Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/02/2005

ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ-«ΣΥΝΤΑΓΜΑ»

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ:

Καταγγέλλει την ερήμην των λαών κατάρτιση του ευρω-«συντάγματος» και την ερήμην του ελληνικού λαού προώθησή του προς επικύρωση στη χώρα μας.

Απορρίπτει τις αντικοινωνικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις του:

Γιατί οικοδομεί μια αυταρχική Ευρώπη

Το ευρω-«σύνταγμα» ενσωματώνει τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Νίκαιας, στην οποία η λέξη «πολίτης» έχει αντικατασταθεί από τη λέξη «πρόσωπο» και τα κοινωνικά δικαιώματα έχουν μετατραπεί σε ατομικά, για τα οποία απλώς «παρέχεται η δυνατότητα» άσκησής τους.

Γιατί οικοδομεί μια αντιδημοκρατική Ευρώπη

Οι εκχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας γίνονται προς όφελος ανεξέλεγκτων οργάνων χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει μοναδική αποστολή να διατηρεί τη «σταθερότητα των τιμών» σε βάρος των μισθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Γιατί οικοδομεί την Ευρώπη του «ολοκληρωτισμού» της αγοράς

Δεν είναι τυχαίο ότι στην προμετωπίδα αυτού του «συντάγματος» αναγράφεται ως ιδρυτική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αρχή μιας «ανοιχτής οικονομίας της αγοράς, όπου ο ανταγωνισμός είναι ελεύθερος και ανόθευτος».

Ούτε είναι τυχαίο ότι στο λεγόμενο Ευρω-«σύνταγμα», κοινωνικά δικαιώματα κατακτημένα με αγώνες εδώ και πολλές δεκαετίες και κατοχυρωμένα σε όλα τα εθνικά συντάγματα είτε απουσιάζουν είτε επαναδιατυπώνονται με τρόπο που στην ουσία τα ακυρώνει.

Γιατί οικοδομεί την Ευρώπη-φρούριο

Αρνούμενο την ισότητα των δικαιωμάτων όσων κατοικούν στην Ευρώπη χωρίς να διαθέτουν την εθνικότητα ενός κράτους-μέλους, δημιουργεί τη «συνταγματική βάση» του ευρωπαϊκού ρατσισμού, αντιμετωπίζοντας τους μετανάστες (13 εκατομμύρια άνθρωποι!) σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κοινωνικά και πολιτικά τους δικαιώματα, που παραμένουν ουσιαστικά ανύπαρκτα, την ίδια στιγμή που υψώνει τείχη στους απόκληρους του κόσμου.

Γιατί οικοδομεί τη φιλοπόλεμη Ευρώπη

Στο ευρω-«σύνταγμα» η ειρήνη δεν συμπεριλαμβάνεται στις «αξίες» της Ε.Ε. αλλά στους «στόχους». Έτσι λοιπόν μπορεί να υιοθετεί προβλέψεις για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, για στρατιωτικές αποστολές, αλλά και για στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό, για «να εξυπηρετηθούν οι αξίες και τα συμφέροντα της Ένωσης», για πολιτική άμυνας υπό τη ρητή ηγεμονία του ΝΑΤΟ και σε τελευταία ανάλυση των ΗΠΑ.

Γιατί οικοδομεί την Ευρώπη της «ασφάλειας», σε βάρος των ελευθεριών και δικαιωμάτων

Το Eυρω-«σύνταγμα» επιδιώκει κοινή πολιτική των κρατών-μελών στον τομέα της «ασφάλειας», ώστε να υπηρετείται η άκρως ανταγωνιστική οικονομία της αγοράς, αλλά και να συμβάλλει η Ε.Ε. με τον δικό της τρόπο στον παγκόσμιο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που έχει κηρύξει ο Μπους. Έτσι, υπονομεύει δικαιώματα και ελευθερίες των Ευρωπαίων πολιτών και συμβάλλει στη διεθνοποίηση της καταστολής.

Γιατί οικοδομεί την Ευρώπη που διαιωνίζει την καταπίεση με βάση το φύλο και τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών

Συγκεκριμένα, δεν αναγνωρίζει βασικά δικαιώματα των γυναικών (π.χ. δικαίωμα στην έκτρωση), αρνείται την εναρμόνιση προς τα πάνω των δικαιωμάτων στην αντισύλληψη και το διαζύγιο, αποσιωπά τη βία κατά των γυναικών και καθιστά πρακτικά αδύνατη την ισότητα ανδρών και γυναικών, καθώς απαιτεί την ομοφωνία των κρατών-μελών για την υιοθέτηση μέτρων που καταπολεμούν τις διακρίσεις.

Γιατί οικοδομεί την Ευρώπη της περιβαλλοντικής έκπτωσης

Υποτάσσει την προστασία του περιβάλλοντος στον «ελεύθερο και ανόθευτο ανταγωνισμό» και αρνείται να το κατοχυρώσει ως οικουμενικό και μη εμπορεύσιμο αγαθό. Παραδίνει, δηλαδή, το περιβάλλον στην «αγορά» και τα κέρδη. Οι ήδη καταστροφικές συνέπειες αυτής της πολιτικής δεν μπορεί παρά να γίνουν ακόμη χειρότερες, καθώς να τείνουν να εκλείψουν τα λίγα εμπόδια που περιορίζουν την περιβαλλοντική κατστροφική μανία των πολυεθνικών.

Για όλους αυτούς τους λόγους:

Η προσπάθεια τελεσίδικης θεσμοθέτησης της οικονομίας της αγοράς, της νεοφιλελεύθερης καπισταλιστικής παγκοσμιοποίησης και των σημερινών αρνητικών πολιτικών συσχετισμών σε βάρος των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των Ευρωπαίων πολιτών πρέπει να αποτύχει!

Με τα κινήματα και την Αριστερά της Ευρώπης παλεύουμε για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αλλαγή των συσχετισμών, για την ενότητα των ευρωπαϊκών λαών, για μια άλλη Ευρώπη: της ειρήνης, των δικαιωμάτων και ελευθεριών, της ισότητας ανδρών και γυναικών, των ίσων δικιαωμάτων για τους μετανάστες, της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης που βρίσκεται στους αντίποδες του νεοφιλεύθερου μοντέλου.

To Γραφείο Τύπου