Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/04/2010

Σοβαρότατα ερωτηματικά καλύπτουν την εποπτεία του Συστήματος Παρακολούθησης Συναλλαγών επί τίτλων με Λογιστική Μορφή από την Τράπεζα της Ελλάδος και ειδικότερα τη διατήρηση του χρονικού περιθωρίου Τ+3 (και υπό ορισμένες προϋποθέσεις Τ+10)

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Π.Λαφαζάνη προς τον Υπουργό Οικονομικών

Το μπαράζ των κερδοσκοπικών επιθέσεων το οποίο, επιβάρυνε το ελληνικό δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια επιπλέον ευρώ σε τόκους, εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσον η Τράπεζα της Ελλάδος, θωράκισε επαρκώς τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου. Μάλιστα, ορισμένα δημοσιεύματα, έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν την Τράπεζα της Ελλάδος, ότι διευκόλυνε τα διάφορα κερδοσκοπικά funds, να διευρύνουν την εφαρμογή της ευρέως διαδεδομένης κερδοσκοπικής πρακτικής του short selling επιμηκύνοντας το χρόνο διακανονισμού σε 10 εργάσιμες ημέρες (Τ+10). Η Τράπεζα της Ελλάδος, αντέκρουσε τις κατηγορίες, επικαλούμενη την τεχνική εναρμόνιση με την διεθνή πρακτική της αυτόματης επανεισαγωγής (recycling), χωρίς όμως η απάντηση αυτή να τεκμηριώνεται με την επισύναψη επίσημων εγγράφων, από άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Σε κάθε όμως περίπτωση παραμένει το ερώτημα γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος επέτρεψε εν μέσω συντονισμένων κερδοσκοπικών επιθέσεων τη συνέχιση της πρακτικής του short selling με χρόνους διακανονισμού Τ+3, σαν να μη συνέβαινε τίποτα μέχρι τις 07.04.2010, όπου ο σχετικός χρόνος μειώθηκε σε Τ+1. Ακόμα, και στον πιο καλοπροαίρετο πολίτη προκαλεί ερωτηματικά η μη δημοσίευση των επίσημων εγγράφων της Τράπεζας της Ελλάδος βάσει των οποίων αποφασίζονται οι όποιες τροποποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας του Συστήματος Παρακολούθησης Συναλλαγών επί τίτλων με Λογιστική Μορφή, όπως και η ουσιαστική απουσία κάποιας μορφής οργανωμένης αγοράς,- άρα και εποπτείας,- για τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (Credit Default Swaps - CDS). Τέλος, είναι εξόχως προβληματική η απουσία επίσημων δημοσιευμένων στοιχειών σχετικά με τα πρόστιμα που έχει επιβάλει ο Διαχειριστής του Συστήματος Παρακολούθησης Συναλλαγών επί τίτλων με Λογιστική Μορφή, σε φορείς που αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των αντισυμβαλλόμενων τους.

Επειδή, εν μέσω παράδοσης της χώρας στο διευθυντήριο ΔΝΤ, η κυβέρνηση και οι εποπτικές αρχές οφείλουν τουλάχιστον να λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια.

Επειδή, οι κερδοσκοπικές επιθέσεις επιβάρυναν και θα επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο με επιπλέον καταβολή τόκων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Για ποιο λόγο η Τράπεζα της Ελλάδος συνέχιζε επί τόσους μήνες να επιτρέπει το διακανονισμό των μη-προθεσμιακών συναλλαγών επί ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, έως και 3 ημέρες (και υπό ορισμένες προϋποθέσεις) μετά την κατάρτιση της συναλλαγής;

2.    Γιατί συνεχίζεται η ουσιαστική απουσία κάποιας μορφής οργανωμένης αγοράς,- άρα και εποπτείας, για τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) επί ομολόγων του ελληνικού δημοσίου;

Τέλος, παρακαλούνται ο κ. Υπουργός, όπως καταθέσει το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή τα παρακάτω στοιχεία.

    Α.  Τον όγκο των συναλλαγών οι οποίες υποδηλώνουν πρακτική short selling, ανά φορέα από 01.01.2008 έως και σήμερα.

     Β. Επίσημα έγγραφα τα οποία να τεκμηριώνουν την ισχύ της πρακτικής «αυτόματης επανεισαγωγής» (recycling), σε αντίστοιχα συστήματα διακανονισμών συναλλαγών επί τίτλων του δημοσίου στις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και τις αντίστοιχες προθεσμίες.

     Γ. Επίσημα έγγραφα τα οποία να τεκμηριώνουν, την πρόβλεψη περί απεριόριστου χρόνου αυτόματης επανεισαγωγής στην υπό σχεδιασμό νέα Ευρωπαϊκή κοινή πλατφόρμα διακανονισμού τίτλων ΤARGET 2.

     Δ. Τα έγγραφα της Τράπεζας της Ελλάδος, με αριθμούς πρωτοκόλλου, 690/5.10.2009 και 691/22.10.2009, τα οποία επέβαλλαν τις σχετικές τροποποιήσεις στην πρακτική του recycling.

     E. Τα πρόστιμα τα οποία επεβλήθησαν από το Διαχειριστή του Συστήματος Παρακολούθησης Συναλλαγών επί τίτλων με Λογιστική Μορφή, από 01.01.2008 έως και σήμερα, αναλυτικά κατά ημερομηνία επιβολής, αντισυμβαλλόμενο και ύψος.

Ο ερωτών και αιτών Βουλευτής

Παναγιώτης Λαφαζάνης