Skip to main content.
26/04/2010

Ώρες ευθύνης, ανάγκη για ριζική αλλαγή προτεραιοτήτων - του Θανάση Πετράκου

Οι στιγμές που ζει ο λαός από τις 23 Απριλίου είναι δραματικές. Ο μοιραίος, άβουλος και συνένοχος Πρωθυπουργός ενεργοποίησε τον κατάπτυστο μηχανισμό δήθεν «διάσωσης» της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.

Ο φόβος και η ανησυχία που υπάρχει σε όλους τους πολίτες έχει μετατραπεί σε ντροπή. Εκτιμώ ότι αυτά τα συναισθήματα θα μετατραπούν σύντομα σε οργή. Η οργή υπάρχει κίνδυνος να στραφεί εναντίον όλων και όχι μόνο εναντίον του άθλιου δικομματικού συστήματος, που κυβερνάει 35 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση τη χώρα και την οδήγησε σήμερα να είναι χώρα β΄ κατηγορίας.

Γιʼ αυτό επιβάλλεται αυτή τη στιγμή ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά προέκταση να ανταποκριθούν σε αυτές τις ιστορικές και κρίσιμες στιγμές που ζει η χώρα μας και ο λαός της.

Η ηγεσία του κόμματος όφειλε και οφείλει έστω και τώρα να θέσει το κόμμα σε κατάσταση συναγερμού. Επιβάλλεται ριζική αλλαγή προτεραιοτήτων και στόχων. Η Κ.Π.Ε. έπρεπε την Κυριακή να είχε συγκληθεί και με θέμα πώς θα τεθεί το κόμμα σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας. Δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε. Η σημερινή λειψή συμμετοχή δεν είναι καλό σημάδι. Επιβάλλεται έστω και τώρα, στο και 5΄, να συνεννοηθούμε όλοι.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι διαφορετικές σκέψεις και προτάσεις δεν είναι ανταγωνιστικές, αλλά συμπληρωματικές. Μπορούσαν αλλά και ακόμη μπορούν, υπάρχει ένα ελάχιστο περιθώριο, να συντεθούν σε μια συνεκτική και προωθητική πρόταση, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει:

1) Απαιτούμε και διεκδικούμε να γίνει δημοψήφισμα για να απορρίψει ο λαός την προσφυγή στον κατάπτυστο μηχανισμό Δ.Ν.Τ., Ε.Ε. και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

2) Ζητούμε αύριο να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής με αίτημα να ανακαλέσει η κυβέρνηση την επιστολή της για προσφυγή στον κατάπτυστο μηχανισμό.

3) Προτείνουμε:

α) Η κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα σύγκληση της Ε.Ε. με αίτημα να αναδιαπραγματευτεί τη γνωστή απαράδεκτη απόφαση συγκρότησης του μηχανισμού και να ζητήσει τον κατευθείαν δανεισμό με 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την έκδοση ευρωομολόγου. Στο επιχείρημα ότι δεν προβλέπεται από τις συνθήκες, η απάντηση είναι απλή. Μήπως η είσοδος του Δ.Ν.Τ. στην Ευρωζώνη προβλέπεται από τις συνθήκες; Με πολιτική απόφαση έγινε.

β) Αν απορριφθεί από τους εταίρους της Ε.Ε.:

i) Απευθυνόμαστε σε άλλες χώρες για δανεισμό.

ii) Ζητάμε επαναδιαπραγμάτευση του εξωτερικού χρέους της χώρας με σκοπό διαγραφή μέρους αυτού, περίοδο χάριτος αποπληρωμής, επαναδιαπραγμάτευση των επιτοκίων με ευνοϊκότερους όρους και επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του υπολοίπου.

iii) Ακόμη και έκδοση λαϊκού ομόλογου μπορεί να συζητηθεί.

4) Πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με πρώτο στόχο την εθνικοποίηση των βασικών τραπεζών.

5) Διεκδικούμε την κατάργηση του προγράμματος σταθερότητας.

6) Ενιαία δράση με όλες τις αριστερές δυνάμεις και τους εργαζόμενους της Ευρώπης για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

7) Μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης για τους αδύναμους.

8) Άμεση μείωση των εξοπλισμών.

9) Ενίσχυση των εισοδημάτων.

10) Αναπροσαρμογή του ΕΣΠΑ στην κατεύθυνση της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Αναρωτιέμαι, γιατί πρέπει να παρουσιάζεται ότι η πρόταση για δημοψήφισμα δεν μπορεί να εμπεριέχει το αίτημα για «αναδιαπραγμάτευση του εξωτερικού χρέους της χώρας ώστε να μη χρεοκοπήσουμε»; Ή γιατί πρέπει να οχυρώνονται κάποιοι σ/φοι μόνο σε συζήτηση στη Βουλή και τίποτα άλλο, όταν μπορεί να υπάρξει, όπως περιέγραψα πιο πάνω μια συνολική συνθετική πρόταση;

Το κύριο όμως δεν είναι να εκφωνήσουμε απλά τη θέση μας για δημοψήφισμα και την εναλλακτική αριστερή πρότασή μας. Το κύριο είναι να διεκδικήσουμε την υιοθέτησή μας από το λαό και να θέσουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους, για να μην μας πει ο κόσμος αύριο, «και σεις πού είσαστε, όταν μας εξευτέλιζε η Παπανδρέου;». Αυτό απαιτεί ριζική αλλαγή προτεραιοτήτων και προγραμματισμού.

Αυτή σημαίνει ότι:

α) Ζητάμε συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και καταθέτουμε τη συνθετική μας πρόταση.

β) Την επόμενη Κυριακή η Π.Γ. αποφασίζει να προχωρήσει σε δύο μεγάλες συσκέψεις των μελών της Κ.Π.Ε., των Νομαρχιακών Επιτροπών και των τμημάτων της Κ.Π.Ε., μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό τον πολιτικό εξοπλισμό των στελεχών μας και το να θέσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού».

γ) Για 40 ημέρες όλα τα στελέχη και τα μέλη από τον Πρόεδρο μέχρι το πιο νέο μέλος βρίσκεται στο δρόμο.

i) Οργανώνουμε συναντήσεις με επιστημονικούς συλλόγους, πρωτοβάθμια σωματεία, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα και ζητάμε να υιοθετήσουν την πρότασή μας για δημοψήφισμα και την εναλλακτική πολιτική μας πρόταση και τους καλούμε να οργανώσουν κίνημα αντίστασης απέναντι στην πολιτική της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ. και της κυβέρνησης, για να ανατρέψουν αυτή την αντιλαϊκή και καταστροφική για τον τόπο πολιτική που μας έχουν επιβάλλει και σχεδιάζουν ακόμα πιο καταστροφικά μέτρα και πολιτικές.

ii) Οργανώνουμε ομιλίες – συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και σε πλατείες και σε κλειστούς χώρους, και καλούμε το λαό να υιοθετήσει τις θέσεις μας.

iii) Συμβάλλουμε στη δημιουργία συσπειρώσεων κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων από τα κάτω, με σκοπό τη δημιουργία ενός μεγάλου κινήματος ανατροπής αυτής της πολιτικής.

δ) Απευθύνουμε κάλεσμα κοινής δράσης σʼ όλες τις δυνάμεις της αριστεράς ΚΚΕ, εξωκοινοβουλευτική αριστερά και επίσης κάλεσμα κοινής δράσης σε στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. οι οποίοι θέλουν να αγωνιστούν για μια άλλη πορεία του τόπου.

Ένα τέτοιο σχέδιο δράσης επιβάλλει η κρισιμότητα των περιστάσεων.

Όλα όμως αυτά προϋποθέτουν ότι ο πρόεδρος και η Π.Γ. θα πάρουν την ευθύνη και θα ζητήσουν αναβολή του συνεδρίου για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Δεν είναι ώρα για εγωισμούς ούτε ποιος δικαιώνεται ούτε είναι σωστό να λέγεται ότι και αργότερα θα είναι οξύτατα τα οικονομικά προβλήματα. Τώρα είναι η ώρα να πούμε στο λαό να είμαστε καθημερινά «έξω στους δρόμους». Θεωρώ εξωπραγματικό την ώρα που ο κ. Γ. Παπανδρέου και οι εταίροι μας στην Ε.Ε. μας οδηγούν στην καταστροφή, με την προσφυγή στον απαράδεκτο μηχανισμό Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. εμείς να ασχολούμαστε με το τι αντιπροσώπους θα βγάλουμε για το συνέδριο. Ανησυχώ ότι η οργή του κόσμου όταν ξεσπάσει θα πέσει και στα δικά μας κεφάλια. Είναι αυτονόητο ότι η αναβολή του συνεδρίου προϋποθέτει μια πολιτική συμφωνία των πρωτοκλασάτων στελεχών για ενιαία εικόνα προς τα έξω του κόμματος μέχρι την 21η Νοεμβρίου 2010.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Μέλος της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ

Υ.Γ. Το άρθρο αυτό είναι κατά βάση η ομιλία στην Κ.Π.Ε. της Κυριακής 25 Απριλίου 2010.