Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/09/2004

Δήλωση του βουλευτή του Συνασπισμού Γιάννη Δραγασάκη σχετικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Με τη γενικόλογη προεκλογικού στυλ ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή στη ΔΕΘ, η κυβέρνησε έδειξε ότι δεν διαθέτει πρόγραμμα που να απαντά στα προβλήματα που ο ίδιος εξέθεσε με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, απασχόλησης και ανάπτυξης. Το μόνο συγκεκριμένο στοιχείο που έδωσε ο κ. Πρωθυπουργός είναι ότι η κάθε ελληνική οικογένεια χρωστά τουλάχιστον 50.000 ευρώ. Όμως, με την πολιτική που εξήγγειλε οι πλούσιοι θα πληρώσουν λιγότερους φόρους. Εύλογα λοιπόν ο κ. Πρωθυπουργός απέφυγε να πει συγκεκριμένα ποιος θα πληρώσει αυτό το χρέος. Η κυβέρνηση επιλέγει ως άμεση πολιτική την «ήπια προσαρμογή» ταυτόχρονα με τη δημοσιονομική τρομοκρατία που αναπτύσσει. Προετοιμάζει το έδαφος για σκληρότερα μέτρα μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ο «νεοφιλελευθερισμός αλά ελληνικά», δηλαδή η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της άνισης κατανομής των εισοδημάτων, συνεχίζεται. Η εκποίηση δημόσιας περιουσίας εντείνεται. Το σύστημα ΠΑΣΟΚ παραμένει στη θέση του υπό νέα διεύθυνση και με νέο προσωπικό, αυτό της ΝΔ. Θέματα όπως η διαπλοκή, οι ειδικοί λογαριασμοί και άλλοι μηχανισμοί αδιαφάνειας αποσιωπούνται, προφανώς για να εξυπηρετηθεί η νέα εξουσία.

Μια τέτοια πολιτική κατεύθυνση δεν μπορεί να έχει διαφορετικές συνέπειες για τους εργαζόμενους από την προηγούμενη, όσο κι αν η κυβέρνηση αποφεύγει να μιλήσει συγκεκριμένα για τις πολιτικές της ή μεταθέτει τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον.

To Γραφείο Τύπου