Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/05/2010

Πρόσκληση-Πρωτοβουλία σε συζήτηση 36 μελών της απερχόμενης ΚΠΕ του ΣΥΝ που είχαν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Ενότητας και ανήκουν στο Αριστερό Ρεύμα

Κυριακή 2 Μάη και ώρα 11 π.μ. στην Αίθουσα Δεριγνύ της ΑΣΟΕΕ

Αυτό το κείμενο για όσους και όσες το υπογράφουμε, μέλη της απερχόμενης ΚΠΕ που εκλεχθήκαμε σε αυτή με το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Ενότητας και που ανήκουμε στο Αριστερό Ρεύμα, δεν αποτελεί μια ευχάριστη εξέλιξη αλλά μια αναγκαία κίνηση.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα το κόμμα μας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Τα φαινόμενα κρίσης είναι έντονα.  Σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και η νεολαία δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση, σε μια περίοδο που ενωμένοι , με αντοχή, υπομονή και επιμονή πρέπει να δώσουμε τη μάχη της Αριστεράς, εκφυλιστικά φαινόμενα τυραννούν τον ΣΥΝ, τον ΣΥΡΙΖΑ, και την  Αριστερά γενικότερα.

Όλοι και όλες μας επιλέξαμε τελικά να υποστηρίξουμε την πρόταση για έκτακτο συνέδριο όχι επιλέγοντας ένα οποιοδήποτε συνέδριο και χωρίς καμία πρόθεση να δημιουργήσουμε περιττή ένταση σε μια πολύ κρίσιμη χρονική περίοδο για την Αριστερά και κυρίως για την κοινωνία.

Επιλέξαμε το συνέδριο για να προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε με βάση τις προγραμματικές μας επεξεργασίες και με όρους κόμματος, συλλογικά μια απάντηση-πρόταση, ένα σχέδιο εξόδου από την πολυεπίπεδη κρίση στην οποία έχουμε βυθιστεί, μια στρατηγική που θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στο κίνημα και να κρατήσει την κοινωνία όρθια στα πόδια της. Ταυτόχρονα είχαμε ως πρώτη προτεραιότητα αυτή η διαδικασία να αποτελέσει μια τομή για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος τόσο όσον αφορά την δημόσια εικόνα μας, όσο και τα ζητήματα της δημοκρατικής αλλά και αποτελεσματικής λειτουργίας μας. Τέλος στόχος μας ήταν να ανανεώσουμε την στρατηγική μας για την ενότητα της Αριστεράς και με βάση τις αποφάσεις της τρίτης Πανελλαδικής του ΣΥΡΙΖΑ να στρέψουμε όλο το κόμμα στην προσπάθεια για την δυναμική επανάκαμψη του ενωτικού μας εγχειρήματος.

Εκτίμηση όλων μας είναι πως όλη την προηγούμενη περίοδο το Αριστερό Ρεύμα, το κοινό μας εγχείρημα, έχει συμβάλλει με τρόπο προωθητικό στην πορεία ολόκληρου του χώρου, έχει πρωταγωνιστήσει στην αριστερή πορεία του Συνασπισμού απορρίπτοντας τα κεντροαριστερά σενάρια και επιλέγοντας την στροφή του κόμματος προς τα κινήματα και την στρατηγική της Ενότητας της Αριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη, που έφερε γρήγορα απτά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα συνέβαλε στην ανανέωση του στελεχικού δυναμικού του κόμματος αλλά και στην συγκρότηση και ανάπτυξη της Νεολαίας, έβαλε τις βάσεις για την προγραμματική επαναθεμελίωση της Αριστεράς, ενώ αποτέλεσε διαχρονικά τον εγγυητή της ενότητας και της συνέχειας του κόμματος.

Είμαστε σίγουροι πως και σε αυτή τη φάση το Αριστερό Ρεύμα θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο τον οποίο κατέκτησε επάξια με επιμονή και υπομονή, πάντα λειτουργώντας ως η ραχοκοκκαλιά της αριστερής πλειοψηφίας αλλά και όλου του κόμματος και όχι ως κόμμα μέσα στο κόμμα.

Η κατάθεση ξεχωριστού κειμένου από 30 μέλη της ΚΠΕ με αναφορά στο Αριστερό Ρεύμα, χωρίς καμία προηγούμενη προσπάθεια για συνεννόηση με τα υπόλοιπα μέλη της ΚΠΕ που και αυτά έχουν αναφορά στο Αριστερό Ρεύμα, αλλά και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση στο εσωτερικό της Επιτροπής Θέσεων και της ΚΠΕ δεν συμβάλλει στην προαναφερθείσα κατεύθυνση και προσπάθεια. Το κείμενο δε αυτό ανέδειξε μεγάλες πολιτικές διαφωνίες οι οποίες δεν είχαν αναφανεί σε καμία διαδικασία, είτε κομματική, είτε του ίδιου του Αριστερού Ρεύματος το προηγούμενο διάστημα.

Παρ΄ όλα αυτά θεωρήσαμε και θεωρούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις διαφορετικές απόψεις ως πλούτο αλλά πρέπει, να συνεννοηθούμε επί της ουσίας αλλά και ως προς την διαδικασία. Με βάση αυτά από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να βρούμε μια διαδικασία συνεννόησης και ενοποιητικούς δρόμους. Οι επανειλημμένες μας εκκλήσεις για πανελλαδική σύσκεψη του Ρεύματος, για σύσκεψη από κοινού των μελών της ΚΠΕ, ακόμα και των μελών της Π.Γ. του Αριστερού Ρεύματος έπεσαν στο κενό.  Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε

Σήμερα και με βάση το εύρος των διαφορετικών απόψεων που κατατέθηκαν για μια σειρά εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα, με βάση την αδυναμία συνεννόησης σε στοιχειώδη ζητήματα, με βάση ακόμα και τις διαφωνίες έτσι όπως αποτυπώθηκαν στα ζητήματα του απολογισμού αλλά και των ρυθμίσεων για το κόμμα, αλλά και με βάση τις συνολικές πρακτικές που ο καθένας υιοθετεί τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στο μαζικό κίνημα η ανάγκη του συνεδρίου είναι πιο επιτακτική ακόμα και από την στιγμή που προτάθηκε. Στόχος δεν μπορεί παρά να είναι πως όλοι και όλες θα συμβάλουμε την επόμενη μέρα του συνεδρίου να είμαστε πιο έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε την τρομακτική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και η κοινωνία συνολικά Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα και λόγος και χρόνος για σύνθεση και συνεννόηση. Για αυτό λοιπόν το λόγο, εμείς, μέλη της ΚΠΕ που έχουμε αναφορά στο Αριστερό Ρεύμα, καλούμε όσους και όσες επιθυμούν

την Κυριακή 2 Μάη και ώρα 11 π.μ. στην Αίθουσα Δεριγνύ της ΑΣΟΕΕ

για να συζητήσουμε την κατάσταση και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις.

Ιδιαίτερα, καλούμε τους 30 συντρόφους/σες που έχουν συνυπογράψει το ξεχωριστό κείμενο σε μια προσπάθεια πολιτικής και κυρίως συντροφικής συνεννόησης.

Αμπατζάς Κώστας, Αξελός Ρήγας, Αποστόλου Βάγγέλης, Βαμβουρέλη Μαρία, Βελισσαρίου Σίσσυ, Βίτσας Δημήτρης, Βούτσης Νίκος, Διώτη Ηρώ, Δουδούμη Λίτσα, Καλαμαρά Έφη, Καλκανδής Πέτρος, Καραγιώργος Πέτρος, Καρίτζης Ανδρέας, Κιτσαντά Λίτσα, Κορωνάκης Τάσος, Κούβελα Φωτεινή, Κουράκης Τάσος, Κουσιάντζα Μάγδα, Κουτσοθεοδωρής Θεόδωρος,  Κυπριανίδου Ερμίνα, Μπαλτάς Αριστείδης, Μπασκώζος Γιάννης, Μπίστης Αλέξανδρος, Μπουρνούς Γιάννης, Πάντος Παναγιώτης, Παπαδόπουλος Νίκος, Παπάζογλου Αγγελική, Πέρκα Πέτη, Σκουρλέτης Πάνος, Σπαρτινός Κώστας, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τριγάζης Πάνος, Τσουκαλά Φιλιώ, Υδραίος Μιχάλης, Φίλης Νίκος, Χατζηγεωργίου Ελευθερία