Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/04/2010

Προβλήματα Συμβασιούχων Καθηγητών Τ.Ε.Ι.

Ερώτηση Μ.Κριτσωτάκη προς την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Για άλλη μια φορά η πολιτεία συνεχίζει την απαξίωση και την υποβάθμιση των Τ.Ε.Ι. και οδηγεί τον μεγάλο αριθμό των συμβασιούχων εκπαιδευτικών Τ.Ε.Ι. σε ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

Αντί να αυξάνει την χρηματοδότηση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων προσπαθεί να «εξοικονομήσει» χρήματα και στο όνομα αυτής της δήθεν «οικονομίας» λαμβάνονται αποφάσεις που κάνουν λόγο για μείωση του αριθμού των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, για λύση των συμβάσεών τους στις 30/06/10 ή και οριστική διακοπή αυτών από τον Σεπτέμβριο του 2010.

Έτσι, οι χιλιάδες συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί των Τ.Ε.Ι. της χώρας που εργάζονται υπό καθεστώς ομηρίας χωρίς κανένα εκπαιδευτικό και εργασιακό δικαίωμα, οι έκτακτοι καθηγητές που «εκτάκτως» καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για 5,10 ακόμα και 20 χρόνια και ασκούν μεγάλο μέρος του έργου των Τ.Ε.Ι. απαξιώνονται και εγκλωβίζονται είτε σε ακόμη πιο ανασφαλείς και άθλιες σχέσεις εργασίας  είτε στην ανεργία.

Όλα τους τα σημαντικά θεσμικά προβλήματα παραμένουν άλυτα και το ελληνικό κράτος συνεχίζει να τους αντιμετωπίζει σαν εκπαιδευτικούς β κατηγορίας. Στα Τ.Ε.Ι. δεν έχει θεσμοθετηθεί βαθμίδα ή κλάδος του Ε.Ε.ΔΙ.Π ώστε να αξιοποιηθούν οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί.

    Δεν προκηρύσσονται θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού όπου υπάρχουν έκτακτοι καθηγητές με πλήρη προσόντα με συνέπεια εκπαιδευτικοί με σημαντική ερευνητική και εκπαιδευτική εμπειρία να αδυνατούν να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό των Τ.Ε.Ι και να παραμένουν σε εργασιακή ομηρεία  με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ωριαίας αντιμισθίας μονοετούς διάρκειας.

    Ενώ οι Έκτακτοι Εκπαιδευτικοί των Τ.Ε.Ι. αποτελούν το 75% του εκπαιδευτικού προσωπικού τους και εργάζονται τόσα χρόνια δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε κανένα θεσμικό όργανο των Τ.Ε.Ι.

      Εδώ και χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία αύξηση στο ωρομίσθιο των έκτακτων εκπαιδευτικών

    Η προϋπηρεσία τους για τον ίδιο γνωστικό τομέα δεν αναγνωρίζεται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί στηρίζουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας και αντιμετωπίζουν σοβαρά θεσμικά προβλήματα παρόλο που χωρίς αυτούς τα περισσότερα Τ.Ε.Ι. της χώρας δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

1.    Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο ώστε να προστατέψει όλους αυτούς τους εκπαιδευτικούς και να μην ληφθούν μέτρα που είτε θα τους οδηγήσουν στην ανεργία είτε σε επισφαλείς εργασιακές σχέσεις στην εκπαίδευση;

2.    Προτίθεται το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην επίλυση των θεσμικών προβλημάτων των Ε.Ε. και εντός ποιου χρονικού πλαισίου;

Ο ερωτών βουλευτής

Κριτσωτάκης Μιχάλης