Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/04/2010

Ανάπτυξη ιατρείων διαβητικού ποδιού στο ΕΣΥ

Ερώτηση Β.Μουλόπουλου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύη

Ένας από τους πολλούς κινδύνους που διατρέχουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, είναι ο ακρωτηριασμός των κάτω άκρων τους.

Περίπου το 5% των διαβητικών ασθενών στη χώρα μας, εμφανίζουν έλκη στα πόδια, γεγονός που σημαίνει ότι 30.000 – 40.000 ασθενείς με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, στην Ελλάδα πραγματοποιούνται ετησίως περίπου 3.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων.

Η δημιουργία ιατρείων διαβητικού ποδιού, στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ αλλά και των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θα έδινε την δυνατότητα στους ασθενείς με διαβήτη, να εκπαιδεύονται στην φροντίδα των κάτω άκρων τους και να έχουν εξειδικευμένη αντιμετώπιση όποτε χρειάζονται, με στόχο την πρόληψη μη αναστρέψιμων επιπλοκών.

Επειδή τα στοιχεία που υπάρχουν διεθνώς για την λειτουργία ιατρείων ποδιού δείχνουν ότι συμβάλλουν στην μείωση των ακρωτηριασμών των διαβητικών ασθενών κατά 50%.

Επειδή στην χώρα μας λειτουργούν αντίστοιχα ιατρεία σε ελάχιστα νοσοκομεία, εκ των οποίων μόνο 5 στην περιφέρεια.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

•    Υπάρχει και τι προβλέπει ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη ιατρείων ποδιού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη από όλη την χώρα, μειώνοντας  στο ελάχιστο τους ακρωτηριασμούς με τις τόσο επιβαρυντικές συνέπειες κυρίως για τους ίδιους τους ασθενείς αλλά και το περιβάλλον τους;

Ο ερωτών βουλευτής

Μουλόπουλος Βασίλης