Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/09/2004

Συνάντηση ΣΥΝ με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Π.Γ., συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία του κόμματος με το Προεδρείο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.
Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

N.ΣΚΟΡΙΝΗΣ (Γεν.Γραμματέας Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.): Σήμερα το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ συναντήθηκε με το κόμμα του Συνασπισμού, μέσα στην πορεία συναντήσεων με τα κόμματα. Και εν όψει της Δ.Ε.Θ. θέσαμε ορισμένα θέματα τα οποία θεωρούμε άμεσης προτεραιότητας. Σε λίγες μέρες θα έχουμε το φορολογικό νομοσχέδιο στην επικαιρότητα. Υπάρχει μια τραυματισμένη αξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος, της ΓΣΕΒΕΕ σε σχέση με την κυβέρνηση όσον αφορά το αφορά το φορολογικό, με την περαίωση, που άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα έκανε μετά. Θεωρούμε ότι αυτό το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να έχει και σταθερότητα, αλλά κυρίως να προσεγγίζει τον αναπτυξιακό χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Υπάρχει πρόβλημα μεγάλο ρευστότητας και επιβίωσης των μικρών επιχειρήσεων. Χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές να στοχεύουν επάνω σ΄ αυτές. Όποια μέτρα παίρνουν, τα οποία αγνοούν αυτό το ζήτημα, είναι φανερό ότι η Ελλάδα και σαν οικονομία δεν θα πάει μπροστά, είμαστε 23οι στους 25 στην ανταγωνιστικότητα. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα λοιπόν ώστε οι επιχειρήσεις μας και να μπορέσουν να ανταγωνιστούν και να αλλάξει το θεσμικό περιβάλλον το οποίο σήμερα ουσιαστικά τις τελειώνει.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήσαμε με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Προβλήματα που χρονίζουν, προβλήματα που γίνονται πιο έντονα μέσα στις καινούργιες συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία, την κοινωνία αλλά και στο διεθνές περιβάλλον.

Η κυβέρνηση, και η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, καταναλώνουν πολλές διακηρύξεις για τη σημασία και το ρόλο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά διαμορφώνουν μια πραγματικότητα που στην πράξη στραγγαλίζει τον δυναμισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Εμείς, από την πλευρά του ΣΥΝ, πιστεύουμε ότι πρέπει οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να ανακτήσουν τον ρόλο και την σπουδαιότητα που έχουν τόσο για την οικονομία, όσο και για την κοινωνία. Δεν μπορεί να βρίσκονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθητικά αντιμέτωπες με την κυβερνητική και κρατική αστοργία, με τον αθέμιτο ανταγωνισμό, με τις πιέσεις του τραπεζικού συστήματος και με την έλλειψη όλων των προϋποθέσεων για να μπορέσουν να επιβιώσουν σε συνθήκες οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες από την παραοικονομία, το παρεμπόριο, την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση και λειτουργία μεγαλοκαταστημάτων. Δεν μπορεί διαρκώς οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να είναι εκείνες οι οποίες συνθλίβονται από τις εξακολουθητικές φορολογικές επιδρομές ή από την έλλειψη προϋποθέσεων για επίλυση θεμάτων όπως το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό και άλλα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα.

Ο ΣΥΝ στηρίζει την προσπάθεια που κάνει η ΓΣΕΒΕΕ ακριβώς γιατί είναι προσπάθεια τεκμηριωμένη, χρήσιμη, ρεαλιστική και προσπάθεια η οποία δείχνει έναν άλλο δρόμο στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση διαφορετικής κυβερνητικής πολιτικής.

To Γραφείο Τύπου