Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/04/2010

Δήλωση Δημ.Στρατούλη για την επιστολή της ΕΕ για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Σχετικά με την επιστολή της ΕΕ για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι βάρβαρο αντικοινωνικό μέτρο, αυξάνει την ανεργία των νέων και δεν βοηθάει την βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης. Μόνο μια καθολική λαϊκή εξέγερση μπορεί να τους σταματήσει.

Το μέτρο αυτό είναι νεοφιλελεύθερο, αναποτελεσματικό, με τεράστιο κοινωνικό κόστος, χωρίς οικονομικό όφελος για τα ασφαλιστικά Ταμεία. Φορτώνει περισσότερα χρόνια εργασίας στους ασφαλισμένους και κατά συνέπεια περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνει την ανεργία των νέων, επιβραδύνει την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας.

Εάν αυξηθούν τα όρια ηλικίας κατά δύο χρόνια, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος βελτιώνεται μόνο κατά 7 μήνες. Και μόνο οι φήμες για αύξησή τους πυροδοτεί κύμα φυγής σε όσους/ες έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και προκαλεί μεγαλύτερη οικονομική ζημιά στα ασφαλιστικά Ταμεία απ' όσο όφελος υποτίθεται ότι θα προκαλούσε. Αντιθέτως, εάν μειωθεί η εισφοροδιαφυγή από το 35% στο 20%, το ασφαλιστικό σύστημα κερδίζει επτά χρόνια ζωής. Επομένως υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που ακολουθεί η κυβέρνηση.

To Γραφείο Τύπου