Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/04/2010

Με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Βοιωτίας με θέμα την Διοικητική μεταρρύθμιση και την αριστερά – μια εκδήλωση προς τιμή του Χρήστου Παλαιολόγου

photo photo photo photo

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε η ΝΕ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Βοιωτίας  με θέμα «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ και ΑΡΙΣΤΕΡΑ» και η οποία έγινε προς τιμήν του Χρήστου Παλαιολόγου στην Λιβαδειά στις 10 Απρίλιου 2010 στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας της Λιβαδειάς.

Κύριο χαρακτηριστικό της ημερίδας η μεγάλη συμμετοχή, ο πλούσιος προβληματισμός η συγκινησιακή φόρτιση για τον Χρήστο Παλαιολόγο.

Hταν όλοι εκεί: Τοπικοί φορείς, Δήμαρχοι, απλοί πολίτες, εκπρόσωποι συλλογικών φορέων και της αυτοδιοίκησης, αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι, πολιτικά κόμματα.

Ήταν αρκετοί, για να φτιάξουν μια συγκέντρωση τιμής σε μια μεγάλη προσωπικότητα της ανανεωτικής αριστεράς και της αυτοδιοίκησης στον Χρήστο Παλαιολόγο. 

Ήταν όλοι εκεί, μέλη και στελέχη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, οι σύντροφοι του  δήμαρχοι,  ο Ιατρού, ο Φιλίππου, ο Ιωακειμίδης, ο Κλάπας, ο Μπαρτζώκας, οι γραμματείς και στελέχη των περιφερειακών οργανώσεων του ΣΥΝ, οι A. Μανταδάκης, Π. Ρήγας, Δ. Χατζησωκράτης, Σ. Μαυροκεφαλίδης από την ΚΠΕ του ΣΥΝ, παλιοί και νεώτεροι σύντροφοι του Παλαιολόγου και άλλοι. 

Ήταν αρκετοί εκεί και, η εκδήλωση ξαναζωντάνεψε τις καλές στιγμές του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, τις διαδικασίες διαλόγου που έφερε στις τοπικές κοινωνίες, τις προτάσεις, τις τεκμηριωμένες απαντήσεις για την Αυτοδιοίκηση, το πλούσιο έργο των αριστερών δημάρχων, το άρωμα της αριστεράς στην αυτοδιοίκηση. 

Ήταν πολλοί εκεί, που θύμισαν με τις τοποθετήσεις τους όχι μόνον τον σεβασμό στην πρωτοποριακή δράση του Παλαιολόγου αλλά και την πολιτική δυνατότητα που έχει ο χώρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ να δημιουργεί γεγονότα διαλόγου μικρής και μεγάλης κλίμακας, να θέτει προβληματισμούς, με θέσεις σεβαστές, των οποίων η επιρροή ξεφεύγει από τα  στενά κομματικά ακροατήρια. 

Την ημερίδα άνοιξε ο γραμματέας της ΝΕ Βοιωτίας Ν. Θηβαίος και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί όλων των εκπροσώπων των τοπικών φορέων, του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, του Εργατικού Κέντρου, του προέδρου της ΤΕΔΚ Βοιωτίας, του Δήμου Λιβαδειάς, των Δημοτικών παρατάξεων και άλλων  αυτοδιοικητικών, του ΠΑΣΟΚ. 

Ο προβληματισμός στις τοποθετήσεις αφορούσε την ευστοχία της θεματολογίας της εκδήλωσης για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση αλλά και την προσωπικότητα του πρώην Δημάρχου Λιβαδειάς Χ.Παλαιολόγου που αποτέλεσε τον πρωτεργάτη της διοικητικής μεταρρύθμισης. Θα μας λείψει ο Χ. Παλαιολόγος από την διαδικασία του πολιτικού διαλόγου-για την μεταρρύθμιση - τόνισαν πολλοί ομιλητές-επισημαίνοντας παράλληλα την συμβολή του στα κοινά πράγματα της Λιβαδειάς και γενικότερα της αυτοδιοίκησης. 

Παρών ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μίλησε μεταξύ άλλων για....την σημασία της πρωτοβουλίας του ΣΥΝ για ένα διάλογο για ουσιαστική μεταρρύθμιση, για αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση, για αυτοδιοίκηση που θα υπηρετεί την αειφορία, για την ανάγκη μετασχηματισμών και αλλαγών που να ωθούν στην ουσιαστικοποίηση της δημοκρατίας, στην συμμετοχή των πολιτών. Τις ιδέες αυτές υπερασπίστηκε διαχρονικά η αριστερά και τις εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο έμπρακτα στην Αυτοδιοίκηση ο σύντροφός μας Χρήστος Παλαιολόγος από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στην Αυτοδιοίκηση....

Ο Θανάσης Μπαρτζώκας–Πρώην Δήμαρχος Καισαριανής, αναφέρθηκε με προσωπικό τόνο και έντονη συγκινησιακή φόρτιση για την προσωπικότητα του φίλου του και συντρόφου Χρήστου Παλαιολόγου.  Τόνισε ιδιαίτερα την ανιδιοτέλεια που είχαν οι αριστεροί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έκανε εκτεταμένη αναφορά στα ζητήματα της δημοκρατίας και της συμμετοχής που ενσωματώνουν φέρνουν οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί, ζητήματα που στις μέρες μας διαρκώς συρρικνώνονται.

Ο Μιλτιάδης Κλάπας–Δήμαρχος Πρέβεζας, αναφέρθηκε στις δυνατότητες των μικρών Δήμων για την ανάπτυξη της υπαίθρου και στην αξία του τοπικού αναπτυξιακού  προγραμματισμού. Τόνισε την ανάγκη  η αυτοδιοίκηση να ασκήσει κοινωνική πολιτική, ενώ η αριστερά οφείλει να αποτελεί δύναμη παρέμβασης, διαλόγου και συνεργασιών στα τοπικά δρώμενα, στις τοπικές κοινωνίες, να αναδεικνύεται σε δύναμη ηγεμονική με βάση προγράμματα και στρατηγικές για την τοπική ανάπτυξη. Σε αυτές τις λογικές πρωτοστάτησε ο σύντροφός μας Χ. Παλαιολόγος, αυτά μάθαμε μαζί του.  Στον χώρο της αυτοδιοίκησης εκ των πραγμάτων διαμορφώνονται όροι ευρύτερων συμφωνιών και συνεργασιών, με βάση τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα...  

Ο Στέλιος Μπαμπάς-Νομικός/κοινωνιολόγος, αναφέρθηκε στις στρατηγικές αντιλήψεις της αριστεράς για την πολυβάθμια αυτοδιοίκηση (κράτος, περιφέρειες, δήμος κ.λ.π.) και στους αναγκαίους μετασχηματισμούς που απαιτούνται να γίνουν στο κράτος και στην αυτοδιοίκηση για το ξεπέρασμα της δομικής κρίσης της αυτοδιοίκησης, στις μορφές της συλλογικής οικονομίας, στον δημοκρατικό προγραμματισμό.

Ο Κώστας Κουρκούτης-πρώην Δήμαρχος Θήβας, μίλησε για τις αδυναμίες του νομοσχεδίου Καλλικράτης που την αυτοδιοίκηση, ενώ οι συνενώσεις δεν είναι αποτέλεσμα ενός χωροταξικού σχεδιασμού, γίνονται εκ των άνω για να επιλύσουν προβλήματα διοίκησης και θα απορρυθμίσουν τον χώρο της αυτοδιοίκησης. 

Ο Δημήτρης Μπίρμπας-Δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω εκ μέρους του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ,  αναφέρθηκε διεξοδικά και ανέλυσε το Σχέδιο Καλλικράτης, την λογική που το διακρίνει και τόνισε την ανάγκη για ουσιαστική και δημοκρατική μεταρρύθμιση τον χώρο της αυτοδιοίκησης, με απλή αναλογική, με την μεταφορά πόρων αρμοδιοτήτων στους νέους δήμους και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση...Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ τόνισε ο ομιλητής έχει καταθέσει τις προτάσεις του για την μεταρρύθμιση και θα συνεχίσει τον αγώνα για ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταβολές και αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χώρο, για αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους,  με τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες πάνω σε προγράμματα και πολιτικές. 

Σεμνή και αθόρυβη, ήταν τέλος η παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σ. Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος στην ολιγόλεπτη παρέμβασή του, τόνισε την αξία της δράσης των πολιτών στα κοινωνικά δρώμενα και στην Αυτοδιοίκηση. Μόνον με ενεργούς πολίτες, και με την συμμετοχή όλων μπορούμε νάχουμε αποτελέσματα. Χρειαζόμαστε όμως αισιοδοξία, συλλογική δουλειά, φαντασία στην δράση μας  και πίστη ότι μπορούμε να αλλάξουμε την ζωή μας και την κοινωνία...τόνισε ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός.

Με το πέρας των εισηγήσεων αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος που κράτησε μέχρι αργά το μεσημέρι και με την συμμετοχή πολλών παρευρισκομένων ειδικά πάνω σε θέματα των συνεργασιών στις επικείμενες εκλογές, και στην ανάγκη για μια μεταρρύθμιση που θα υπερβαίνει την λογική των απλών διοικητικών ρυθμίσεων.   

Λιβαδειά 12-4-2010
το γραφείο τύπου
του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ