Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/04/2010

Ομιλία στη Βουλή του Παναγιώτη Λαφαζάνη, Κοινοβ. Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνου Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ για το ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - Συζήτηση επί των άρθρων

Άκουσα από τον αξιότιμο συνάδελφο, τον κ. Αλευρά, ότι η Κυβέρνηση αυτή την περίοδο δίνει μία πολύ μεγάλη εθνική μάχη. Δεν ξέρω σε ποιους απευθυνόταν ο αξιότιμος συνάδελφος. Ελπίζω όχι στον ελληνικό λαό, διότι όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι έχουμε μία Κυβέρνηση η οποία όχι μόνο δεν δίνει καμία απολύτως μάχη, αλλά έχει παραδοθεί στις κεφαλαιαγορές, έχει παραδοθεί στα διευθυντήρια που κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην «παγκοσμιοποίηση». Δεν κάνει απολύτως τίποτε άλλο από το να ακολουθεί και να παρακολουθεί τις κατευθύνσεις, τους προσανατολισμούς, ακόμα και τις επιμέρους -και ορισμένες φορές λεπτομερειακές- εντολές τους.

Αυτή είναι η μάχη; Ή μήπως δεν είναι αυτή η πραγματικότητα; Όλα τα μέτρα και τα πακέτα που έχετε πάρει μέχρι τώρα, γίνονταν με προσανατολισμό τις κεφαλαιαγορές. Με βάση αυτά παίρνατε τα πακέτα.

Ποιο είναι το αποτέλεσμά τους; Ποια είναι η συνέπεια, η προοπτική, το θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα; Ποιο είναι; Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;

Και κάθε φορά λέγατε ότι τα παίρνουμε αυτά τα μέτρα για να κατευνάσουμε τις κεφαλαιαγορές και να θωπεύσουμε τα κατευθυντήρια αυτά προκειμένου να δούμε με ένα καλύτερο, διαφορετικό μάτι τη χώρα και την ελληνική οικονομία. Την βλέπουμε ή κάθε φορά πάμε από το κακό στο χειρότερο; Μια απόφαση πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Μηχανισμό Δανειοδότησης και έγιναν ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

Πρόσφατα, μας λέγατε, αν όχι ύμνους, ότι είναι πολύ θετική και η καινούργια απόφαση και ότι θʼ ανοίξει πια θετικότερους δρόμους. Και βλέπουμε πάλι τα πράγματα να βαδίζουν σχεδόν στην άβυσσο. Ποια είναι αυτή η πολιτική που χαράζετε; Και ποια προοπτική είναι αυτή που διαμορφώνετε για τη χώρα; Το χάος; Την πλήρη καταστροφή; Την παράδοση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Και δεν ξέρετε πού οδηγεί τα πράγματα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

Ρίξτε μια ματιά σʼ όλο τον πλανήτη όπου έχει παρέμβει, αλλά δείτε και τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε μια χώρα και σε μια οικονομία σαν την Ελλάδα. Η  δημοσιονομική σταθεροποίηση θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλη ύφεση, η ύφεση σε περαιτέρω δημοσιονομικό πρόβλημα και οδηγούμαστε έτσι σʼ ένα φαύλο κύκλο δεκαετιών.

Αυτό είναι και το φορολογικό σας νομοσχέδιο. Αυτός ακριβώς είναι ο προσανατολισμός του φορολογικού σας νομοσχεδίου. Δεν καταλαβαίνω τους ύμνους που εκφράζονται από την κυβερνητική παράταξη γιʼ αυτό το νομοσχέδιο. Ποιο είναι το θετικό; Το ότι κάνει μια φορολεηλασία πάλι σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων; Ή μήπως δεν πρόκειται για  φορολεηλασία;

Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και η ενσωμάτωση των επιδομάτων, σειράς των επιδομάτων, δεκάδων χιλιάδων έως εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στο εισόδημά τους, προκειμένου να φορολογηθεί με την κλίμακα, ξέρετε τι σημαίνει στην πράξη; Μεγάλη μείωση του τελικού εισοδήματός τους. Έχουν υποστεί ήδη μια μεγάλη μείωση με την εισοδηματική σας πολιτική και τώρα έρχεται μια δεύτερη μείωση με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Μιλάμε για κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι παίζουν ένα κεντρικό, ένα νευραλγικό ρόλο στο δημόσιο.

Μιλάμε για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Παραλύετε τα νοσοκομεία με την κατάργηση του τρόπου με τον οποίο φορολογείτο μέχρι τώρα η εφημερία. Παραλύετε τα νοσοκομεία! Τα νοσοκομεία δεν θα  μπορέσουν να δουλέψουν. Τα νοσοκομεία δεν θα έχουν προοπτική μʼ αυτό το μέτρο. Δεν το βλέπετε; Είναι προφανές. Δεν συζητάτε με τον κόσμο;

Διπλωματικούς υπαλλήλους. Τι είναι αυτό το οποίο κάνετε; Έρχεστε αυτή τη στιγμή να  φορολογήσετε την ενίσχυση που παίρνουν όταν είναι στο εξωτερικό, για να μειώσετε τελικά το εισόδημά τους; Γιατί αυτό θα κάνετε, μειώνετε το εισόδημα τους. Και ερωτώ: Αυτό το μέτρο το εμφανίζετε ως εκσυγχρονιστικό φορολογικό μέτρο;

Θέλετε να καταργήσετε την αυτοτελή φορολόγηση; Καταργήσετε όσες θέλετε, χωρίς όμως να επιφέρετε μειώσεις στα τελικά εισοδήματα για τους εργαζόμενους.

Και εδώ οι κατηγορίες είναι πάρα πολλές: Νοσοκόμοι, μεταφραστές και διερμηνείς του Υπουργείου Εξωτερικών, εφοριακοί, τελωνειακοί, υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μηχανικοί του δημοσίου, οδηγοί ασθενοφόρων, εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, καθηγητές και δάσκαλοι σε μειονοτικά σχολεία, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που λαμβάνουν επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης, διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, αρχαιολόγοι, γεωτεχνικοί υπάλληλοι Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δικαστικοί υπάλληλοι, εξεταστές και βοηθοί εξεταστές του Υπουργείου Μεταφορών, υπάλληλοι στις κεντρικές υπηρεσίες όλων των Υπουργείων. Οι υπάλληλοι της Βουλής χθες με μια διάταξη είδαν και αυτοί δεύτερη μείωση του εισοδήματός τους.

Όλοι αυτοί πέραν της εισοδηματικής μείωσης, θα δουν να μειώνεται δραματικά, τραγικά το εισόδημά τους μέσα από τη διαδικασία του φορολογικού νομοσχεδίου.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν προκύπτει απλώς μια μεγάλη κοινωνική αδικία, το θέμα είναι ότι μια τέτοια μείωση των μισθών στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επιδεινώνει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας και τις υφεσιακές τάσεις.

Αυτή την ώρα, έπρεπε να στηριχθεί αν όχι να αναβαθμιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων. Έπρεπε να στηριχθεί το εισόδημα, για να στηριχθεί η οικονομία. Για να στηριχθεί με παράλληλα μέτρα τόνωσης της εγχώριας παραγωγής η ανάκαμψη, η αποτροπή των υφεσιακών τάσεων και οι ανακαμψιακές διαδικασίες. Αυτά έπρεπε να γίνουν και κάνετε ακριβώς τα αντίθετα σε μια λογική φορολεηλασίας και διάλυσης των κοινωνικών και εισοδηματικών κατακτήσεων του ελληνικού λαού.

Θα προσθέσω, κύριε Πρόεδρε, ότι δίπλα σʼ αυτά τα απαράδεκτα μέτρα, εφαρμόζετε και μια φορολογική πολιτική εντελώς αναποτελεσματική, η οποία θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και παρενέργειες σε μια σειρά κατηγοριών, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο δρόμο. Μιλάμε για την κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης των πολιτικών μηχανικών και των αρχιτεκτόνων, πράγμα που θα οδηγήσει –πολύ φοβούμεθα- σε ακόμα μικρότερα έσοδα για το δημόσιο, αντί για μεγαλύτερα.

Βεβαίως, υπάρχει φοροδιαφυγή σε μια σειρά από κατηγορίες, αλλά η φοροδιαφυγή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μʼ αυτά τα μέτρα τα οποία προτείνετε.

Οδηγοί ταξί και ιδιοκτήτες ταξί. Ενοικιαζόμενα δωμάτια

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών):  Όλους τους εκπροσωπείτε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Όλους, βεβαίως.

Πλανόδιοι λιανοπωλητές, λιανοπωλητές σε λαϊκές αγορές. Τις λαϊκές αγορές τις πάτε για κλείσιμο. Το γνωρίζετε ότι πάνε για κλείσιμο με τα φορολογικά αυτά μέτρα; Ποιους ευνοείτε; το CARREFOUR, τις πολυεθνικές αλυσίδες; Δεν μπορεί νʼ αντέξει η λαϊκή αγορά μʼ αυτές τις φορολογικές επιβαρύνσεις και το ΦΠΑ που βάζετε. Χάνει κάθε ειδικό καθεστώς και στην ουσία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί πλέον στη λαϊκή γειτονιά το διπλανό σούπερ μάρκετ. Θα τις κλείσετε τις λαϊκές αγορές. Αυτή είναι η επιδίωξή σας; Θέλετε έσοδα, βεβαίως. Και θα μπορούσατε να έχετε έσοδα από τις λαϊκές αγορές και είναι απʼ ό,τι μαθαίνουμε διαθέσιμοι να διαπραγματευθούν και να συζητήσουν μαζί σας για έναν αντικειμενικό προσδιορισμό του φόρου που μπορούν να πληρώνουν, ο οποίος να είναι ουσιαστικός και να δίνει έσοδα στο Υπουργείο.

Και σας ρωτώ: Έχετε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς να κάνουν αυτούς τους εκτεταμένους ελέγχους σε δεκάδες χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις και πολύ μικρούς επιτηδευματίες;

Εδώ βλέπουμε τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου που δείχνουν ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει τεράστια προβλήματα. Πώς θα κάνετε ελέγχους; Δεν θα κάνετε κανέναν απολύτως έλεγχο και πολύ φοβούμαι ότι αντί να χτυπήσετε τη φοροδιαφυγή, θα την γιγαντώσετε. Και αυτά που παίρνατε τώρα, πράγματι μικρά έσοδα, θα τα χάσετε και αυτά, ενώ είχατε τη δυνατότητα μʼ έναν αντικειμενικότερο προσδιορισμό και με μια ουσιαστικότερη και αποτελεσματική ρεαλιστική πολιτική, να είχατε μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα και για το χρόνο αυτό και για τα επόμενα χρόνια.

Αλλά δυστυχώς, ακολουθείτε μια πολιτική δήθεν εκσυγχρονιστική, η οποία δεν βλέπει την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Την πραγματικότητα που υπάρχει στην αγορά. Την πραγματικότητα που υπάρχει με την πολύ μικρή επιχείρηση και τους εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπιτηδευματίες στη χώρα μας, τους οποίους,  και αυτούς ακόμα, μέσα στην κρίση αυτή έπρεπε να στηρίξετε ως παράγοντες ανακούφισης, ανάσας για την ελληνική οικονομία και διεξόδου από την κρίση.

Σας ευχαριστώ.