Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/04/2010

Ομιλία της βουλευτού Ε.Αμμανατιδου-Πασχαλιδου στην επερώτηση της ΝΔ σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΣΤ΄
Δευτέρα 26 Απριλίου 2010
Ημερήσια διάταξη των ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Θα συζητηθεί η υπʼ αριθμόν 32/25/24.3.2010 επίκαιρη επερώτηση δεκαέξι βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, των κ.κ. Κ. Κόλλια, Γ. Κασαπίδη, Μ. Χαλκίδη, Α. Λυκουρέντζου, Κ. Μουσουρούλη, Ν. Παναγιωτόπουλου, Μ. Χαρακόπουλου, Χ. Σταϊκούρα, Ε. Κωνσταντινίδη, Α. Κοντού κ.α., προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Το λόγο έχει η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, για έξι λεπτά.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ:Για την επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας που έχει κατατεθεί για την υλοποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», με τη συζήτηση στο σχέδιο νόμου για το ΕΣΠΑ έναν μήνα πριν, μας δόθηκε η ευκαιρία να ασκήσουμε κριτική, αλλά και να διατυπώσουμε την απορία γιατί τόση ανικανότητα στη διαχείριση του προγράμματος από τη Νέα Δημοκρατία και γιατί τόση ασάφεια ως προς το περιεχόμενο και την εφαρμογή του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στους επτά μήνες διακυβέρνησης.

Και είμαστε επτά μήνες μετά και μέχρι και δικοί σας Βουλευτές αναρωτιούνται, γιατί δεν έχει κατατεθεί ούτε ένα νομοσχέδιο, εκτός από το μητρώο αγροτών που ήρθε ενημερωτικά την προηγούμενη εβδομάδα στην Επιτροπή και δεν έχει γίνει τίποτα. Είναι άφαντο το Υπουργείο.

Λέγαμε στο νομοσχέδιο και ισχύει και σήμερα, ότι η κατάσταση των ειδικών υπηρεσιών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης είναι έως τραγική και δύο χρόνια μετά την επίσημη έναρξή του, δεν έχει προχωρήσει η εκτέλεση των έργων που προβλέπονται. Στους επτά μήνες ξέρουμε μόνο ότι έγινε η μετακίνηση του ΕΣΠΑ από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και ότι η κυρία Υπουργός αναγνώρισε ότι θα πρέπει να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Προγράμματος.

Όμως, ενώ προκηρύχτηκε κοινωνικός διάλογος από τον περασμένο Δεκέμβρη, κυρία Υπουργέ, δεν μας είναι γνωστά τα συμπεράσματα του διαλόγου αυτού.

Τι έχει γίνει για να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις των φορέων και κυρίως αυτές των νέων αγροτών που είναι η ψυχή της ελληνικής υπαίθρου.

Τί πρόκειται να κάνετε με το πριμ εγκατάστασης των νέων αγροτών, ώστε να εξασφαλισθεί ότι αυτοί που το λαμβάνουν είναι πραγματικοί γεωργοί.

Θα επιδοτήσετε τους νέους γεωργούς που έχουν θερμοκηπιακές μονάδες, καθώς και τους κτηνοτρόφους για να εγκαταστήσουν συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ιδία κατʼ αρχήν χρήση, αλλά να τους δώσετε και τη δυνατότητα, εάν έχουν επιπλέον ηλεκτρικό ρεύμα, αυτό που θα παράγουν βέβαια με τις ΑΠΕ να το δίνουν επί πληρωμή, ώστε να έχουν και ένα συμπληρωματικό εισόδημα;

Τί συμβαίνει με τα μέτρα για τα δάση και πότε θα αρχίσουν να υλοποιούνται; Πώς θα βελτιωθούν οι συνθήκες πρόληψης για την αντιπυρική προστασία και αποκατάσταση των δασών και των δασικών εκτάσεων που έχουν υποστεί καταστροφές από πυρκαγιές;

Πότε θα ενεργοποιηθούν αυτά τα μέτρα; Αυτό το έθιξε και συνάδελφος από τη Νέα Δημοκρατία. Βεβαίως, να πούμε ότι και η Νέα Δημοκρατία, όταν ήταν στην Κυβέρνηση, έπραττε αναλόγως.

Γιατί δεν είναι ενημερωμένοι οι αγρότες, για το πρόγραμμα απονιτροποίησης, ώστε να προχωρήσουν στον προγραμματισμό των καλλιεργειών τους; Χάθηκε η χρονιά για την αμειψισπορά, κυρία Υπουργέ. Κι είναι γνωστό ότι το πρόβλημα της συγκέντρωσης των νιτρικών είναι τεράστιο και χρειάζεται μια άμεση αντιμετώπιση. Τι κάνετε πάνω σε αυτό;

Οι απαιτήσεις των καταναλωτών για ασφαλή, για την ανθρώπινη υγεία, αγροτικά προϊόντα, απαιτούν την αύξηση των πόρων για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και την άμεση ενεργοποίηση των αναγκαίων προγραμμάτων. Επίσης, πού βρίσκεται το Υπουργείο σε αυτό το κομμάτι;

Ανακοινώσατε, κυρία Υπουργέ, μέσω Δελτίου Τύπου, ότι κατανέμετε τους φόρους της αποσύνδεσης του καπνού, 600 εκατομμυρίων ευρώ, στους καπνοπαραγωγούς που υπάγονται στον Άξονα 3 του Προγράμματος και έχουν ενεργοποιήσει δικαιώματα το 2009. Κυρία Υπουργέ, οι καπνοπαραγωγοί που υπάγονται στον Άξονα 3, είναι αυτοί που βρίσκονται στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας. Τι γίνεται όμως, με αυτούς που βρίσκονται στις πεδινές περιοχές και που είναι και περισσότεροι σε αριθμό; Πως αυτοί θα επωφεληθούν από αυτήν την κατανομή; Θα μου πείτε ότι, το Πρόγραμμα λέει ότι, ο Άξονας 3 συμπεριλαμβάνει ορεινές μειονεκτικές και πεδινές περιοχές, άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν είναι έτσι, όμως, κυρία Υπουργέ.

Η προκήρυξη που κοινοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2008 και αφορά τα προγράμματα του Άξονα 4, αναφέρει ρητά ότι, οι περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστούν τοπικά προγράμματα LEADER, θα πρέπει να διαφοροποιούνται γεωγραφικά από τις περιοχές του Άξονα 3. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά; Σημαίνει ότι οι καπνοπαραγωγοί που επιθυμούν να διαφοροποιήσουν τη γεωργική τους δραστηριότητα και είναι εγκατεστημένοι σε περιοχές LEADER, δηλαδή Άξονα 4, δεν μπορούν να ωφεληθούν. Τι σκέφτεστε να κάνετε για να αποφευχθεί αυτή η αδικία;

Τι έχετε κάνει για την ενεργοποίηση του Άξονα 3 του Προγράμματος, που αφορά στην ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και τη διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας και απευθύνεται στους κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών; Γιατί δεν έχει βγει καμία προκήρυξη μέχρι σήμερα;

Τι έχετε κάνει για την ενεργοποίηση του Άξονα 4, που αφορά στην υλοποίηση τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων από τις ομάδες τοπικής δράσης, δηλαδή τις αναπτυξιακές εταιρείες, τον ΟΤΑ; Η προκήρυξη του Άξονα 4 έγινε τον Ιούνιου του 2008. Δύο χρόνια μετά, τα εν λόγω προγράμματα δεν έχουν ξεκινήσει. Πότε θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τις αναπτυξιακές εταιρείες και θα δοθούν οι προκαταβολές, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι τοπικές προκηρύξεις;

Την προηγουμένη προγραμματική περίοδο, με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι τα κριτήρια αξιολόγησης για δράσεις που αφορούσαν την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο, όπως είναι ο αγροτικός τουρισμός, οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι οικοτεχνίες και άλλα συναφή, εφαρμοζόντουσαν οριζόντια είτε κάποιος είναι αγρότης είτε όχι είτε ακόμη και κάποιος κάτοικος αστικών κέντρων που ήθελε να επενδύσει στην ύπαιθρο. Τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής μας επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι δυνατόν να αξιολογούνται όλοι με τα ίδια κριτήρια. Γέμισε η ελληνική ύπαιθρος, δήθεν, αγροτουριστικά καταλύματα με ιδιοκτήτες εταιρείες real estate, κυρία Υπουργέ, των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

Τελειώνοντας, θέλω να σας θυμίσω ότι στις 18 Φεβρουαρίου συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση που σας είχα καταθέσει, για την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών. Αναφερθήκατε και εσείς. Η απάντησή σας ήταν η αδυναμία συγχρηματοδότησης από εθνικούς πόρους.

Μήπως, κυρία Υπουργέ, το πραγματικό πρόβλημα –έτσι μου είχατε απαντήσει στις 18 Φεβρουαρίου, δείτε τα Πρακτικά- είναι η έλλειψη χρημάτων και η αδιαφανής μετακίνηση κονδυλίων με διαφορετική ιεράρχηση των στόχων;

Μήπως, θα πρέπει να απευθυνθούμε στον κύριο Παπακωνσταντίνου για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων;

Βεβαίως, μετά τις τραγικές εξελίξεις που ζει η ελληνική κοινωνία τις τελευταίες ημέρες και την τριπλή επιτροπεία, ο κύριος Υπουργός θα πρέπει να το θέσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εάν του εγκρίνουν κονδύλι, τότε μπορεί να έχει μέλλον και ο αγροτικός τομέας και η παραδοσιακή οικογενειακή γεωργία και κτηνοτροφία της δικής μας χώρα.

Δυστυχώς, με τέτοιες πολιτικές και χωρίς παραγωγική βάση όχι θα ανακάμψουμε, αλλά θα βουλιάξουμε, κυρία Υπουργέ και κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης.

Εκτός εάν η κοινωνία πει τον τελευταίο λόγο τώρα που αρχίζει και ενεργοποιείται, σαν εκείνα τα ηφαίστεια που ξυπνούν από λήθαργο, κυρία Υπουργέ, μετά από πολλά-πολλά χρόνια και εκρήγνυνται.