Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/04/2010

Συνέντευξη του Δ. Στρατούλη στο Ρ/Σ «105,5 στο κόκκινο» (Γιώργο Αναδρανιστάκη) για την υπαγωγή της χώρας μας στο ΔΝΤ

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, σε συνέντευξή του για την υπαγωγή της χώρας μας στο ΔΝΤ στο Ρ/Σ «105,5 στο κόκκινο» (Γιώργο Αναδρανιστάκη) ανέφερε τα εξής:

Σήμερα μόλις υπάρχει μια πρώτη κινηματική αντίδραση στην υπαγωγή της χώρας μας στον κοινό μηχανισμό ΔΝΤ-Ε.Ε. με τη συγκέντρωση που έχουν στα προπύλαια τα πρωτοβάθμια σωματεία, που τη στηρίζουν και οι δυνάμεις τις Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η προσφυγή στο «μηχανισμό στήριξης» ΔΝΤ-ΕΕ σημαίνει ότι η κυβέρνηση εκχωρεί βασικά κυριαρχικά δικαιώματα στο ΔΝΤ. Μιλάμε δηλαδή για οικονομική κατοχή και ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε μισοαποικία. Οι λαοί των χωρών στις οποίες παρενέβη το ΔΝΤ υπέφεραν για δεκαετίες ή συνεχίζουν να υποφέρουν ακόμη.

Ορισμένα από τα μέτρα που θα ακολουθήσουν είναι:

Μόνο η λαϊκή κινητοποίηση, η εξέγερση των εργαζομένων και η κοινή δράση ολόκληρης της Αριστεράς μπορούν να τους σταματήσουν, γιατί είναι τα μόνα που φοβούνται οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Αυτό που χρειάζεται δεν είναι η ενεργοποίηση του δολοφονικού για τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων μηχανισμού ΔΝΤ-ΕΕ αλλά :

•    Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να σύρει τη χώρα στο ΔΝΤ. Δεν εκλέχτηκε με βάση τέτοια προγραμματική δέσμευση και δεν της έδωσε τέτοια εξουσιοδότηση ο Ελληνικός Λαός Θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα.

•    Θα πρέπει να επιδιωχθεί η άμεση επαναδιαπραγμάτευση τουλάχιστον του εξωτερικού δημοσίου χρέους με στόχο μια νέα ρύθμισή του με διαγραφή ενός τμήματός του, με μείωση επιτοκίων και παράταση του χρόνου αποπληρωμής του.

•    Θα πρέπει να διεκδικηθεί η κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε. ή τουλάχιστον η επʼ αόριστον αναστολή της εφαρμογής του στη χώρα μας και η άμεση απόσυρση του κυβερνητικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αντί αυτού να προωθηθεί ένα έκτακτο πρόγραμμα παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας μας.

•    Να εθνικοποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

•   Σε κάθε περίπτωση όλοι και όλες πρέπει επιτέλους να βγούμε από τα σπίτια μας, όλοι και όλες να βγούμε στους δρόμους.

To Γραφείο Τύπου