Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/04/2010

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Δ.Παπαδημούλη - Σκάνδαλο χρηματισμού γιατρών από την εταιρία Depuy International

Δ. Παπαδημούλης:

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, σχετικά με τη διερεύνηση εμπλοκής ελλήνων ορθοπεδικών γιατρών στην υπόθεση χρηματισμού της πολυεθνικής εταιρείας De Puy International.

Ο Δ. Παπαδημούλης ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να τον ενημερώσει σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται στην Ελλάδα και αν έχει ζητηθεί η συνδρομή των βρετανικών αρχών. Επιπλέον, ρώτησε  αν έχει κατηγορηθεί κάποιος ιατρός από την λίστα που έχει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών για δωροδοκία, αν υπάρχει πόρισμα της ΥΠΕΕ για το σχετικό θέμα και πως δικαιολογείται η τόσο μεγάλη καθυστέρηση ανάληψης δράσης από τις αρμόδιες αρχές.

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, δήλωσε ότι συμμερίζεται την ανησυχία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «για την καθυστέρηση της διαδικασίας, ιδιαίτερα στο διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου του 2009.» Σύμφωνα μα τον κ. Σαχινίδη, «η καθυστέρηση αυτή οφείλεται και στο γεγονός της  αποχώρησης του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας».

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι η δικογραφία διαβιβάστηκε στην ΥΠΕΕ με εισαγγελική παραγγελία και ότι η έρευνα συνεχίζεται εντατικά. Μάλιστα σημείωσε ότι «Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα τελικό πόρισμα της ΥΠΕΕ για την υπόθεση. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στην εισαγγελέα ενδιάμεσο πόρισμα που θα αφορά τους 13 γιατρούς και χρησιμοποιήσαμε υλικό από την υπόθεση Ρόμπερτ Ντουγκάλ.»

Ακόμη, ο κ. Σαχινίδης δήλωσε ότι «η έρευνα για τις εμπλεκόμενες εταιρείες συνεχίζεται από την ΥΠΕΕ η οποία θα ζητήσει και παράταση της εισαγγελικής εντολής προκειμένου να ολοκληρώσει τη διερεύνηση της υπόθεσης. Όταν ολοκληρωθεί το πόρισμα η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και εισαγγελέας εφετών θα διερευνήσει εάν έχουν διαπραχθεί αδικήματα όπως της απάτης, της συνέργειας σε απάτη και της δωροδοκίας και ανάλογα θα ασκήσει ποινικές διώξεις».

Ο Δ. Παπαδημούλης τόνισε στην παρέμβασή του:

«Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί με μεγάλη δυσπιστία αυτή τη συζήτηση και αυτές τις απαντήσεις για τους εξής απλούς λόγους:

Πρώτον, διότι στην Ελλάδα δεν έχει καταδικαστεί μέχρι τώρα ποτέ κανένας, είτε πολιτικός είτε δημόσιος λειτουργός για σκάνδαλο διαφθοράς, παρότι ακούει δεκαετίες τώρα «το μαχαίρι θα φτάσει βαθιά στο κόκαλο και θα την πληρώσουν όλοι όσο ψηλά και αν βρίσκονται». Και σου λέει «μας δουλεύουν».

Δεύτερον, διότι όλα τα μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς και χρηματισμού στην Ελλάδα προκύπτουν όχι μετά από πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης του όποιου κόμματος ή της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά μετά από αποφάσεις δικαστηρίων και αποκαλύψεων που γίνονται σε κάποια άλλη χώρα. Siemens από τη γερμανική δικαιοσύνη, τα ορθοπεδικά από τη βρετανική δικαιοσύνη, τα υποβρύχια από τη γερμανική δικαιοσύνη, το σκάνδαλο Ντέμλερ Μπενζ, δηλαδή η Μερσέντες, με μπλεγμένη και πάλι την Ελλάδα, από την αμερικάνικη δικαιοσύνη.

Και έρχεται και μια έρευνα του αμερικάνικου μελετητικού οίκου Μπρούκιγκς που λέει ότι το κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα είναι 20 δισ. ευρώ ετησίως, 8% του ΑΕΠ. Ο πολίτης, ο μισθωτός που του κόβετε μισθούς και συντάξεις και που σήμερα απεργεί, λέει: «Κόψτε από τη διαφθορά, μην κόβετε από το μισθό μου και τη σύνταξή μου, δεν έχω ευθύνη για αυτή τη διαφθορά».

Το ερώτημα που τίθεται είναι: οι δωροδοκηθέντες καταδικάζονται, οι δωροδοκούμενοι γιατί δεν συλλαμβάνονται, γιατί δεν καταδικάζονται; Έχετε τα στοιχεία, έχετε την εταιρεία, έχετε το είδος, έχετε το χρονικό διάστημα, δεκαπέντε μήνες είναι πάρα πολύ για ψάξιμο, εννέα της Ν.Δ. και έξι του ΠΑΣΟΚ.

Το σκανδαλώδες είναι πως υπάρχει νόμος από το 1996, ψηφισμένος από τη Βουλή, που μιλάει για μηχανοργάνωση στα δημόσια νοσοκομεία, για υποχρεωτικούς ισολογισμούς και σύγχρονο σύστημα προμηθειών. Αυτός ο νόμος μετά από οκτώ χρόνια ΠΑΣΟΚ και έξι χρόνια ΝΔ δεν εφαρμόζεται. Αν δείτε το πόιντ σύστεμ του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης του κ. Πάγκαλου, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο internet, θα δείτε ότι η μηχανοργάνωση των νοσοκομείων, που θα μπορούσε να «πιάσει» τις διπλάσιες τιμές και να αποτρέψει το σκάνδαλο «είναι σε εξέλιξη». Κακοποιούμε και τα ελληνικά. Η μη εφαρμογή ενός νόμου δεκαπέντε χρόνια τώρα, λέμε πως «είναι σε εξέλιξη». Έχουμε καταργήσει και τους χρόνους.

Οφείλετε εξηγήσεις και εσείς και οι προηγούμενοι γιατί δεν έχετε θωρακίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας  και γιατί επιτρέπετε 20 δισ. ευρώ ετησίως να είναι το κόστος της διαφθοράς το οποίο πληρώνει  ο ελληνικός λαός».