Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/04/2010

Επαναλειτουργία του Club Med της Κω και διασφάλιση του εργασιακού μέλλοντος των 160 εργαζομένων

Ερώτηση Φ.Κουβέλη, Μ.Κριτσωτάκη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 Έντονη είναι η ανησυχία τόσο των 160 εργαζόμενων στο Club Med  στην Κέφαλο της νήσου Κω, όσο και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου Βόρειας Δωδ/σου από τις εξελίξεις στο θέμα της επαναλειτουργίας του εν λόγω ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Τον Σεπτέμβριο του 2007 η εταιρεία «CLUB MEDITERRANEE ΕΛΛΑΣ Α.Ε – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία του ξενοδοχείου της, προκειμένου να προβεί σε ριζική ανακαίνιση του. Ωστόσο, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την προσωρινή παύση της λειτουργίας του ξενοδοχείου μέχρι σήμερα δεν ξεκίνησε καμία εργασία ανακαίνισης. Στις 12 Νοεμβρίου 2009, κατόπιν αιτήματος των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπρόσωπο της εργοδότριας εταιρείας. Στη συνάντηση οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν ότι η εταιρία έλαβε μεν έγκριση για επιχορήγηση της επένδυσης της (ανακαίνιση ξενοδοχείου), το ύψος της οποίας ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 12.114.000 ευρώ, αλλά ότι, παρόλα αυτά, δεν θα προχωρούσε σε εργασίες ανακαίνισης αν προηγουμένως δεν έβρισκε επενδυτή. Αναφορικά με το εργασιακό μέλλον των 160 εργαζομένων της επιχείρησης, η εταιρία αποκάλυψε την πρόθεσή της να τους απολύσει.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ των εργαζομένων και της εταιρίας, το ξενοδοχείο θα πρέπει να επαναλειτουργήσει την καλοκαιρινή περίοδο του έτους 2010 και οι εργαζόμενοι να επαναπροσληφθούν στο σύνολό τους. Εντούτοις, σε πρόσφατη τριμερή συνάντηση στην οποία μάλιστα συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η εταιρία δήλωσε ξεκάθαρα ότι, κατά παράβαση των συμφωνηθέντων με τους εργαζόμενους, δεν σκοπεύει να επαναλειτουργήσει το ξενοδοχείο το 2010 και ότι δεν δεσμεύεται να προχωρήσει σε νέα συμφωνία με περιεχόμενο τη διατήρηση των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας, αν δεν λάβει απαντήσεις από το Υπουργείο για μια σειρά θεμάτων όπως π.χ. η εκταμίευση των επιχορηγήσεων, πολεοδομικές άδειες κλπ.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

•    Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για τη διασφάλιση του εργασιακού μέλλοντος των 160 εργαζομένων στο Club Med της Κω, την τήρηση της υφιστάμενης συμφωνίας μεταξύ των εργαζομένων και της εταιρίας, καθώς και για την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου από την «CLUB MEDITERRANEE ΕΛΛΑΣ Α.Ε – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ»;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Μιχάλης Κριτσωτάκης