Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/09/2004

Ανακοίνωση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ για το νομοσχέδιο "Ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας ΟΤΑ"

Το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, σε συνεδρίασή του στις 14/9/04 συζήτησε την κατάσταση που διαμορφώνεται στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, από την έως τώρα στάση και τις διαφαινόμενες επιλογές της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Το Τμήμα εκτίμησε, και με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου σκούπα «Ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», τα εξής:

Α) H Ν.Δ. συνεχίζει, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, να αντιμετωπίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως παρία και όχι ως εταίρο του πολιτικού συστήματος.
Η εξαφάνιση της Τ.Α. απ' όλα τα κεντρικά όργανα προγραμματισμού σε όλες τις έως τώρα πρωτοβουλίες είναι χαρακτηριστική (μερική απασχόληση, σχεδιασμός φυσικού αερίου, επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ») και επιβεβαιώνει την συγκεντρωτική, κρατικίστικη και πελατειακή αντίληψη ότι η Τ.Α. υλοποιεί κυβερνητικά προγράμματα και δεν σχεδιάζει πολιτικές..

Β) Η καθυστέρηση συζήτησης για τον Κώδικα, η μετατόπιση της υλοποίησης των προεκλογικών οικονομικών υποσχέσεων (παρακρατηθέντα, πλήρης εφαρμογή του ν.1828, μεταφερόμενες αρμοδιότητες), στη συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό, η αντιφατική εκφορά λόγου και κατευθύνσεων (π.χ.ΚΕΠ), η εμμονή στο διορισμένο περιφερειάρχη, δείχνει το πόσο ανέτοιμη παρά τα θρυλούμενα, είναι η κυβέρνηση στο να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναδιάρθρωση του πολιτικοδιοικητικού συστήματος, την ανάδειξη του ρόλου της Τ.Α. στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την εναρμόνισή της με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Ο ΣΥΝ θεωρώντας ότι οι πόλεις και οι περιφέρειες είναι οι πρωταγωνιστές της νέας εποχής, μιας εποχής που δεν επιτρέπει κυβερνητικές εναλλαγές να ανατρέπουν θεσμικές κατακτήσεις , προτείνει:

Μια πολιτική συμφωνία που θα κατοχυρώνει τη σύγκλιση με την ευρωπαϊκή οικονομική και θεσμική πραγματικότητα και την αποκέντρωση του κράτους με αυτοδιοίκηση.

'Αμεσα επιβάλλεται η θεσμοποίηση της αιρετής περιφέρειας, της μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης, η πλήρης εφαρμογή του Ε.Χ.Τ.Α., η ψήφιση ενός νέου κώδικα που θα αναδεικνύει το ζήτημα της τοπικής δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών (απλή αναλογική, τοπικά δημοψηφίσματα, συμμετοχικός προϋπολογισμός), η διασφάλιση της οικονομικής αυτοδυναμίας και αυτοτέλειας και η διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών στα πλαίσια μιας φορολογικής μεταρρύθμισης που θα αναδιανέμει πόρους και θα παρέχει φορολογική εξουσία στην Τ.Α., χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του πολίτη.

Η σημερινή καθυστέρηση των Π.Ε.Π. στην αξιοποίηση των πόρων του Γ' ΚΠΣ, η συζήτηση που ξεκινά για το Δ' ΚΠΣ και η αναγκαιότητα να μην είναι και αυτό ένα νέο πλαίσιο χαμένων ευκαιριών και αποσπασματικών παρεμβάσεων κάνουν τις μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε εξαιρετικά επίκαιρες και επείγουσες.

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να προχωρήσουν άμεσα σε ένα διάλογο που θα καταλήξει στις αναγκαίες θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και θα κατοχυρώνει την αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση.

Τμήμα Αυτοδιοίκησης