Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/09/2004

Συνέντευξη Τύπου του Συνασπισμού για την πρόσφατη έξαρση των φαινομένων βίας και ρατσισμού, με αφορμή αθλητικές συναντήσεις

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Η σημερινή συνέντευξη τύπου είναι για την πρόσφατη έξαρση των φαινομένων βίας και ρατσισμού, με αφορμή αθλητικές συναντήσεις.
Εκ μέρους του Συνασπισμού την εισήγηση θα κάνει ο Πρόεδρος του Συνασπισμού ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και επίσης στο πάνελ στη διάθεσή σας είναι ο επί σειρά ετών ευρωβουλευτής μας και στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης και ο Κώστας Πουλάκης απ’ την Πολιτική Γραμματεία και υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού.
Μπορούμε να ξεκινήσουμε. Ύστερα θα παρακαλέσουμε οι ερωτήσεις να είναι γι’ αυτό το αντικείμενο. Αν υπάρχουν κάποιες άλλες ερωτήσεις, ένα δεύτερο κύκλο να απαντηθούν απ’ τον Πρόεδρο. Ευχαριστώ.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Στο διεθνές περιβάλλον συμβαίνουν αδικίες και βαρβαρότητες που κάνουν τον νέο αιώνα, τον 21ο αιώνα πιο σκοτεινό και τον κόσμο πιο άγριο. Είναι γελοίο και αυτοκαταστροφικό σ’ αυτή την ιστορικά κρίσιμη περίοδο, να επαναδιατυπώνονται και να προβάλλονται ιδεολογήματα και μυθοπλασίες περί περιούσιου λαού που διαθέτει γενετικό στοιχείο μοναδικότητας και φυλετικό γνώρισμα επιβολής στη χώρα μας.

Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η Ελλάδα που γνωρίζει τον εαυτό της και παλεύει τα πραγματικά προβλήματα ζωής και προοπτικής για τους πολίτες της, αλλά και για όλους τους ανθρώπους που την κατοικούν, είναι η Ελλάδα που χρειαζόμαστε.

Η Ελλάδα της αυτογνωσίας και όχι η Ελλάδα της φιέστας. Η Ελλάδα που αγωνίζεται για τη διεύρυνση της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, του πολιτισμού και της συνύπαρξης όλων και όχι η Ελλάδα που φαντασιώνεται και φαραωνίζει φτιάχνοντας είδωλα και ομοιώματα ισχύος, ευδαιμονισμού, πλουτισμού και νεοεθνικισμού.

Στη σημερινή Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα ξενοφοβίας, ρατσιστικών διακρίσεων, αποκλεισμών, φανατισμού και βίας. Όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων χρόνων δείχνουν ότι τα αρνητικά αυτά συμπτώματα διαρκώς ενισχύονται. Η Ελλάδα βιώνουμε τραυματικά την αντίθεση απ’ τη μια να είναι χώρα μεταναστών και απ’ την άλλη να γίνεται ευκαιρία μαζικής μετανάστευσης, χωρίς δυστυχώς να διαθέτει ολοκληρωμένη δημοκρατική μεταναστευτική πολιτική, ενώ την ίδια ώρα είναι έντονη η κοινωνική τάση που ενεργά διατυπώνει τη χειρότερη άποψη για τους οικονομικούς μετανάστες, μεταξύ αρκετών ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στον αθλητισμό. Αποτελεί γενικότερη κατάσταση που εκδηλώνεται σε όλες τις κοινωνικές εκφάνσεις. Υπάρχουν πολιτικά, κοινωνικά και ιδεολογικοπνευματικά αίτια γι’ αυτή την επικίνδυνη ανισορροπία. Δρουν καταλυτικά μηχανισμοί διαμόρφωσης εικονικής συνείδησης, προβολής εντυπώσεων, διαχείρισης συναισθημάτων και χειραγώγησης μαζών.

Δρουν επίσης με τρόπο έντονο και δομές που διαθέτει η ελληνική πολιτεία στην οργάνωσή της. Μέσα σε ένα πολιτικό σύστημα που στηρίζεται στις πελατειακές σχέσεις και στην κομματική εκμετάλλευση της λαϊκής συγκίνησης, εύκολα σκηνοθετούνται εθνικοί θρίαμβοι που θυμίζουν αισθητική της δικτατορίας και εκδηλώνονται άκριτα συλλογικές ρητορείες και ενθουσιασμοί, που οδηγούν σε εθνικό-χουλιγκανισμούς και ρωμαϊκές αρένες.

Η Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν χρειάζεται ψεύτικα είδωλα και κάλπικα σύμβολα για πάσα χρήση. Η συλλογική μας προκοπή και η πολιτισμική μας ταυτότητα δεν χρειάζεται φανατισμούς και καπηλείες που τρέφουν «όλους του ελληνισμού τους φαμφαρώνους, όλα της ρωμιοσύνης τα καμάρια» που έλεγε ο Κωστής Παλαμάς, οικτίροντας ανάλογα φαινόμενα του δημοσίου βίου.

Κάνουμε αυτή τη συνέντευξη γιατί θέλουμε να αναδείξουμε τη μεγάλη σημασία που έχουν τα ξεσπάσματα ρατσισμού και εθνικισμού και να υπογραμμίσουμε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τώρα πριν πάρουν πραγματικά απειλητικές διαστάσεις.

Κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει αυτά τα φαινόμενα. Κανείς δεν πρέπει να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού. Δεν πρόκειται για τη συνήθης βία των γηπέδων. Το πρόβλημα είναι κοινωνικό, ιδεολογικό και πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όλα τα επίπεδα. Δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί απλώς με μια καλύτερη αστυνόμευση. Τα προβλήματα της ανεργίας, της νέας φτώχειας, της μετανάστευσης, η ανασφάλεια για το μέλλον, δημιουργούν το πραγματικό υπόβαθρο για την καλλιέργεια ακραίων αντιλήψεων.

Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο, πόλεμοι, εθνικισμοί, θρησκευτικοί φονταμενταλισμοί δεν είναι μακρινά. Διαμορφώνουν το κατάλληλο περιβάλλον για να βρουν έδαφος ανάπτυξης, ακραίες αντιλήψεις και επικίνδυνα φαινόμενα. Εμείς απ’ την πλευρά του Συνασπισμού καλούμε όλους, κόμματα, συνδικάτα, φορείς, σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή εκδήλωση που προγραμματίζεται ως εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα γεγονότα που έγιναν στον αγώνα με την Αλβανία.

Θέλουμε η αυριανή εκδήλωση να είναι η απάντηση της ελληνικής κοινωνίας, μια μεγάλη φωνή ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, για να φράξει το δρόμο στον έρποντα ρατσισμό. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία να φέρουμε για συζήτηση το θέμα, παντού όπου πρέπει να συζητηθεί. Κυρίως να κατανοηθούν οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Οι πολιτικές και πνευματικές δυνάμεις του τόπου έχουν καθοριστική ευθύνη, πρωταρχικό ρόλο. Με τη στάση τους επιλέγουν και διαμορφώνουν το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής δημοκρατίας για τον 21ο αιώνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σε μία από τις πολλές συζητήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες μετά τα γεγονότα, μετά τα επεισόδια αυτά, άκουσα έναν παλαίμαχο ποδοσφαιριστή τον Αχιλλέα Ατλανή, να λέει ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι εργάτες νίκησαν τους νεόπλουτους Έλληνες. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Μ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Είναι μια δήλωση με χιούμορ και από κάτω βεβαίως όταν το χιούμορ είναι σοβαρό, υποκρύπτονται και πραγματικές αλήθειες. Όταν ο Πρόεδρος λέει ότι το πρόβλημα είναι κοινωνικό, είναι φανερό ότι κάποιοι αισθάνονται και παρηγορούνται γι’ αυτό στην Ελλάδα, ότι επειδή έχουν κάποιους κατώτερους οικονομικά, ως προς την κοινωνική τους προβολή και ασφάλεια, ότι γινήκανε κάτι παραπάνω. Ότι μεγαλώσανε από την μείωση των άλλων.
Και δημιουργούν έτσι μία κατάσταση αντίθεσης γενικής που δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα. Διότι ναι μεν οι Αλβανοί, αλλά όχι όλοι οι Αλβανοί, πολλοί Αλβανοί μετανάστες είναι εργάτες, αλλά απ’ την άλλη μεριά δεν είναι όλοι οι Έλληνες εργοδότες.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα θέλαμε ποτέ στη χώρα μας κανένας, από οπουδήποτε και αν έρχεται ως οικονομικός πρόσφυγας, να βιώνει όσα βιώσαν οι Έλληνες μετανάστες στη Νότιο Αμερική, στη Νότιο Αφρική, στην Αμερική, στον Καναδά, στις χώρες της Ευρώπης, στη Γερμανία και στη Σκανδιναβία, στην Αυστραλία και αλλού.

Ν.ΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πως σχολιάζετε τη στάση των πολιτικών κομμάτων στη χώρα μας, πρώτα-πρώτα της κυβέρνησης, σε σχέση με την έξαρση ρατσιστικών φαινομένων και τις βιαιότητες. Επίσης τη στάση του ΠΑΣΟΚ που και αυτό δεν βλέπουμε να έχει μια σαφή και έμπρακτη αντίδραση σ’ αυτά τα φαινόμενα. Και δεύτερον, πως σχολιάζετε τη στάση της Αστυνομίας, που ούτε μια σύλληψη δεν έχει κάνει σ’ αυτά τα φαινόμενα, αλλά και της δικαιοσύνης, η οποία ευαίσθητη σε άλλα θέματα, δεν έχει διατάξει μια έρευνα ο εισαγγελέας, προκαταρκτική εξέταση να γίνει.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόβλημα είναι και πολιτικό και με αυτή την έννοια και οι πολιτικές δυνάμεις όλες έχουν ευθύνη. Οι αντιλήψεις και οι διαθέσεις που κυριαρχούν σε μια κοινωνία δεν πέφτουν από τον ουρανό. Διαμορφώνονται από όλους εκείνους τους μηχανισμούς, οι οποίοι εκφράζουν κυρίαρχες αντιλήψεις ή επιβάλλουν πολιτικές τάσεις.

Η Κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη, γιατί υιοθετεί μια στάση ουδέτερη, αφασίας, Πόντιου Πιλάτου, σαν αυτό το πρόβλημα να αφορά κάποιους λίγους, κάποιους άλλους, κάποιους τρίτους. Αφορά την ελληνική δημοκρατία, αφορά την ελληνική κοινωνία, αφορά τον πολιτισμό μας και η Κυβέρνηση όφειλε και οφείλει με αποφασιστικό τρόπο να αποδοκιμάσει τέτοια φαινόμενα και να πάρει μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι πολιτικές και κοινωνικές αιτίες που παράγουν τέτοια φαινόμενα.

Και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ευθύνες. Γιατί το φαινόμενο δεν είναι σημερινό, έρπει και κάθε χρόνο διογκώνεται και είναι φαινόμενο που προκύπτει και είναι πρόβλημα που περνάει μέσα από τις τρύπες μιας ελλιπούς και αντιφατικής μεταναστευτικής πολιτικής και κοινωνικής πολιτικής.

Αλλά όπως είπα, είναι και ευθύνη -αυτή η θέση του Συνασπισμού- και άλλων δομών της ελληνικής Πολιτείας. Και ρητορείες από ορισμένους εκκλησιαστικούς παράγοντες και διαχείριση εντυπώσεων από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αντιλήψεις οι οποίες θέλουν να επιβάλουν σήμερα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα αυτό το θεώρημα περί ενός λαού που έτσι κι αλλιώς προοριζόταν από την ιστορία να κυριαρχεί και να επιβάλλεται, όλα αυτά συνεργούν στο να διογκώνεται αυτό το φαινόμενο.

Η πολιτική ευθύνη βεβαίως η μεγαλύτερη και η ουσιαστικότερη είναι στην Κυβέρνηση, που οφείλει φαινόμενα σαν αυτά όταν εκδηλώνονται να τα αποδοκιμάζει. Γιατί; Γιατί δεν εκδηλώνονται σε χώρους κοινωνικά και πολιτικά ουδέτερους. Εκδηλώνονται από φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκδηλώνονται από άλλους κοινωνικούς φορείς.

Δεν είναι ένα λανθάνον πρόβλημα, ούτε ένα πρόβλημα στο περιθώριο. Έχει εγκατασταθεί πια στο κέντρο της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πολιτικές ευθύνες σοβαρές για την πολιτική στάση ουδετερότητας, αφωνίας και απουσίας τοποθέτησης από πλευράς της Κυβέρνησης.

Μ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Να προσθέσω κάτι μια στιγμή. Συμφωνώντας απολύτως με αυτά που είπε ο Πρόεδρος, είναι προφανές ότι το πολιτικό και το ιδεολογικό είναι σημαντικό, υπάρχουν όμως και άλλες πλευρές, υπάρχουν χώρες όπου η ρατσιστική προπαγάνδα η ανοιχτή είναι ιδιώνυμο έγκλημα και διώκεται ποινικά. Δεν λέω ότι μπορείτε να λύσετε αυτά τα προβλήματα μόνο με αυτό, αλλά υπάρχει μια ολόκληρη πανοπλία που χρειάζεται μια κοινωνία.
Όπως ξέρετε στη Γαλλία -και μάλιστα κατηγορήθηκε η Γαλλία για ακραία εφαρμογή του νόμου, που απαγορεύει τη ρατσιστική προπαγάνδα- θεωρήθηκε κάποιες στιγμές ότι έβαζε και λογοκρισία σε κάποιους κλπ., ωστόσο παραμένει ότι είναι ιδιώνυμο έγκλημα.
Δέστε εδώ. Το έφερε ο Πρόεδρος προηγουμένως και μου το έδειχνε. Δεν ξέρω αν βλέπετε. Τούρκοι μογγόλοι δολοφόνοι κλπ. και από κάτω έχει υπογραφή που υπάρχει, δεν είναι κάτι ανώνυμο, έχετε στο φάκελο σας και sites στο Internet κλπ. Συγνώμη, αλλά αυτό κανονικά είναι ιδιώνυμο έγκλημα πέραν όλων των άλλων. Δεν είναι θέμα δηλαδή μόνο της ιδεολογικής και της κοινωνικής εγρήγορσης.

Κ.ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Ένα λεπτό αν επιτρέπετε, αυτό ήθελα να έρχεται σε συνέχεια από αυτά που είπε και ο σύντροφος Πρόεδρος και ο σύντροφος ο Παπαγιαννάκης. Ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Εθνικών Ομάδων «Γαλάζια Στρατιά», που σήμερα που είναι και ο αγώνας και που μοιράζεται αυτό ή πετιέται στους δρόμους της Αθήνας, θα θέλαμε να σας πούμε για κάποιες ενέργειες που έχει κάνει ο Συνασπισμός και μέσω του αθλητικού τμήματος αλλά και της κοινοβουλευτικής του ομάδας και για κάποιες πρωτοβουλίες που θα πάρουμε και από δω και πέρα.
Πρώτον, να ξέρετε ότι ο αθλητικός νόμος που έχει ψηφιστεί εδώ και 2 χρόνια περί τους Συνδέσμους δεν λειτουργεί. Όλοι οι Σύνδεσμοι είναι παράνομοι. Εμείς το έχουμε καταθέσει και έχουμε συζητήσει και στο εθνικό Κοινοβούλιο για το να λειτουργούν.
Και επειδή από τα sites άμα δείτε και στον φάκελο σας υπάρχουν πια περίεργες διασυνδέσεις Συνδέσμων φιλάθλων με φασιστικές, ναζιστικές και οτιδήποτε άλλο, ακροδεξιές οργανώσεις, όχι μόνο άλλους Συνδέσμους και του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού, η πρώτη μας πρωτοβουλία θα είναι να ξαναφέρουμε το θέμα στο Κοινοβούλιο και να ξανασυναντηθούμε και με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, αλλά και με την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, γιατί δεν λειτουργεί ως την ώρα ο νόμος περί των Συνδέσμων Φιλάθλων και πως παίρνουν τις άδειες και αν έχουν άδειες, που είναι οι θύλακες αν θέλετε που καλύπτουν ή που δημιουργούνται τέτοια στοιχεία.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμάς μας ενδιαφέρει να αντιμετωπίσουμε όλους τους θυλάκους μέσα στους οποίους διαμορφώνονται τέτοιες εστίες ρατσισμών και νεοεθνικισμών και φανατισμών. Είπε ο Κώστας Πουλάκης ότι όλοι οι Σύνδεσμοι Φιλάθλων που λειτουργούν σήμερα δεν καλύπτονται από την υπάρχουσα νομοθεσία. Δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Μία λοιπόν πλευρά διαβημάτων είναι προς την κατεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Επισημάνθηκε προηγουμένως και από τον κ. Φίλη ότι η Αστυνομία περιέργως σε όλα αυτά τα γεγονότα που είχαν πανελλαδική διασπορά δεν επέδειξε την ετοιμότητα εκείνη διασφάλισης της κοινής ησυχίας και προστασίας και της χώρας. Καμία σύλληψη δεν έχει γίνει και καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας που να λέει πως συνέβη να δραστηριοποιηθούν με αυτόν τον οργανωμένο τρόπο, που δείχνει και προετοιμασία και ύπαρξη υποδομής και υλικών μέσων σε όλη τη χώρα, ομάδες με κοινό σχέδιο.

Έχουμε επίσης κατά νου να απευθυνθούμε και θα το κάνουμε άμεσα στο Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Περιφερειακής Αποκέντρωσης, γιατί στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και από Δημάρχους και από Νομάρχες ακούγονται απόψεις που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατική νομιμότητα, με την προστασία δηλαδή βασικών αρχών που προσδιορίζουν σήμερα την Ελληνική Δημοκρατία του 21ου αιώνα.

Και η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν προς αυτή την κατεύθυνση και θέλουμε εμπράκτως και η Νεολαία και ο Συνασπισμός και πνευματικές και άλλες κοινωνικές δυνάμεις να πάρουμε πρωτοβουλίες για κοινές εκδηλώσεις, πολιτισμικού, καλλιτεχνικού, οικολογικού και πολιτικού χαρακτήρα στα πλαίσια ολόκληρης της Βαλκανικής ή της Μεσογείου. Δεν είναι ένα απλό πρόβλημα που από χρόνο σε χρόνο ξεθυμαίνει. Απεναντίας, από χρόνο σε χρόνο φουντώνει. Και όλοι γνωρίζουμε ότι από χρόνο σε χρόνο παραμένουν σε εκκρεμότητα όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των οικονομικών μεταναστών.

Ξέρετε τι έγινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις σχετικά με τα δικαιολογητικά και τη νομιμοποίηση, όπου ένα τρενάρισμα οδήγησε στην αέναη εκμετάλλευση και ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και ξέρετε τι γίνεται σήμερα με αυτά τα συνθήματα τα οποία προσβάλουν τον πολιτισμό κάθε κοινωνίας. Δεν είναι ότι προσβάλλουν εμάς ως Έλληνες. Κάθε ανθρώπινη κοινωνία αισθάνεται ότι τέτοια φαινόμενα είναι όχι το αυγό του φιδιού, που φοβόμαστε ότι μπορεί κάποια μέρα να σκάσει, είναι πια ο έρπων φασισμός και ρατσισμός που απειλεί την καθημερινότητα της δημοκρατίας και της ζωής μας.

Μ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Συγνώμη που σας ταλαιπωρούμε, αλλά δεν ξέρω αν βάλαμε στον φάκελο σας και τη διακήρυξη ενός παλαιοτέρου, περσινού ή προπέρσινου, δικτύου αιρετών κατά του ρατσισμού. Δεν ξέρω αν το έχετε στον φάκελο σας. Υπάρχει, είναι μια πολύ καλή διακήρυξη, το έχει υπογράψει η κα Ντόρα Μπακογιάννη ως Δήμαρχος Αθηναίων, το έχει υπογράψει η κα Γεννηματά ως Υπερνομάρχης.
Είναι καιρός να μη μείνουμε μόνο στα λόγια. Αυτά που έλεγε ο Πρόεδρος δηλαδή να περάσουν πλέον και στην πράξη με βάση αυτό το κείμενο. Το αναφέρω αυτό πρώτον γιατί υπάρχει και δεύτερον γιατί είχε την τιμή ο Συνασπισμός να πρωτοστατήσει στη σύνταξη του.

ΜΙΧ.ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω αυτό που μόλις είπατε, είναι και αντιφατικό το φαινόμενο, ο ελληνικός λαός στη διαδρομή της ιστορίας του δεν έχει δώσει δείγματα ρατσισμού. Από την άλλη όπως λέτε διαρκώς ολοένα και περισσότερο αυξάνονται και γίνονται περισσότερο έκδηλα αυτά τα φαινόμενα έξαρσης της βίας και του ρατσισμού. Πώς το εξηγείτε αυτό το φαινόμενο;
Δηλαδή θέλω να πω, για να κάνω και το δικηγόρο του διαβόλου, υπάρχει η άποψη της άλλης πλευράς που λέει: μήπως φταίνε και οι άλλοι, οι οποίοι πολλές φορές κινούμενοι από φθόνο, η πλούσια και η φτωχή γειτονιά όπως λέμε, ο φθόνος πολλές φορές περνάει σε ανοιχτή εχθρότητα και εκδηλώνοντας κάποια επεισόδια όπως προχθές. Μήπως δηλαδή με την προκλητική τους συμπεριφορά ορισμένων εξωθούνται κάποιες ομάδες, κάποιες οργανώσεις να απαντήσουμε με ανάλογο τρόπο; Εσείς τι λέτε;
Θέλω να μου απαντήσετε γιατί ξέρετε ότι κατηγορείστε συνήθως για μονόπλευρη συμπάθεια προς τους ξένους μετανάστες είτε βρίσκονται εν δικαίω, είτε εν αδίκω σε κάθε περίπτωση δημιουργίας τέτοιων επεισοδίων.

N.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει κανείς να εφησυχάζει. Λέμε ότι το πρόβλημα δεν είναι περιστασιακό, ότι όλοι πρέπει να ενεργοποιηθούν για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και πολιτικών αιτίων που παράγουν αυτά τα φαινόμενα, πολύ περισσότερο διότι δρουν ορισμένοι μηχανισμοί οι οποίοι προβάλλουν αυτά τα προβλήματα και αυτά τα φαινόμενα με τρόπο που διαρκώς μεγαλώνει τις εντυπώσεις, διαρκώς μεγαλώνει τις εντάσεις.
Τα κοινωνικά και πολιτικά αίτια αντιμετωπίζονται με αντίστοιχες πολιτικές. Η χώρα μας ως χώρα υποδοχής οικονομικών μεταναστών οφείλει να έχει σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική. Οφείλει να έχει πολιτική κοινωνικής προστασίας, ισονομίας, οφείλει να μην προσφέρει τους οικονομικούς μετανάστες στη διαρκή εκμετάλλευση οιουδήποτε.
Τέτοια φαινόμενα κατοχύρωσης των μεταναστών έχουμε ζήσει ως λαός. Οι μετανάστες μας οπουδήποτε γύρισαν αγωνίστηκαν για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, για την προκοπή τους, για την ισονομία τους, για την ένταξή τους στις αντίστοιχες κοινωνίες όπου εργαζόντουσαν.
Δεν είναι ποτέ δυνατόν να καλλιεργούνται ιδεολογήματα. Εμείς λέμε ότι προβλήματα υπάρχουν. Πρέπει να αντιμετωπιστούν με κοινές διακρατικές πολιτικές, αλλά και με εσωτερικές πολιτικές επιλογές σύγχρονης διευρυμένης κοινωνικής δημοκρατίας έτσι ώστε να μην διαμορφώνονται εντάσεις και εχθρότητες σαν αυτές που ζήσαμε. Είναι αδιανόητο να καλλιεργούνται σήμερα στον ελληνικό λαό τέτοιοι ιδεολογισμοί και τέτοιες -επιτρέψτε μου να πω- δημαγωγίες.

Κ.ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Σε λίγες ημέρες ξεκινάει το πρωτάθλημα κι αυτές τις ημέρες στη Βουλή συζητιούνται κάποιες τροπολογίες που κατέθεσε ο κ. Ορφανός για τη λειτουργία του πρωταθλήματος. Καμία, καμία τροπολογία -λέω εκ μέρους της Κυβέρνησης- απ’ αυτές που έφερε η υπεύθυνη πολιτεία δεν έχει για να αντιμετωπίζει τη βία στους αγωνιστικούς χώρους, παρόλο -και σημειώστε το- στην αρχή του καλοκαιριού υπήρχε επίσημη συνάντηση του Συνασπισμού με τον κ. Ορφανό και ήταν από τα βασικά τα οποία κατέθεσε και ο Συνασπισμός και που αποδέχθηκε στα λόγια και όχι στα έργα απ’ ότι φαίνεται και η Κυβέρνηση δια του κ. Ορφανού. Σε σχέση με τους Συνδέσμους εννοούσα.

Μ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Το επιχείρημα το οποίο κουβεντιάζουν πολλοί, ότι υπάρχουν προκλήσεις, ότι ένας ξένος, ένας Αλβανός, ένας οποιοσδήποτε έσπασε μία βιτρίνα ή δεν ξέρω τι, οτιδήποτε, δεν στέκει. Όχι ότι δεν το έκανε. Η θέση μας είναι αν τώρα θα πάει φυλακή. Είναι πολύ απλό δηλαδή, όπως θα πάει και ο Έλληνας που θα κάνει το ίδιο. Δεν κατάλαβα. Δεν είναι αυτό το ζήτημα.

Αν λες τώρα όμως ότι να πούμε ή να δικαιολογήσουμε στο μυαλό μας ή να το σκεφτεί κάποιος ότι επειδή κάποιοι έκαναν κάτι τέτοια πράγματα κακά, παραβατικά, προκλητικά, πρέπει να κάνουμε κι εμείς τα αντίστοιχα, θεωρώ ότι είναι πολιτική καταστροφή. Δηλαδή ζηλώνουμε τη δόξα τέτοιων συμπεριφορών; Διεκδικούμε για την κοινωνία μας και την ποιότητά της και το κράτος μας να κάνει τα ίδια που κάνουν, ενδεχομένως πράγματι άλλοι τόσο κακά; Τότε είναι σαν μας σέρνουν κάποιοι προς το βυθό κι εμείς να πηγαίνουμε ασμένως, το οποίο είναι τρελό εντελώς ως επιχείρημα.

Για την Προεδρολογία

κ. ΓΙΑΝΙΣΗΣ: Προς τον κ. Πρόεδρο είναι η ερώτηση. Αν, ο μη γένοιτο διαπιστωθεί η αδυναμία εξεύρεσης ενός κοινά αποδεκτού υποψηφίου από τα δύο μεγάλα Κόμματα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εσείς θα αποδεχόσασταν μία υποψηφιότητα η οποία θα προέκυπτε από μία πρόταση των δύο μεγάλων Κομμάτων;

N.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει. Δεν με αφορά. Υπάρχει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αυτή η συνεχής προεδρολογία και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον φέρνει σε δύσκολη θέση. Παρακάτω, έχουμε άλλα προβλήματα να ασχοληθούμε.

Σ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Επειδή εδώ και αρκετό διάστημα και πριν από τις εκλογές διατυπώνονταν πολλές επικρίσεις για τη συμπεριφορά αιρετών εκλεγμένων Δημάρχων και Νομαρχών με τη Νέα Δημοκρατία για τη στάση τους και για τις ιδέες τους και συνολικά υπήρχε μία επίκριση κατά της Νέας Δημοκρατίας ότι παρέχει άσυλο σε ακροδεξιές φωνές.
Οι επικρίσεις που διατυπώνετε σήμερα κατά της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση της, κατά της Κυβέρνησης για την ακρίβεια, σας οδηγούν στην εκτίμηση ότι υπάρχει μία όσμωση μεταξύ Ακροδεξιάς και Κυβέρνησης ή ότι η σημερινή Κυβέρνηση παρέχει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη ρατσιστικών φαινομένων;

N.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση μας είναι σαφής. Η Κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα. Η Κυβέρνηση απέναντι σε τέτοια φαινόμενα οφείλει να αντιτάσσει συγκεκριμένες σαφείς πολιτικές, ρητές. Δεν είναι προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται με εσωκομματικά κριτήρια και επίσης η Κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία έναντι της κοινωνίας πρέπει να καταστήσει σαφή την πολιτική της στάση. Αυτά τα φαινόμενα δεν είναι απλώς φαινόμενα που τα προσπερνάει κανένας αποδοκιμάζοντάς τα φραστικά.
Εμείς ασκούμε έντονη κριτική στη στάση αυτή της σημερινής Κυβέρνησης. Όπως και στο παρελθόν ασκούσαμε κριτική για την πολιτική των προηγουμένων Κυβερνήσεων στο θέμα το μεταναστευτικό, στο θέμα των οικονομικών προσφύγων.
Είναι έλλειμμα πολιτικής αυτό το έλλειμμα Δημοκρατίας και κοινωνικής ευαισθησίας που παρουσιάζεται σήμερα. Και η ελληνική κοινωνία δεν χρειάζεται τέτοιες δοκιμασίες.

Ν.ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης ανακίνησε ένα θέμα πρόωρων εκλογών την άνοιξη. Θα ήθελα τη θέση του Συνασπισμού, εάν η συζήτηση 6 μήνες μετά τις εκλογές, για πρόωρες εκλογές προάγει το δημόσιο διάλογο πάνω στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

N.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σαφές ότι στην πολιτική καθημερινότητα δεν κυριαρχούν τα μεγάλα προβλήματα ζωής. Τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, τα μεγάλα ελλείμματα τα οποία εμφανίζει το πολιτικό μας σύστημα, ο δημόσιος βίος της χώρας.
Δυστυχώς οι εικοτολογίες, προεδρολογίες, εκλογολογίες, δελφινολογίες για μια ακόμη φορά κυριαρχούν. Αντί να είναι στο προσκήνιο τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, της χώρας και του πολιτικού μας συστήματος, έρχονται ως πρωτεύοντα προβλήματα οι εσωκομματικές δραστηριότητες, οι δελφινομαχίες και οι μικρολογίες των παραπολιτικών.
Εμείς από την πλευρά του Συνασπισμού δεν θέλουμε να παρασυρθούμε απ’ αυτό το κλίμα και θέλουμε να προχωρήσουμε και στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της πολιτικής ζωής και στην προετοιμασία ενός ουσιαστικού πολιτικού Συνεδρίου που θα μας δώσει μεγαλύτερη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε από καλύτερες θέσεις τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα μπροστά μας.

ΜΙΧ.ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ: Αν μου επιτρέπετε κ. Πρόεδρε, να επιμείνω στο θέμα της λεγόμενης προεδρολογίας γιατί έχει φουντώσει πάλι αυτές τις ημέρες. Εγώ δεν θα επαναλάβω το γνωστό ερώτημα που συνήθως σας τίθεται εάν είστε εν αναμονή υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας. Απλώς ήθελα να μου πείτε πώς θα βλέπατε το σκηνικό; Μπορεί να υπάρχει πιστεύετε συναινετική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ενός κοινά αποδεκτού υποψηφίου, παραδείγματος χάρη του κ. Κώστα Σημίτη; Ή είναι πιθανό και το ενδεχόμενο αδυναμίας εκλογής και συνεπώς πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία;

N.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Φουντώνει λέτε η προεδρολογία. Κάποιοι φαίνεται ότι φουντώνουν την προεδρολογία για να παριστάνουν είτε τους εμπρηστές, είτε τους πυροσβέστες. Μην ρωτάτε εμάς.

κ.ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ: Δεν θα μου πείτε ούτε αν πιστεύετε ότι θα πάμε σε πρόωρες…

N.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα το θέμα αυτό απασχολεί τα δύο μεγάλα Κόμματα. Και τα δύο μεγάλα Κόμματα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους γιατί η έρπουσα αυτή μικρολογία και ονοματολογία προσβάλει και τον προεδρικό θεσμό, προσβάλει και τη σωστή και διαφανή λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Κρατείστε την πρόσκλησή μας για το αυριανό συλλαλητήριο και για το ρόλο που στην προβολή αυτού του συλλαλητηρίου μπορούν να έχουν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

To Γραφείο Τύπου