Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/04/2010

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό για το ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό δανειακής υποστήριξης της Ελλάδας και τις συνέπειες ανάμιξης του



ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

H ομιλία του Πρωθυπουργού με γέμισε περισσότερα ερωτηματικά απʼ όσα είχα πιο πριν. Και αυτό γιατί η μόνη ειλικρινής ομολογία σε όσα ρώτησα είναι ότι ήδη βρισκόμαστε στο Δ.Ν.Τ.

Δεν μπορώ να καταλάβω όμως αφού όπως λέτε δεν ήταν δική σας επιλογή και τη χρεώνετε στις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον κ. Σαμαρά ο οποίος έχει τεράστιες ευθύνες, το κόμμα του, δεν αντιλέγει κανένας για αυτό για την κατάσταση της χώρας, όμως δεν κυβερνά τους τελευταίους έξι μήνες αυτός. Αφού λοιπόν δεν την χρεώνεστε εσείς όπως λέτε γιατί πανηγυρίζατε στις 25 του Μάρτη; Γιατί δημιουργήσατε ένα κλίμα πανηγυρισμών, ότι έχουμε μηχανισμούς στήριξης.

Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα σας το πω ευθέως η χθεσινή μέρα ήταν μέρα ταπείνωσης και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Διότι οικειοθελώς και αυτοβούλως με την επιστολή του Υπουργού των Οικονομικών προχωρήσατε στη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου της μεταπολίτευσης και παραδοθήκατε αμαχητί στην κηδεμονία του Δ.Ν.Τ. Αυτή είναι η αλήθεια.

Και είναι και μέρα ταπείνωσης όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Διότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα μέλος της ευρωζώνης που παραδίνεται στην υπερατλαντική δικαιοδοσία. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια.

Και ξέρετε κάτι, δεν μπορώ να σας καταλάβω αυτούς τους έξι μήνες. Γιατί δίνετε την εντύπωση ώρες, ώρες ότι μπορεί να είναι και επιλογή σας αυτή η εξέλιξη. Σήμερα το διαψεύδετε. Είναι μια θετική εξέλιξη, παρʼ όλα αυτά δεν ξέρω ειλικρινά αν αυτό σας δίνει ελαφρυντικά, διότι εσείς βάλατε πρώτος στη δημόσια διεθνή συζήτηση την προοπτική του Δ.Ν.Τ. Το είχε πει βεβαίως πριν από ένα χρόνο σε ανύποπτη χρονική στιγμή ο κ. Σημίτης. Το επανέλαβε βεβαίως εντός της αιθούσης ο κ. Καρατζαφέρης ως προοπτική, ως μπλόφα.

Μα, είναι δυνατόν να μπλοφάρει κανείς με το μέλλον της χώρας; Με την προοπτική να υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας; Δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους μπλόφα μπορεί να ήταν αυτή, να βάλουμε μια πέτρα στο λαιμό μας και να βουλιάξουμε μόνοι μας; Και εν τοιαύτη περιπτώσει ειλικρινά δεν γνωρίζω αν είναι καλύτερο να μην πρόκειται τελικά περί σχεδιασμού που μπορεί να ακουμπάει και στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, δεν θέλω να σας το χρεώσω αλλά αυτή την εντύπωση δώσατε, ή να πρόκειται περί εγκληματικών λαθών και παλινωδιών που μας οδήγησαν εκεί.

Αυτό που ξέρω όμως κύριε Πρωθυπουργέ, το μόνο που ξέρω και γνωρίζει και ο ελληνικός λαός και πιστεύω ότι το γνωρίζουν και οι Βουλευτές σας, είναι ότι δεν έχετε τη δημοκρατική νομιμοποίηση να εφαρμόσετε μέτρα ή να προσφύγετε σε διεθνείς δανειστές δίχως τη λαϊκή συναίνεση.

Πώς να το κάνουμε δεν είναι δυνατόν να ζητάς την ψήφο των πολιτών και να την παίρνεις, λέγοντας θα κάνουμε την Ελλάδα Δανία του νότου και να την κάνετε Ουγγαρία του νότου. Δεν είναι δυνατόν να εκχωρείτε δημοκρατικές δικαιοδοσίες σε υπερεθνικούς οργανισμούς, να αυτοκαταργείτε το Υπουργικό Συμβούλιο, να δέχεστε το υβρίδιο Δ.Ν.Τ. Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συντάσσει νέο πολυετές πρόγραμμα στη γραμμή Στρος Καν, δηλαδή απολύσεις, μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα και να καταργείτε μέσα σε μια νύκτα το πρόγραμμα σταθερότητας και ό,τι συζήτησε εδώ η Βουλή;

Δεν λέω για τις προγραμματικές σας δηλώσεις, δεν λέω να θυμηθείτε τον προεκλογικό Παπανδρέου που άλλα έλεγε στο debate για τις εργασιακές σχέσεις και τον εργασιακό μεσαίωνα και τώρα φέρνετε ένα σχέδιο από το οποίο μόνο οι ανθρωποφάγοι λείπουν από μέσα για τις εργασιακές σχέσεις.

Δεν λέω να θυμηθείτε τον προεκλογικό Παπανδρέου που έλεγε λεφτά υπάρχουν, ή έλεγε σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, αλλά στοιχειωδώς να σεβαστείτε τους θεσμούς. Ακόμη και οι Γερμανοί οι οποίοι θα μας δανείσουν, δεν θα μας δώσουν λεφτά, θα μας δανείσουν με 5% επιτόκιο ενώ δανείζονται με 3% θα το βάλουν στη Βουλή για να το περάσουν. Και σεις πως θέλετε να μας οδηγήσετε σε μια μακρά παρατεταμένη περίοδο αστάθειας χωρίς καμία νομιμοποίηση δημοκρατική.

Κύριε Πρόεδρε της κυβέρνησης, σας εκτιμώ αλλά νομίζω ότι υπερβαίνετε τις κόκκινες γραμμές με τις επιλογές σας. Δεν ξέρω αν βρίσκεστε σε παρατεταμένη περίοδο ιδεολογικών εκπτώσεων, δεν ξέρω αν έχετε συναίσθηση το ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτών των επιλογών –δείτε την Ουγγαρία- ή πορεύεστε δίχως πυξίδα, αυτό που ξέρω είναι ότι παίρνετε με τις αποφάσεις σας και τις επιλογές σας οριστικό διαζύγιο από την ιστορία σας και από τις κοινωνικές δυνάμεις που σας στηρίζουν.

Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική κοινωνία έχει αντανακλαστικά και ο κόσμος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει αντανακλαστικά και θα αντιδράσει σε αυτές τις επιλογές.


η επίκαιρη ερώτηση