Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/09/2004

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος και ο Δ.Στρατούλης, μέλος της Π.Γ., συναντήθηκαν σήμερα με τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Η Έκθεση Θεσσαλονίκης έδειξε ότι η κυβέρνηση δεν δίνει δίκαιες και σωστές λύσεις. Αναιρεί και μεταθέτει υποσχέσεις, εκδίδοντας μεταχρονολογημένες επιταγές. Το σύνθημα της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι «κάντε υπομονή». Το ίδιο έλεγε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η πραγματική όμως σύγκλιση και η κοινωνική δικαιοσύνη δεν θαρθούν από μίγμα πολιτικής που περιέχει κυβερνητικές υποσχέσεις και κοινωνικές αντοχές. Θα έρθει με ριζικά διαφορετικές πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης, ισόρροπης ανάπτυξης και δίκαιης κατανομής βαρών και ωφελημάτων.

Όλοι σήμερα στην Ελλάδα του 2004, και αυτοί που κυβερνούσαν χθες και αυτοί που κυβερνούν σήμερα, παραδέχονται ότι δεν υπάρχει δίκαιη διανομή του παραγόμενου εθνικού προϊόντος, ότι υπάρχει φορολογική, εισοδηματική, κοινωνική και περιφερειακή ανισότητα. Οι αιτίες είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται. Δεν υπάρχουν μεταφυσικές αιτίες. Αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές, θα διαιωνίζονται τα προβλήματα και θα μετακυλίονται από τετραετία σε τετραετία τα αδιέξοδα.

Εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ υποστηρίζουμε ότι επιβάλλεται: ριζική αναδιανομή εισοδημάτων με ελάχιστη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, με επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, με νομοθετική ρύθμιση του κατώτερου εγγυημένου εισοδήματος, με αντιμετώπιση της ακρίβειας και προστασία των εισοδημάτων των εργαζομένων από την αισχροκέρδεια, με κοινωνική στήριξη της μητρότητας, των πολυτέκνων και των μονογονεϊκών οικογενειών.

Υποστηρίζουμε ότι επιβάλλεται πολιτική για την πλήρη απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Πλήρη απασχόληση για όλους, με εφαρμογή του 35ωρου, με τακτοποίηση των συμβασιούχων, χωρίς διακρίσεις, κατά την Ευρωπαϊκή Οδηγία, με περιορισμό δραστικό των μορφών της ελαστικής απασχόλησης.

Επίσης, υποστηρίζουμε ότι επιβάλλεται δημόσια κοινωνική ασφάλιση με τριμερή χρηματοδότηση και συμμετοχή του κράτους κατά τα 3/9, δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση με κατώτερο αφορολόγητο τα 13.000 €, που προτείνει και η ΓΣΕΕ, και την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Και, επίσης, αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Σήμερα οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν αδιέξοδα στην καθημερινότητά τους. Αντιμετωπίζουν αβεβαιότητες από πλευράς προοπτικής. Αντιμετωπίζουν προσωπική και οικογενειακή ανασφάλεια. Χρειάζονται ριζικά διαφορετικές πολιτικές. Η κυβερνητική πολιτική είναι γνωστή από παλιά. Συνεχίζει τον ίδιο μονόδρομο και τις ίδιες επιλογές που μέχρι σήμερα φόρτωσαν αδικίες, ανισότητες, βάρη και αποκλεισμούς στην μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ και τα μέλη της Διοίκησης για το εγκάρδιο κλίμα που είχε η συζήτησή μας, για τον απόλυτο σεβασμό των εκατέρωθεν απόψεων και για την κοινή αγωνία να διαμορφωθούν προοπτικές για καλύτερη προοπτική όλων σ΄ αυτόν τον τόπο, που διαρκώς καλείται να συμβάλει με τρόπο αποφασιστικό και άδικο, επωμιζόμενος θυσίες και σκληρές εισοδηματικές πολιτικές.

To Γραφείο Τύπου