αρμόδιους υπουργούς;

Ποια η σκοπιμότητα της παρανομίας;

ΤΡΙΤΟΝ: Το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπιγκ (ΕΣΚΑΝ) που συνεστήθη με το ν. 3057/02, αρμόδιο για τα θέματα ελέγχου στην πράξη υπολειτουργούσε ή δεν λειτουργούσε καθόλου.

Από τη σύσταση του η κυβέρνηση δεν το στήριξε, δεν διέθεσε το απαιτούμενο επιστημονικό και άλλο προσωπικό που προβλέπει ο νόμος και δεν το χρηματοδότησε. Μόλις το Φλεβάρη του 2004, ενάμιση χρόνο μετά τη ψήφιση του νόμου, δημοσιεύθηκε η προβλεπόμενη Υπουργική Απόφαση για τον Κανονισμό Λειτουργίας του, ενώ εντελώς πρόσφατα βρέθηκε χώρος για την στέγασή του!

Όλα τα προηγούμενα επιβεβαιώνουν ένα πράγμα: Η προηγούμενη αλλά και η σημερινή κυβέρνηση δεν διέθεταν την πολιτική βούληση να καταπολεμήσουν το "ντόπιγκ" στον ελληνικό αθλητισμό. Αδράνησαν και παρανόμησαν! Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν θέλουν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής και επιδιώκουν το δικομματικό "κουκούλωμα" των ευθυνών τους.

To Γραφείο Τύπου